Het was alweer een lange tijd geleden (bijna 20 jaar) dat we onze favoriete demonenjager Guts nog eens in actie konden zien, zonder de filmreeks mee te tellen. Voor velen was het een heugelijke dag toen een gloednieuwe Berserk serie werd aangekondigd, inclusief mezelf. Hoe hoog mijn enthousiasme lag toen, zo laag staat die nu na het bekijken van de eerste episode ‘The Branded Swordsman’, een nachtmerrie waar Guts zelf van zou huiveren.

Een kleine notitie voor diegene die niet of weinig bekend zijn met Berserk, wees gewaarschuwd, de serie schuwt niet van extreem gewelddadige en grafische scènes, kindermoorden en brutale verkrachting inclusief. Voor de gevoelige geest is deze serie dan ook best te mijden. Dat gezegd zijnde, als je hier geen probleem mee hebt is het daarnaast goed te weten dat deze serie verder gaat waar het in 1997 gestopt is, dus als je niets van het vorige materiaal gezien/gelezen hebt, kan je dat beter eerst wel gaan doen (het is trouwens zeker de moeite). Onwards!

De pilot verspilt alvast geen tijd om zich los in de alombekende Berserk gore te smijten. Een stevige bar brawl, skeletten die in de pan worden gehakt door Guts zijn gigantisch zwaard, een kind dat op een speer geregen wordt, enfin aan actie en brutaliteit zeker geen tekort. Ook de grimmige sfeer van een door demonen overrompelde wereld wordt goed weergegeven. Tussen de actie scènes door, krijgen we shots van de afschuwelijke nasleep van het God Hand-ritueel, zoals een stapel lijken bestaande uit vrienden van Guts, die nu worden verorberd door enkele raven. So far so good.

berserk-2016

Grimmig en donker kan je het zeker wel noemen

En daar blijft het goede dan ook bij. Zij die hoopten op een trouwe adaptatie van het bronmateriaal, zullen in deze eerste episode alvast zeer teleurgesteld zijn. Het begint erop te lijken dat fans nooit een echt goede adaptatie van de manga zullen krijgen en dat we hierin even vervloekt zijn als Guts zelf. Het verhaal neemt een enorme rush door de pakweg eerste 6 hoofdstukken van de manga, bepaalde interessante sub-arcs worden genegeerd en er worden personages geïntroduceerd die normaal pas véél later in het verhaal verschijnen. Ook wordt er te weinig aandacht gespendeerd aan de world-building, we springen van de ene gebeurtenis naar de andere zonder uitleg van wat er tussenin gebeurt. In een perfecte wereld neemt een Berserk anime veel tijd, dralend op scènische shots, om de innerlijke strubbelingen van Guts te laten overkomen, zonder het verhaal te rushen om zo snel mogelijk naar de belangrijke stukken te gaan. Maar dat is duidelijk vervlogen hoop, de preview voor episode 2 lijkt deze trend dan ook voort te zetten.

berserk-2016-guts-the-black-swordsman

Guts die meereist met nutteloze personages en waar eigenlijk gewoon tijd aan wordt verspild AKA fillerworthy

Alsof dat nog niet genoeg was, is er nog de verschrikkelijk slechte CGI animatie. Uit de trailer was al gebleken dat er gekozen werd voor de 3D-animatie in de stijl van de films. Dit hoeft niet altijd slecht te zijn, Ajin wist hier bijvoorbeeld een zekere creatieve flair aan te geven zonder al te awkward of uncanny te worden, het kan dus zeker. Hier voelt deze niet alleen heel awkward aan, maar ook heel afleidend. Ik had het gevoel te kijken naar een cutscene van een Naruto game uit de vroege PS3 era. Daarbovenop proberen de animators de indruk te geven dat het toch deels getekend is door er een vreselijke sketch filter over te zetten, waardoor je een irritante overkill aan drawlines krijgt. Waarom hiervoor gekozen werd gaat mijn petje te boven, de 2D-animatie uit de originele serie was prachtig voor zijn tijd en nu voelt het aan alsof we 20 jaar achteruit in plaats van vooruit zijn gegaan.

berserk-2016-the-black-swordsman-guts

Hoewel moeilijk te tonen, kan je ervan uitgaan dat dit bepaalde stuk je meer een videogame gevoel dan een anime gevoel geeft, in de slechte zin

Last but not least, de regie. De animatie is al een boeltje, de regie doet daar nog een schepje bovenop. Regisseur Itagaki Shin staat bekend voor zijn snelle cuts en hoog tempo van directie, hij deed dit in Teekyuu, waar dit wel enigszins werkte met de humor en dialogen, maar hier in Berserk komt die snelheid en haast de anime allesbehalve ten goede. Door de constante wissel en panning van de camera had je bijna nooit de tijd om goed te zien wat er nu juist op het scherm gebeurde, gecombineerd met het gevoel alsof alles de hele tijd ingezoomed lijkt. Nog maar eens een element dat los ingaat tegen de stijl van de manga…. Lezers en fans van de manga kunnen je vertellen hoe geweldig die is om te lezen, de artwork en panel design zijn de grootste redenen hiervoor. Het is dan ook extra pijnlijk te zien dat Itagaki Shin dit volledig naast zich legt. Hoewel alles met deze ene episode zeker niet gezegd is, het startschot is gegeven en dat meteen in de eigen voet.

Nee

Hardcore fans van Berserk zullen zich over deze teleurstellende eerste episode kunnen zetten en zijn blij zich te voeden met elk klein beetje content, ondanks de geur. Zij die hier echter minder om geven en op zoek zijn naar een goede nieuwe anime, laten deze stinkende hoop beter links liggen. Slechte directie, verschrikkelijke 3D-animatie en weinig respect voor het bronmateriaal geven allesbehalve goesting om dit demonenavontuur waar zovelen verzot op zijn, verder te volgen.

Share.

About Author

Nick

Houdt van muziek luisteren maar vooral zelf maken. Het spenderen van een ongoddelijk aantal uren anime en films kijken & games spelen is daarnaast het tijdverdrijf bij uitstek.

Reacties