TomoCon 2016: de gezelligheid zelve

1

Op zondag 10 april trokken we naar Berghem (Oss) in Nederland voor TomoCon 2016. TomoCon is een initiatief van de Stichting Tomo. Deze bestaat sinds 2013 en werd opgericht door 3 vrienden die een gezamenlijke liefde hadden voor de Japanse cultuur en besloten de handen in elkaar te slaan om deze cultuur te promoten; met succes. Met een reeks evenementen doorheen het jaar (TomoCon, TomoPlay, TomoParty, TomoFair, TomoTaste) wint de organisatie elk jaar aan aanhang, met vele uitverkochte evenementen tot gevolg. Het geheim? Vriendschap, ontmoeten en verbinden zijn de centrale thema’s op al de evenementen, het woord ‘tomodachi’ betekent dan ook ‘vriend’ in het Japans. Wij waren dan ook zeer benieuwd om zelf eens deze vriendensfeer te gaan opsnuiven.

Bij aankomst aan het buurthuis waar de conventie plaatsvindt, wordt al meteen duidelijk dat dit niet je typische bedrukte en naar zweet geurende conventie in een gigantisch complex is. De locatie ligt pal in het midden van een anders heel rustige woonwijk. Dit geeft het een ietwat vreemde eerste indruk, zeker door de aanwezigheid van een springkasteel en sumoworstelstand. Niet dat er daar iets verkeerd aan is, natuurlijk, maar je ziet niet elke dag een conventie die meer buurfeest dan Con uitstraalt. Dit kan ook liggen aan het feit dat wij dat in België niet kennen of gewoon zijn. Het vreemde gevoel maakt echter al snel plaats voor een gezelligheid zoals je die zou terugvinden op grote buurtfeesten typerend voor de lente en zomer. Eens voorbij de ingang komen we op een groot grasterrein terecht waar de dealertent en een voedselstandje met Japanse lekkernijen ons verwelkomen. First stop: de dealertent.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor een evenement met een maximumcapaciteit van ongeveer 2.500 man is de dealertent best groot. Of laten we zeggen: heel divers. Het mag dan geen hal zijn met een oneindig aantal kraampjes zoals je ze terugvindt op een F.A.C.T.S., maar in diversiteit moeten ze zeker niet onderdoen. Beeldjes, games en consoles van alle soorten, ontzettend veel Japans eten en drinken, merch, manga’s, replicawapens, kleren, kattenhalsbanden en -oortjes (mag uiteraard niet ontbreken), kostuums, boardgames en een horde surprise bags per thema of franchise. Voor de echte verzamelaars is er ook rasechte Japanse import te vinden, zoals een collector’s edition van Blazblue bijvoorbeeld. Voor ieder zeker wel wat wils, al moeten we zeggen dat als je conventies afschuimt op zoek naar dat ene zeldzame item, je je de trip naar het verre Oss wel kan besparen. Hiervoor bestaan grotere en vooral meer mercantiele conventies.Tijd om ons naar binnen te begeven en eens te gaan kijken waar nu juist die nieuwe vriendschappen en banden gesmeed worden. Dit natuurlijk niet zonder onderweg wat cosplayers aan te porren voor enkele kiekjes.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op de eerste verdieping komen we terecht in de Gamepit. Simpelweg een kamer volgestouwd met tv’s en allerlei consoles, oud en nieuw. Hier geldt de regel: is er een plaatsje vrij, zet je neer, pak een controller en vlieg erin met een vreemde. Wat is er beter dan nieuwe mensen te leren kennen dan je liefde voor een favoriet spel te delen? Al zullen er ongetwijfeld ook vriendschappen teloorgaan door de concurrentiegeest die een Mario Kart teweeg brengt; damn you blue shell! Hoewel we hier zonder probleem een hele dag lang zouden kunnen vertoeven, moeten we ons wegrukken om de verdere gezelligheid doorheen de verschillende workshops te gaan opsnuiven. Want dat is gewoon het overheersende gevoel van de dag: gezelligheid. Lopend door de gangen komen we langs allerlei kleinere lokaaltjes met verschillende cosplayworkshops, niet alleen om kostuums te maken maar ook bijvoorbeeld cosplay acting, hoe je het best in personage blijft. Wil je manga leren tekenen? Dat kan. Wil je een animemuziekvideo leren maken? Check. Heb je je beste Yu-Gi-Oh!-deck meegenomen en wil je het hart van jouw kaarten tonen? Bring it on op het Yu-Gi-Oh!-toernooi. Aan activiteiten dus zeker geen gebrek. Daarnaast kan je ook terecht op een doorlopende speedmeet, dé kans om een heleboel nieuwe mensen te leren kennen. Of zing je schor met vreemden op de soundtrack van Naruto aan de tevens doorlopende karaoke. De rust kan je dan weer opzoeken door iets te gaan drinken in het nagebootste, typische Japanse Maid Café. Het mag dan wel kleinschalig zijn, je vervelen zul je hier zeker nooit doen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Aangenaam verrast waren we door dit uiterst gezellige evenement. We kunnen ons alleen maar inbeelden dat er voor vele mensen naar dit weekend werd toegeleefd. Zonder de gigantische drukte en meer commerciële toon van een grote conventie, vind je hier een aangename plek waar de filosofie van ‘vriendschap, ontmoeten en verbinden’ onmiskenbaar is. Het is hier dat je banden voor het leven smeedt. We blijven achter met een gevoel van jaloezie. Bij ons in België kennen we dit niet. Er is ook dat gevoel van melancholie. We zijn op onze plaats gezet met onze eerste indruk, zodanig dat TomoCon 2016 zelfs ons hart niet onberoerd heeft kunnen laten.

Share.

About Author

Nick

Houdt van muziek luisteren maar vooral zelf maken. Het spenderen van een ongoddelijk aantal uren anime en films kijken & games spelen is daarnaast het tijdverdrijf bij uitstek.

Reacties