De meeste mensen kennen de Hulk natuurlijk vooral van zijn rol in de Avengers-films. De groene gigant begon zijn leven echter in 1962 toen Stan Lee en Jack Kirby het personage voor het eerst in een eigen serie lieten opdraven. De serie hield het niet lang uit en werd na 6 issues stopgezet.

Schrijver: Peter David
Tekenaar: Dale Keown
Inkleurder: Peter Steigerwald
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 5 juni 2019

Peter wie?

Uiteindelijk kreeg de Hulk weer een eigen comicreeks in 1968 maar het grote succes bleef, ondanks de klassieke tv-show in de jaren zeventig, uit. Tot in 1987. De reeks kwam toen door omstandigheden in handen van Peter David. David was zijn carrière begonnen als medewerker van de salesafdeling van Marvel Comics. Hij koesterde echter ook de ambitie om te gaan schrijven.

In de jaren tachtig waren de rollen van de mensen in de comicindustrie erg gestroomlijnd. Schrijvers schrijven, tekenaars tekenen en medewerkers van een verkoopafdeling verkopen. Frank Miller had dit systeem al onder vuur genomen door een succesvolle run als soloartiest op Daredevil. En Peter David zou nu volgen. Hij had al naam gemaakt met enkele issues van Peter Parker: The Spectacular Spider-Man. Zijn geluk was dat in 1987 eigenlijk niemand de Hulk nog onder handen wilde nemen.

(c) Marvel Comics/John Byrne

Zelfs John Byrne, die dankzij runs op The Uncanny X-Men en The Fantastic Four was uitgegroeid tot een superster van de jaren tachtig, slaagde er niet in om lijn te brengen in de serie.

(c) Marvel Comics/Mike Mignola

David besefte dat hij niet veel kansen zou krijgen. Toen een redacteur hem de Hulk aanbood, zei hij meteen “ja”. In de eerste tien issues van zijn run ruimde David alle ‘troep’ van zijn voorgangers op. Daarna begon hij aan zijn verhaal. David gebruikte een klein ideetje uit de run van Bill Mantlo, een van zijn voorgangers, en legde daarmee het fundament onder zijn run.

Het idee van Mantlo was simpel. Bruce Banner was vroeger mishandeld als kind. Toen Banner werd getroffen door de straling van de gammabom kwam de Hulk naar buiten als verpersoonlijking van de woede die de timide wetenschapper altijd had ingeslikt. Daarom sprak de Hulk ook als een klein kind.

Door de psyche van Bruce Banner te veranderen, verandert ook de Hulk. Door de Hulk te vernieuwen was David in staat om andere verhalen te vertellen en dat sloeg aan. De Hulk maakte eindelijk zijn potentieel als verkooptopper waar.

In 1998 kwam er een einde aan de run van Peter David toen een nieuwe redacteur ingreep en eiste dat de kinderlijke Hulk van vroeger weer terugkwam. Voor David een teken om op te stappen. Zijn run was lang de standaard en werd recent pas enigszins overtroffen door The Immortal Hulk. 

Maar hoe was Hulk: Last Call ?

(c) Marvel Comics

Marvel Comics bestaat in 2019 tachtig jaar. En om dit te vieren publiceren ze af en toe een oneshot waarin twee comicmakers bij elkaar komen om gezamelijk hun klassieke run te vieren.

Voor Incredible Hulk: Last Call is het natuurlijk de beurt aan Peter David en tekenaar Dale Keown om weer eens wat te doen met de Hulk. Ze maken van dit verhaal een alternatieve versie van The Incredible Hulk #468. De issue die David geschreven zou hebben wanneer de redacteur niet had ingegrepen.

Betty Ross, de ega van Banner is dood, en het spreekt voor zich dat hij rouwt. Weer heeft de Hulk iets van hem afgenomen. Hij belt met een zelfmoordpreventielijn om zijn verhaal te doen. Want het einde nadert… Maar dan gooit het lot roet in het eten en krijgt Bruce weer iets om voor te leven.

Dale Keown wordt bij het tekenwerk geholpen door maar liefst vier inkters. Hierdoor is dat echte gepolijste wat zijn werk zo sterk maakte, verdwenen. Eerlijk? Grafisch gezien valt dit tegen.

Het is een vreemd post mortem van een klassieke run. Voor de fans is het leuk, maar aan nieuwe lezers zal het niet de sfeer over kunnen brengen die de periode van Peter David toch echt kenmerkte. Nou ja, volgens het laatste nieuws komt er in januari 2020 een omnibus uit met deze run van The Incredible Hulk.

6 Aardig

Peter David en Dale Keown keren nog een keer terug om wat oude successen te vieren. Fans zullen hier wel warm van worden. Nieuwe lezers kunnen beter wachten op de omnibus die waarschijnlijk in januari 2020 verschijnt.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 6
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties