Als jonge knaap heb ik de wereld van Phantasy Star Online leren kennen met de compilatie op de Gamecube. Ik was meteen verkocht, ook al was het overkoepelende scenario niets om over naar huis te schrijven. Een hoop jaren later kondigt SEGA eindelijk een vervolg aan op het spel maar driewerf helaas, het spel zal nooit de Japanse archipel verlaten. Als een verslaafde moest ik mijn PSO-fix elders halen en dus kwam ik bij Phantasy Star Online 2: The Animation terecht. Achter het stuur vinden we Keiichirou Kawaguchi en voor het script werd Mitsutaka Hirota opgeroepen. Echt bekend zijn ze niet, beiden hebben als meest vermeldenswaardige ervaring dat ze hebben geholpen aan wat afleveringen van de bekende Hunter x Hunter en daar stopt het. Ik ben dit pas na afloop van de kijksessies te weten gekomen, maar dat verklaart heel wat…

Een verhaal dat op de rand van een wc-vel past

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen. Phantasy Star Online 2 The Animation – vanaf hier PSO 2 – is een slechte adaptatie, op meer dan één vlak. Laten we beginnen met het verhaal. We volgen er Itsuki Tachibana, de nieuwste aanwinst van de prestigieuze Seiga-Universiteit. Naast een zieke woordspeling van SEGA is de unief ook een unicum in de wereld. Op de Seiga-hogeschool voor bullshit is het namelijk enorm belangrijk de MMORPG Phantasy Star Online te spelen. Zoals een figurant zegt in de eerste episode: “Als je geen PSO speelt dan raak je achter in het leven”. Onze Tachibana-kun zal dan ook snel onder de groepsdruk bezwijken en zich op het spel storten. Gaandeweg vervoegt hij de studentenraad van de school waar hij van Rina Izumi, de voorzitster van de raad, de opdracht krijgt nog meer PSO te spelen. Ze moet namelijk een rapport opstellen voor de school waarin duidelijk gemaakt wordt dat PSO enkel voordelen biedt voor je schoolleven. SEGA komt met de pitch alleen al opdraven met alle verkeerde levenslessen. “Speel PSO alsjeblieft!” is het enige wat ik vanaf dan hoorde. Op zich kan je dezelfde kritiek uiten op alle licentie-animes zoals Beyblade, Yu-Gi-Oh en dergelijke, maar deze spelen zich af in een fictieve wereld en bieden tonnen meer verhaal.

phantasy star online 2 Seiga University

Seiga University, opgericht zonder enige sponsoring van eventuele blauwe egels…

Want deze PSO 2 The Animation telt slechts 12 episodes, waarvan twee filler-afleveringen. Op die tijd kan je niet veel spanning kweken of personages uitdiepen. Het verdere verloop is hierdoor zo cliché als uitglijden over een bananenschil. Itsuki gaat aan de slag, maar PSO is niet wat het lijkt. Hier en daar is er iets niet pluis met de vijanden van het spel, de Darkers. Aanvankelijk blijft het probleem beperkt tot de virtuele wereld, maar wanneer een klasgenoot los van de aardbol wordt geplukt en aangetroffen wordt in PSO, gaan de poppen aan het dansen. Itsuki zal beroep moeten doen op alle mensen die hij dankzij PSO heeft ontmoet om zo de spreekwoordelijke friendship canon los te kunnen laten op de eindbaas van de serie en het goede te doen overwinnen van het kwade. Alleen kan je op de korte tijdspanne van de serie geen enkele emotionele band scheppen tussen de verschillende protagonisten, laat staan tussen kijker en personages. De finale mist dan ook compleet zijn doel hierdoor en laat je achter met het gevoel dat je je tijd verspild hebt. In alle eerlijkheid heb je dat gevoel al bij de eerste aflevering, maar kom.

Phantasy Star Online 2 The Animation characters

Friendship will conquer all!

Ik besef zeer goed dat de serie er eerst en vooral is om de laatste update van het spel Phantasy Star Online 2 te promoten en dus eerder een bonus is dan een verhaal op zichzelf. Alleen is PSO 2 enkel uit in Japan en heeft de niet-Japanse animekijker zoals yours truly hier geen boodschap aan. Het verhaal is flinterdun, het tempo zit er volledig naast en het geheel is een ontzettend cliché dat ronduit slaapverwekkend is. Het is propaganda voor een spel dat hier niet beschikbaar is en in Japan zich absoluut niet hoeft te bekommeren om zijn verkoopcijfers.

Oppervlakkige personages

Maar wat zou een slecht verhaal zijn zonder karakterloze stereotypes? Vrees niet, Phantasy Star Online 2 The Animation combineert beide zo slecht dat je de film House of the Dead steengoed kan noemen in vergelijking. We zullen hen één per één oplijsten, lang duurt dit niet.

Itsuki Tachibana heeft als hoofdpersonage geen persoonlijkheid. Hij is zowat goed in alles en volgt elk commando op als een goed getrainde hond. Wanneer hij dan zelf iets beslist, is het uiteraard een nobele maar naïeve vergissing waardoor iedereen medelijden krijgt. Dit is het enige wat Itsuki zal doen doorheen de serie en het beloont hem keer op keer met superkrachten en bakken vrienden. Hadden ze Itsuki vervangen door een hondenpup, had je het wellicht niet gemerkt.

phantasy star online 2

Rina Izumi is dan het clichématige tegenovergestelde van Itsuki. Ze is beeldig en kan alles perfect maar heeft hierdoor geen echte vrienden. Uiteraard is Itsuki als enige in staat haar ware persoonlijkheid te zien en hij wordt haar eerste vriend, voor wie ze natuurlijk meteen gevoelens krijgt. Ideaal! In die 12 episodes met een flutverhaal kan je zeker en vast nog een romantische nevenplot bijproppen! De echte fout echter is dat Rina vanaf haar ontmoeting tsundere-gewijs met Itsuki omgaat, hoogst ongeloofwaardig als je haar eerste persona zag. Na een tweetal episodes is het duidelijk dat haar enige rol in de serie die van love interest is.

phantasy star online 2

Aika Suzuki kwam nog niet aan bod omdat ze pas in het einde van het verhaal ‘relevant’ wordt. Ze is een elitesoldaat in PSO, en haar koelbloedige, militaire attitude neemt ze mee naar de echte wereld. Haar gedrag wordt verklaard door het feit dat zij niet van de aarde, is maar uit de wereld van PSO komt. Net als bij Rina zal Itsuki haar emotionele kant naar boven brengen, waardoor ze bereid wordt haar leven te geven voor onze ‘the one’ van dienst. In tegenstelling tot Rina vervult ze ook de rol van mentor voor de PSO-wereld. Alleen heeft ze geen backstory en geen eigen persoonlijkheid, het is haar taak Itsuki te begeleiden en daarmee basta.

phantasy star online 2 aika

De studentenraad, klasgenoten, beste vriend van Itsuki,… zijn een allegaartje clichés van jewelste. De sociaal gehandicapte shy guy, de overdreven nerd wiens bril steeds blinkt, een gothic twee-eiige tweeling die steeds in koor spreekt, een medewerker van Rina die jaloers is op de aandacht van ons hoofdpersonage, en zo voort, en zo verder.

Kortom, iedereen is oppervlakkig, vergeetbaar en zonder originaliteit. Geen uitzonderingen.

Veel detail, weinig animatie

phantasy star online 2

De effectieve slag wordt niet getoond, de animatie zou te veel kosten, dus krijg je deze still-frame

De vormgeving is het enige dat deze anime redt van een -1000 op 10. Er is met veel respect voor het originele spel omgegaan met de omgevingen en decors . Deze is dan ook geloofwaardig overgebracht naar de anime, inclusief geluidjes en affichage van elementen zoals in-game. Natuurlijk kroop hier aandacht in om PSO zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor nieuwkomers maar toch, het is af. De tekenstijl en inkleuring van de wereld kunnen we ook niet negatief beoordelen. Alleen, daar stopt het met de lof. De stilstaande zaken zijn mooi maar de animatie – voor zover je hier over animatie kan spreken – trekt op niets. Er zijn drie afgelijnde fasen aan deze snel geklaarde klus: stilstaande beelden waarin enkel de lippen bewegen – want niemand beweegt tijdens een echt gesprek -, vieze vuile 3D uit de begin jaren 90 en flashanimaties die onderdoen aan wat je op newgrounds kan vinden. Want animatie betekent voor Telecom Animation Studio dat je een stilstaand beeld van een personage in een waas door het canvas sleept of op datzelfde frame snel inzoomt om de illusie te scheppen dat het naar je toekomt. Het resultaat zijn verwarrende en ultrakorte gevechtsscènes waar je niet echt een confrontatie gezien hebt. Het originele game is een action RPG, hoe kan je dan in hemelsnaam geen aandacht besteden aan animatie!

Kortom, blijf uit de buurt van deze anime. Ik heb maar een handvol keer mijn mondhoeken gekruld maar die zeldzame momenten wegen niet op tegen de 15120 seconden van mijn leven die ik kwijt ben door dit uit te zien. Als fan van het universum dacht ik een leuke shonen vol Photonwapens tegemoet te gaan maar niets is minder waar. Duurt het wachten op PSO 2 in Europa je te lang? Dan raad ik je aan het originele spel nog eens in je Dreamcast of Gamecube te rammen. Het zal je pijn niet echt verzachten, maar het zal je geen extra trap in de edele delen verkopen zoals de anime dat doet.

3 barslecht

Blijf uit de buurt van deze anime! Hou je van anime dan zijn er duizenden beter alternatieven, hou je van PSO dan breekt je hart als je ziet hoe de franchise hier behandeld wordt. Dit is geen anime, dit een reclameblok van 12 episodes waarin verhaal, personages en animatie simultaan falen, elke aflevering opnieuw. Enkel voice acting is deftig maar enkel hiervoor moet je de anime geen aandacht geven.

  • Verhaal 2
  • Animatie 5
  • Personages 2
  • Sound 6
Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties