De keren dat The Joker wél z’n verdiende loon kreeg

0

Deze maand verschijnt Batman #40 in Amerika, het laatste deel van de Endgame verhaallijn. Net nu Bruce Wayne worstelt met zijn eigen sterfelijkheid, heeft het er alle schijn van dat The Joker, die terugkeert na een lange afwezigheid, onsterfelijk is en al eeuwenlang Gotham terroriseert. The Joker is not amused na zijn schijnbaar fatale val aan het einde van Death of the Family en besluit de bruggen volledig op te blazen, zodat Batman de hulp van zijn beste vrienden en grootste vijanden moet inroepen om Gotham te redden van het ultieme plan van de Clown Prince of Crime. Het einde nadert en één vraag brandt op ieders lippen: is The Joker werkelijk onsterfelijk? Geekster blikt alvast terug op de 10 memorabele momenten waar hij dat niét bleek te zijn. Waarschuwing: spoilers!

10) De elektrische stoel

robot-chicken-the-joker

“Maurice P. Joker, for 2391 counts of murder, and many other crimes that seem minor next to 2391 counts of murder, you have been sentenced to death. Have you any last words?”

Ok, toegegeven: dit is een beetje vals spelen. Je kan veel zeggen van het Robot Chicken-universum, maar van canoniciteit kan je ze bezwaarlijk beschuldigen. Toch haalt dit korte filmpje de lijst omdat Batman voor één keer doet wat hij al lang geleden had moeten doen: The Joker laten berechten en hem een enkeltje richting elektrische stoel bezorgen. The Joker krijgt eindelijk z’n verdiende loon, maar toch kunnen Commissioner Gordon en Batman het niet laten nog één laatste grap met de Harlequin of Hate uit te halen…

9) Een koekje van eigen deeg

"This can't be good..."

“This can’t be good…”

In de aflevering The Knights of Tomorrow van de tekenfilmserie Batman: The Brave and the Bold werpen we in een boek dat Alfred aan het schrijven is een blik op een mogelijke toekomst voor Gotham. In deze toekomst is Bruce Wayne getrouwd met Selina Kyle en heeft hij de vleermuismantel overgedragen aan Dick Grayson. Wanneer Bruce en Selina omkomen bij een aanval van een man die zich voorstelt als de zoon van de dood gewaande Joker op het Batmanmuseum, neemt Dick hun zoon Damian onder zijn hoede als de nieuwe Robin. In hun zoektocht naar gerechtigheid ontdekken ze dat de oorspronkelijke Joker nog leeft en nu probeert het standbeeld van Batman te ontsieren. Dat loopt echter niet als gepland en The Joker krijgt een koekje van eigen deeg, in de vorm van een fatale dosis Joker Gas dat recht in zijn gezicht gepompt wordt.

8) Wraak voor Jason Todd

Joker_Earth-51

“So I killed The Joker.”

Het bestaan van parallelle universa is een terugkerend plotpunt in comics. In Countdown to Final Crisis van Paul Dini, Tony Bedard en Keith Giffen zien we dat er iets breekt bij de Batman van Earth-51 na de brutale moord op Jason Todd, de tweede Robin. Hij wordt gewelddadiger en agressiever, en gaat met een pistool op jacht naar The Joker. Het resultaat laat zich raden.

7) Magog en een nieuwe generatie superhelden

magog-Kingdom-Come-02

“Not long after, another man did what I swore not to, and with the Joker’s murder, that man became a symbol.”

In Kingdome Come van Mark Waid en Alex Ross maken we kennis met een nieuwe generatie superhelden, die heel wat gewelddadiger zijn dan hun voorgangers en er niet voor terugdeinzen hun vijanden eerder permanent uit te schakelen. The Joker van deze realiteit (Earth-22) werd in koelen bloede gedood door Magog, het boegbeeld van deze nieuwe generatie, nadat hij werd gearresteerd voor het vermoorden van de medewerkers van The Daily Planet, waaronder Lois Lane, de geliefde van Superman.

6) Voer voor de vleermuisman

batman-bloodstorm919209

“A single blow snaps his neck. His head flops back, exposing a pale expanse of throat, broken but still pulsing. It haunts and tempts me.”

Het loopt wel vaker slecht af met Jokers uit de zogenaamde Elseworlds. In Bloodstorm, het vervolg op Batman & Dracula: Red Rain van Doug Moench, neemt The Joker van Earth-43 de overgebleven vampiers na de dood van Dracula onder zijn hoede en gebruikt hen om de controle te krijgen over de maffiafamilies van Gotham. Wanneer de lycanthrope Selina Kyle, die als enige de bloeddorst van de vampier geworden Batman kan sussen, sterft bij een confrontatie met The Joker, slaan bij Batman de stoppen door. Ongehinderd door de kruisbeelden en het wijwater achtervolgt hij zijn rivaal naar een kerk, waar hij uiteindelijk toch toegeeft aan de Dorst en de keel van de Ace of Knaves openscheurt. Batman zorgt er voor dat The Joker niet als vampier kan herrijzen, maar het kwaad is geschied: Batman heeft voor de nacht gekozen, The Joker heeft gewonnen…

5) Een dodelijk blok aan het been

"Ever danced with the Devil in the pale moonlight?"

“Ever danced with the Devil in the pale moonlight?”

Toegegeven, het is geen Heath Ledger, maar ook Jack Nicholson zette in de film Batman (1989) van Tim Burton een zeer memorabele Joker neer. Wanneer hij tijdens de finale confrontatie met Batman met een helikopter van de top van een wolkenkrabber probeert te ontsnappen, slaagt Batman er in met zijn grappling hook zijn aartsvijand vast te binden aan een stenen waterspuwer. Ontsnappen met zo’n ding aan je been is geen sinecure en The Joker stort de diepte in.

4) Een gevaarlijke chemische cocktail

batman-joker-dead

“Do you want to know something funny? Even after everything you’ve done… I would’ve saved you.”

In het videospel Batman: Arkham Asylum ontwikkelt Dr. Penelope Young de chemische substantie Titan, een krachtigere versie van het Venom-gif waar Bane z’n krachten aan ontleent. Aan het einde van het spel gebruikt The Joker deze drug om zelf een monsterlijke bruut te worden om de strijd met Batman aan te binden. Deze upgrade is echter niet voldoende om The Dark Knight te verslaan en wat meer is: Titan blijkt bijzonder hevig te reageren met de chemicaliën in het lichaam van The Joker, waardoor een krachtig gif ontstaat. In Batman: Arkham City injecteert The Joker zijn rivaal met het gif, waardoor die op zoek moet naar een tegengif. Met behulp van Mr. Freeze slaagt Batman hier in en kan hij zelf het tegengif innemen voordat The Joker hem in de arm steekt. Hoewel Batman ondanks alles zijn vijand genezen zou hebben, valt het laatste flesje tegengif aan diggelen en bezwijkt The Joker uiteindelijk aan de Titanvergiftiging.

3) Een acuut geval van hand-door-borstkas

"You think you can have a family. That locking me up will magically reform me. And then they'll be safe. So big, so dumb... Now run along so I can break out of here. I've got lots of planning to do to top this!"

“You think you can have a family. That locking me up will magically reform me. And then they’ll be safe. So big, so dumb… Now run along so I can break out of here. I’ve got lots of planning to do to top this!”

Je weet dat je met een onverbeterbare klootzak te maken hebt als die persoon zelfs Superman tot moord kan brengen. Als een rasechte magnificent bastard slaagt The Joker er voor de gebeurtenissen van het videospel Injustice: Gods Among Us in Superman te infecteren met fear toxin van Scarecrow, waardoor die denkt dat hij wordt aangevallen door de superschurk Doomsday. Superman neemt geen risico en sleurt hem de ruimte in… Tot het gas uitgewerkt is en Doomsday plots Lois Lane blijkt te zijn, de geliefde van Superman die zwanger is van zijn kind. Lois en het ongeboren kind sterven in Supermans armen en wanneer haar hartslag stopt, activeert dat een hartslagmonitor die gekoppeld is aan een kernkop in Metropolis. Niet alleen zijn vrouw en kind, maar ook zijn vrienden en thuisstad zijn weg en voor Superman is het welletjes geweest: in een blinde razernij vermoordt hij The Joker. Om te verhinderen dat er ooit nog onschuldigen sterven, ontpopt de laatste zoon van Krypton zich vervolgens tot de tirannieke alleenheerser over de Aarde.

2) Fun with Flags

"That's not funny. That's... not... funny... at all..."

“That’s not funny. That’s… not… funny… at all…”

In de tekenfilm Batman Beyond: Return of the Joker wordt Terry McGinnis, de Batman van de toekomst, geconfronteerd met de terugkeer van de Clown Prince of Crime. Onmogelijk, besluit de bejaarde Bruce Wayne: The Joker is immers al jaren dood. Bijna veertig jaar geleden slaagden The Joker en Harley Quinn erin Tim Drake, de derde Robin, te kidnappen en te brainwashen tot hun eigenste “Joker Jr.”, compleet met gebleekte huid en creepy lach. In de daarop volgende confrontatie met Batman en Batgirl krijgt The Joker de overhand en geeft hij Tim zijn flag gun om Batman het genadeschot te geven. Tim herinnert zich zijn leven als Robin en schiet The Joker neer, waarna het manisch gelach van de jongen verandert in onophoudelijk huilen. Batman en Batgirl vergewissen zich ervan dat The Joker echt dood is en begraven hem diep onder Arkham Asylum.

1) The Joker verbrijzelt z’n eigen ruggengraat

"With a devil's strength... He twists... And twists... What's left of his spine... Goes..."

“With a devil’s strength… He twists… And twists… What’s left of his spine… Goes…”

We weten ondertussen allemaal dat The Joker een regelrecht monster is en dat er geen grenzen zijn aan de gruwelen die hij aanricht. Maar wellicht het luguberste, ijzingwekkendste Joker-moment vinden we in het legendarische Batman: The Dark Knight Returns van Frank Miller. In deze graphic novel neemt Bruce Wayne na vele jaren de mantel van Batman weer op om de strijd aan te binden met de gewelddadige mutants die Gotham bedreigen. Maar door de terugkeer van zijn geliefde Dark Knight, wordt ook de catatonische Joker weer helder. De laatste confrontatie leidt Batman en The Joker naar de tunnel of love van de plaatselijke kermis, waar Batman even de controle verliest en de nek van zijn nemesis breekt. Hij doodt hem echter niet, maar dat is buiten The Joker gerekend: met een duivelse vastberadenheid breekt die zijn eigen ruggengraat. De politie denkt dat Batman The Joker vermoord heeft en een klopjacht breekt los.

 0) ???

Een ding is zeker, na Endgame zal Gotham nooit meer hetzelfde zijn. Is The Joker werkelijk een onsterfelijke gesel voor de mensheid, net als Vandal Savage en Ra’s al Ghul? Of is het zijn zoveelste leugen, het zoveelste valse oorsprongsverhaal? Wij kijken alvast uit naar de spannende afloop in Batman #40.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties