Mad Magazine stopt er min of meer mee

0

In 2 weken tijd moest de stripliefhebber leren leven met het verlies van het Vertigo-label en het onverwachte einde van The Walking Dead. Op 4 juli 2019 kwam daar het bericht overheen dat DC Comics na 67 jaar de stekker uit Mad Magazine trekt.

In de Benelux gaat dat bericht redelijk onopgemerkt voorbij. (Ook al was er lange tijd ook een Nederlandstalige versie van dit blad die ook in België graag gelezen werd.) In Amerika is het toch best een dingetje. Mad Magazine was een van de invloedrijkste magazines van de 20ste eeuw.

Mad werd in 1952 bedacht op de burelen van EC Comics door Harvey Kurtzman  en uitgever Bill Gaines. EC Comics was indertijd bekend van de bloederige misdaad- en horrorcomics die ze uitgaven en de soms grensverleggende sciencefiction. Deze strips zouden door cynici nog kunnen worden afgedaan als pulp. Met MAD werd de lat een stukje hoger gelegd. Het begon als een comic maar veranderde uiteindelijk in een tijdschrift.

Mad bracht satire naar een jong publiek in de jaren vijftig. De babyboomgeneratie kreeg hier voor het eerst te zien hoe allerlei vaste waarden ter discussie werden gesteld. Popcultuurfenomenen zoals Marlon Brando, Superman of Donald Duck werden geparodieerd. Men stak ook de draak met wereldse zaken zoals het nieuws van alle dag, politici of je leraar.

De heren van de redactie beschouwde zichzelf evenmin als heilig. Het motto van uitgever Gaines was dat de lezer er altijd aan herinnerd moest worden hoe weinig waar ze eigenlijk kregen voor hun geld.

Zonder Mad was er geen Monthy Python, geen David Letterman, of zelfs The Simpsons.

Invloed in stripland

Hoewel Mad Magazine tijdens zijn lange run voor het merendeel geen stripblad was, heeft het wel zijn sporen in stripland nagelaten. In Amerika neemt men terecht de hoed af voor het genie Harvey Kurtzman die het blad mede bedacht. De invloed van het blad laat zich meer gelden in Europa.

In de vroege jaren vijftig waren Morris en Goscinny tijdens hun verblijf in de VS werkzaam voor het blad. Goscinny zag zichzelf indertijd nog als cartoonist en bouwde een warme vriendschap op met Mad-bedenker Harvey Kurtzman.

Via Goscinny sijpelde de humor van Mad ook Frankrijk binnen waar het bladen als Fluide Glacial en Hara-Kiri beïnvloedde.

De neergang

Mad was lang toonaangevend als humoristisch blad, maar het werd de laatste paar decennia eigenlijk voorbijgestreeft door tv-programma’s en zelfs het internet. De onderstaande parodie gaat over mogelijke Game of Thrones spin-offs. Dit soort grappen worden zo ongeveer per kilo verspreid via sociale media.

(c)Mad Magazine

Het blad heeft nog steeds een oplage van meer dan 100.000 exemplaren. Helaas is dit niet voldoende om een eigen redactie te handhaven. In oktober verschijnt het tiende issue van dit jaar waarin voor het laatst nieuw materiaal te zien zal zijn. Daarna zullen er alleen nog issues verschijnen die alleen maar herdrukken van oud materiaal bevatten. Wanneer de termijnen van de lopende abonnementen zijn vervuld, dan zal het blad ophouden te bestaan.

Er zullen nog wel speciale compilatieboeken komen met de beste grappen over bepaalde onderwerpen en ook de Mad-bundels met daarin de beste grappen over de domste mensen en gebeurtenissen van elk jaar zullen blijven verschijnen.

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties