Johan en Pirrewiet – De integrale 1 & 2 (review)

0

Johan en Pirrewiet. Wie kent dit tweetal niet? Zij zijn de helden van iedereen. Bonuspunten als je die referentie snapt zonder op deze link te klikken. Maar even serieus: bovenstaande vraag is tegenwoordig steeds minder retorisch. Ik, als kind van de jaren ’80, vrees er zelfs een beetje voor dat heden ten dage heel weinig mensen Johan en Pirrewiet kennen. Toch hoor je ze te kennen: het is namelijk in deze stripreeks van Pierre Culliford ofte Peyo dat de Smurfen voor het eerst hun opwachting maakten. Hoog tijd dat deze helden de eer krijgen die ze verdienen, moeten ze bij uitgeverij Dupuis gedacht hebben. Het resultaat is een magnifieke integrale reeks, waarvan de eerste twee delen reeds in de rekken liggen.

9e8f6800-6583-012f-a341-005056960004

De dingen zijn ooit anders geweest. Toen het eerste verhaal van de reeks, De nederlaag van Basenau, in 1952 in voorpublicatie in het legendarische weekblad Spirou verscheen, stond de jonge page Johan er nog alleen voor om te verhinderen dat de boosaardige Basenau het kasteel van de koning zou innemen. In het tweede deel, De heer van Rodensteyn, is de jonge page wat ouder en flinker geworden en onderzoekt hij wie er achter de verdwijning van Baron Rodensteyn en de moordpoging op zijn twee zonen zit. Het is pas in De dwerg in het rotsbos dat Johan zijn toekomstige partner in crime ontmoet: de ondeugende dwerg Pirrewiet. Samen redden ze Prinses Anna, het nichtje van de koning, van de snode edelman Wouterskerke. Deze drie verhalen kan je lezen in Johan en Pirrewiet: De integrale 1.

johanpirlouit04

In Het raadsel van de maansteen maakt een andere oude bekende voor het eerst z’n opwachting. De tovenaar Homnibus loopt gevaar wanneer de heer van Bossuyt z’n zinnen heeft gezet op zijn toverboek en de mysterieuze maansteen, die hem in staat moeten stellen een toverdrankje te brouwen waardoor hij onoverwinnelijk wordt. Johan en Pirrewiet to the rescue! In De eed der vikingen reist het tweetal op een drakar mee naar het vikingkoninkrijk Snoeland, waar ze de jonge troonopvolger Odd beschermen van de ambitieuze Sigurd, die het wel ziet zitten om zelf te heersen over de vikingen. Het laatste album dat in Johan en Pirrewiet: De integrale 2 wordt gebundeld, is De Bron der goden. Op hun terugreis uit Snoeland lijden Johan en Pirrewiet schipbreuk en spoelen ze aan bij het dorp waar de wrede Gulbrand de plak zwaait. De dorpelingen zijn echter te zwak om zich de tiran te verdrijven omdat een heks hen ooit tot slappelingen vervloekt heeft. De jonker en de dwerg trotseren een reus en een vreemde oude man met gevaarlijke huisdieren om het water van de bron der goden te bemachtigen en de vloek ongedaan te maken.

Toegegeven, vergeleken met wat we nu gewoon zijn, zijn de tekeningen belachelijk rudimentair. De verhalen zijn simpel en de personages zijn clichés zonder diepgang. Maar dat stoort op geen enkel moment. Meer nog, het charmeert enorm. Deze reeks neemt je mee terug in de tijd. Naar gelukkiger, eenvoudiger tijden, toen kinderen nog riddertje speelden en droomden van onversneden heroïek. Naar het mythische heldentijdperk van de Belgische strip, waar je de kans krijgt om kennis te maken met een reeks die daar zo’n ontzettende stempel op heeft gedrukt.

551_173200911444-JOHAN-01-N-04

Confession time. Ik heb bijzonder goede jeugdherinneringen aan Johan en Pirrewiet. Mijn hart wordt nog steeds week van nostalgie bij het horen van het introliedje van de tekenfilmserie. Het mag dus niet verwonderen dat ik al niet meer kan wachten tot september, wanneer de volgende twee delen van de integrale reeks verschijnen. Maar je kan er donder op zeggen dat ik niet de enige ben. Deze integrale uitgaves mag je gerust beschouwen als DE ultieme editie van de reeks. Naast de verhalen in originele tekenstijl (dus niet de latere heruitgaves) bevatten deze kleppers immers ook nog massa’s bonusmateriaal, zoals kleine geschiedenislesjes over Peyo en het ontstaan van de reeks, vroege schetsen en kortere verhalen die tot nu toe enkel in tijdschriften verschenen zijn, maar nog nooit in een stripboek uitgegeven werden.

peyo_johan_soir1952

Bijzonder exclusief en exhaustief dus, en wat zou een echte verzamelaar van het betere stripverhaal nog meer kunnen wensen? Maar niet alleen de superfans doen er goed aan deze integrale in huis te halen. Door middel van deze uitgaves kan een hele nieuwe generatie kennis maken met de avonturen van een dappere page en een guitige dwerg. En zo worden Johan en Pirrewiet wederom de helden van iedereen.

Peyo
Dupuis/Hardcover/200P/€ 29,95 per deel

90%
90%
De ultieme editie

De integrale Johan en Pirrewiet geeft een nieuwe generatie de kans om de stripreeks die Peyo het dierbaarst was te ontdekken, terwijl fans een stijlvolle bundeling van de avonturen van dit heldhaftige duo aan hun verzameling kunnen toevoegen. De verhalen zijn als een teletijdmachine die je terugstuurt naar de oertijd van de Belgische strip, wat heerlijk nostalgisch aanvoelt. Bovendien bevat deze uitgave nog hopen bonusmateriaal, dat soms pas voor het eerst uitgegeven wordt. Deze reeks mag zonder enige twijfel als de ultieme editie beschouwd worden.

 • Tekenstijl
  7.5
 • Verhaal
  8.7
 • Sfeerschepping
  9.7
 • Uitgave
  10
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties