Zelfmoord. Daarover lijkt geen twijfel te bestaan. Toch weigert Jacqueline, de vriendin van de student die zich in z’n auto op de Quai Saint-Bernard een kogel door de kop joeg, te geloven dat haar Paul zelf uit het leven stapte. En dus huurt ze de onverschrokken privédetective Nestor Burma in om op onderzoek uit te gaan.

Schrijver: Nicolas Barral, naar Léo Malet
Tekenaar:
 Nicolas Barral
Uitgever: Casterman
Aantal pagina’s: 96
Winkelprijs: € 17,95
Verschijningsdatum: 11 december 2015

Bon, dat het om zelfmoord gaat, is wel vrij duidelijk als je als lezer de wanhoopsdaad op de allereerste pagina al kan aanschouwen. Maar dat weet Nestor Burma natuurlijk niet. Al laten de bewijzen er voor hem en de Parijse politie weinig twijfel over bestaan. Om Jacqueline Carrier, de vriendin van de overleden student, te sussen, gaat de norse privédetective met het hart op de juiste plek toch op onderzoek uit. De omstandigheden van de dood van Paul Leverrier zijn immers op z’n minst verdacht te noemen. De jongen had het immers allemaal: een gegoede vader, een knappe vriendin, goede vrienden en een flink stel hersens om het ver te schoppen in z’n studies. Waarom besloot hij er dan een einde aan te maken? Er is iets niet in de haak en Nestor Burma zal niet rusten tot hij weet hoe de vork aan de steel zit.

Nestor Burma

Nestor Burma is gepokt en gemazeld als detective, maar ook als personage is hij niet aan z’n proefstuk toe. Oorspronkelijk verscheen hij als hoofdpersonage in de romans van Léo Mallet. Deze verhalen doen nog steeds dienst als inspiratiebron voor de stripreeks, die werd opgestart door Jacques Tardi, maar ondertussen werd overgenomen door Nicolas Barral. Deze laatste drukt zijn eigen stempel op de reeks, door een synthese te maken van de verhalen van Mallet, de door Tardi geïnspireerde stijl en zijn eigen, persoonlijke toetsen.

Het verhaal is ijzersterk en, wat me oprecht verbaasde, onvoorspelbaar. Noem me cynisch, maar als doorgewinterde striplezer krijg je soms het gevoel dat je het allemaal al wel eens gelezen hebt. Beweren dat Nestor Burma het warm water opnieuw heeft uitgevonden is weliswaar een brug te ver, maar bepaalde plot twists kwamen voor mij volkomen onverwacht, wat altijd een ontzettend pluspunt is. Bovendien is het personage van Nestor Burma een plezier om te lezen en krijgt hij af en toe waarlijk mooie zinnen in de mond gelegd.

“Ik stond weer buiten. Langzaam, langzaam dansten een paar sneeuwvlokken voor mijn ogen. Eén daarvan viel in mijn brandende pijp en smolt, met een kort geknisper.”

Je hoort het al: typische noir ten top. De sfeer zit precies juist en Barral toont ons, in navolging van Mallet, dat een hardboiled detective niet naar Amerika hoeft te reizen om avonturen te beleven, maar dat dat ook perfect kan in de winterse straten van de groezelige buurten in Parijs. Dat rauwe, gritty karakter van de reeks wordt ook kracht bijgezet door de ruwe tekenstijl waarvoor Barral zich inspireert op z’n voorganger Tardi, wat helaas misschien niet door iedereen evenzeer gesmaakt zal worden. Dat het de sfeer ten goede komt, ontken ik niet, maar persoonlijk zie ik liever verfijnder, gedetailleerder tekenwerk. Maar ach, les goûts et les couleurs, ça ne se discute pas. Bovendien compenseert Barral de rudimentaire personages door soms extra aandacht te besteden aan de locaties en feeërieke settings.

Nestor Burma

Liefhebbers van de betere noir zullen niet bedrogen uitkomen als ze Nestor Burma: Gekonkel in het Quartier Latin aan hun collectie toevoegen. Een razend spannend verhaal in een sfeervolle setting, bloedmooie vrouwen, kogels en stoere mannen met een nicotineverslaving, allemaal volgens de regels van de kunst. Die tekenstijl nemen we er dan met plezier wel bij.

7.8 rauwe noir

Toegegeven, de rudimentaire tekenstijl van Barral is wellicht niet ieders kopje thee, maar de sfeer zit onmiskenbaar goed. Nestor Burma is een rasechte hardboiled detective, in de traditie van de beste Amerikaanse noir-reeksen en ook het verhaal zit ijzersterk ineen. Warm aanbevolen voor fans van het genre!

  • Tekenstijl 6
  • Verhaal 8.5
  • Sfeerschepping 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties