Met een verleden als Robin, leek het erop dat Dick Grayson altijd wel een superheld zou zijn. Maar wat doet hij nu aan de andere kant van de wet?
Schrijver: Tim Seeley
Tekenaars: Javier Hernandez, Roge Antonio, Marcio Takara, Marcus To
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: mei 2016 – heden

Nadat we eerder al de reboots van Green Arrow en Wonder Woman onder de loep namen, is het nu de beurt aan Dick Grayson aka Nightwing. We treffen de exsidekick van Batman aan als een agent voor een misdaadorganisatie. De Parliament of Owls profileert zich als een elitaire groep die misdaad op internationaal niveau bestuurt, en zijn afkomstig uit Gotham, waar een zekere wraakzuchtige vleermuis de wacht houdt. Het wordt vrij snel duidelijk dat Nightwing als undercover agent acteert, om de mannen achter de misdadige maskers te stoppen.

De eerste paar issues van Nightwing Rebirth tonen hoe Grayson worstelt met zijn passage als beroepscrimineel. Samen met een ogenschijnlijk willekeurig gekozen mentor genaamd Raptor wordt Nightwing ingezet om de lading van een vrachtschip te ontvreemden. Die lading blijkt echter van menselijke aard te zijn. Vluchtelingen die verscheept worden om de muren van de stadstaat te bouwen, waar de Parliament of Owls zijn hoofdkwartier zal maken. Ook Raptor blijkt meer te zijn dan hij aanvankelijk vertelt. Hij noemt zichzelf een betere mentor voor de jonge Dick dan Batman ooit kan zijn. Beetje bij beetje ontstaat er een band van vertrouwen en zelfs vriendschap tussen de twee. Maar dan heeft Raptor nog niet onthuld wie hij écht is…

Raptor

Wie is de geheimzinnige Raptor?

De verhaallijn wordt onderbroken door een crossover met de twee andere Bat-titels uit de Rebirth-stal: Batman en Detective Comics. Jammer, want de verhaallijn uit die samenwerking voelt een pak minder intrigerend aan, en zorgt al na vijf nummers voor de eerste gasttekenaar. Iets waar de hele reeks jammer genoeg te veel last van heeft. Vooral omdat de stijl van vaste tekenaar Hernandez mij enorm kan bekoren en perfect past bij de mix tussen scherpe dialogen en dynamische actie die scenarist Tim Seeley aflevert. Vanaf issue #10 lijkt Marcus To de nieuwe artiest te worden, wat een degelijke keuze is. Maar geef mij toch maar de stijl van Hernandez.

De verhaallijn rondt de driehoeksrelatie tussen Nightwing, Raptor en Bruce Wayne op een fraaie manier af, en daarna ontmoet onze held zelfs de nieuwe Superman! De Rebirth Superman is niet meer de Clark Kent van ‘onze’ dimensie, maar van een parallel universum. Hij helpt Nightwing bij het verslaan van Doctor Destiny, ook al dient dit plot vooral als een lange omweg om Nightwing een nieuwe thuisstad te geven: Blüdhaven.

Batman en Dick Grayson

Batman probeert zijn protegé nog een lesje op te spelden.

Fans van Nightwing weten natuurlijk dat Blüdhaven in een nu onbestaand verleden (Rebirth, remember?) lang het territorium van Dick Grayson was. Door hem als nieuwkomer opnieuw in deze thuishaven te plaatsen, hoopt Seeley de jonge Nightwing terug onafhankelijk te maken. Dick Grayson geeft er zich op voor vrijwilligerswerk en gaat voor het eerst alleen wonen. Zonder de financiële steun van een bepaalde miljardair, dus. Toch ontdekt hij al snel dat er heel wat scheef loopt in Blüdhaven. Sneller dan verwacht, zal blijken dat ook deze stad een beschermer nodig heeft. Enter Nightwing.

Net als de andere Rebirth-titels, doet Nightwing zijn uiterste best om ook nieuwkomers tegemoet te komen. Tegelijk moeten cameo’s van Batgirl en de Teen Titans ervoor zorgen dat de nieuwe continuïteit aansluit bij wat oudere fans zich zullen herinneren. De terugkeer van Grayson naar Blüdhaven vind ik voorlopig nog moeilijk in te schatten, aangezien die verhaallijn momenteel nog loopt. Maar de delen rond de Parliament of Owls, Raptor en het steeds op de achtergrond loerende Kobra, konden me absoluut boeien. We durven Nightwing dan ook aanraden. Al wie een frisse kijk wil op een jonge knaap die al zowat zijn hele leven voor superheld speelt.

7 Not Bat

De eerste 11 nummers van Nightwing mogen er zeker zijn. Helaas zorgt een bizarre crossover voor wat verwarring wat de plot en tekenstijl betreft, maar de avonturen van Nightwing zelf blijven interessant. De grimmige sfeer van de eerste nummers vormt een prachtig huwelijk met Hernandez' tekeningen. De tweede helft, in Blüdhaven, lijkt een heel andere stijl te hanteren. Positiever en meer gericht op de dialogen en concepten. Benieuwd waar het leven onze jonge held zal heen leiden...

  • Tekenstijl 8
  • Verhaal 7
  • Sfeer 6
Share.

About Author

Stijn Segers

Een man uit een andere tijd. Een losgelopen, baardige kosmonaut die alle (multi)media doorkruist. Was ooit nog een professioneel gamesjournalist, maar schrijft nu over eender welk geeky onderwerp je maar kan bedenken. Behalve Harry Potter... en tv-reeksen... en Doctor Who... en

Reacties