De boekenwurmen en leesfreaks van Geekster bundelen de krachten om in één artikel onze favoriete literatuur van 2017, samen met de mensen die het allemaal mogelijk maken, even in de spotlight te zetten. Want zonder deze getalenteerde mensen zouden onze treinritten of onze avonden bij lamp dit jaar er heel wat minder rooskleurig uitgezien hebben…

Jeroen

Favoriete Issue
Verstild leven

Ik speel een beetje vals. Technisch gezien is Verstild leven, getekend door Oriol op scenario van Zidrou, geen issue maar een one-shot. Verstild leven vertelt het verhaal van de getormenteerde kunstenaar Vidal Balaguer en de mysterieuze verdwijning van model en grote liefde Mar. Heeft Verstild Leven het beste verhaal van het jaar? Wellicht niet. De beste tekeningen? Die eer is voor een ander weggelegd. Maar er is iets met dit album en de magie en melancholie die het uitademt. Verstild leven is een modern sprookje en toont ons dat er, ondanks alles, nog happy endings kunnen bestaan. Hoewel niet alles altijd precies verloopt zoals je het verwacht.

Favoriete Bundeling
Red Rider 1-3

Weer valsspelen. De Red Rider-trilogie werd immers (nog) niet gebundeld, maar vormt wel een afgerond geheel. Na het succes van Amoras en het falen van J.Rom en Fanny K. was Red Rider het moment van de waarheid voor Standaard Uitgeverij. Lectrr en Stedho stelden niet teleur. Ze vertelden met opvallend veel diepgang een verhaal over een ridderlijke Irak-veteraan, volledig naar de geest van alles waar De Rode Ridder voor stond: heldhaftigheid, de strijd tussen Goed en Kwaad, actie en schone deernes. Door de vele easter eggs heeft de cyclus een immense herleeswaarde. Bijzondere hulde aan scenarist Lectrr, die we vooral van zijn cartoons kennen, maar zich hier ontpopt tot een begenadigd scenarist.

Favoriete Boek
Norse Mythology

Neil Gaiman verovert opnieuw mijn nominatie voor favoriete boek. Je zou me er nog van kunnen gaan verdenken een fanboy te zijn. Odin, Thor, Loki,… We kennen ze allemaal. Al was het maar door de Marvel-films of American Gods (ook van Gaiman, trouwens). Maar wat weten we eigenlijk precies over het Noorse pantheon en de mythes en legendes van Asgard? In Norse Mythology vertelt Gaiman deze verhalen op zijn eigen onnavolgbare en speelse manier. Over het smeden van Mjollnir, over die keer dat Thor vrouwenkleding droeg, over de eekhoorn Ratatosk… En over Ragnarok, het onafwendbare einde. Vlot geschreven en ontzettend toegankelijk.

Favoriete Schrijver
Zidrou

Verdorie, het was nipt. Hoe graag ik deze ook aan Lectrr wil geven voor zijn outing als scenarist, ik kan het absolute topjaar van Zidrou niet negeren. Dat begon mooi met het hartverwarmende eerste deel van De adoptie, dat in september zijn slot kende. Intussen gaf hij ons ook Verstild leven, een derde Mooie zomers, een spannend debuutalbum van Shi (waarvan het tweede deel al in het Frans verscheen) en in oktober nog Ridder Brayard. Hoe hij er de tijd voor vindt, Joost mag het weten. Zidrou slaagt er telkens in om je te vertederen of je te doen gieren van het lachen. Dat hij in 2017 ook een eigen expo kreeg in het stripmuseum in Brussel, is meer dan terecht.

Favoriete Personage
Jeronimus Quint

Een naamgenoot, die net als ikzelf een baard heeft en stevig in het vlees zit. Maar daar stoppen de gelijkenissen. Quint staat ook wel bekend als “de reus van Sutter Camp” en is een oude bekende van Jonas Crow, de Undertaker. Jeronimus Quint is een razend getalenteerde dokter met een duister kantje. Hij is wreed en manipulatief, maar tegelijk ook zo duivels charismatisch dat hij bijna sympathie opwekt. En net als Jonas heeft hij een vreemde vogel als huisdier. Zijn verhaal begon en eindigde in 2017, maar gelukkig staat de deur op een kier voor een eventuele terugkeer. Wie weet kruist zijn pad dat van Crow later nog wel eens?

Favoriete Tekenaar
Josep Homs

De Sint-Michielsprijs voor het beste tekenwerk die Shi 1 in de wacht sleepte dankzij het vakmanschap van Josep Homs, is niet gestolen. Het album is een van de absolute toppers van 2017, en dat is niet een beetje te danken aan deze Spanjaard. Ongeëvenaard schept hij met zijn kundig kleurgebruik een sfeer en zelden hebben we zulke expressieve gezichten gezien in een stripalbum. Dat hij ook uitermate bedreven is in het tekenen van welgevormde vrouwen, is voor een striptekenaar natuurlijk ook mooi meegenomen. De reeks is nog maar pas begonnen, wat betekent dat we nog heel wat mooie tekeningen van Homs tegoed hebben.

Davy

Favoriete Issue
Doomsday Clock #1

Ik hoor de fans van de originele reeks al hun hooivorken en fakkels nemen. Schande! Een pure commerciële cash grab van DC! Respectloos tegenover Alan Moore! Ik vraag me oprecht af of deze mensen het eerste issue met een open mind gelezen hebben want ook al was dit allesbehalve perfect, het zette een heel mooie toon. Ik zie Doomsday Clock dan ook niet als een sequel. Dit is een weerwoord. Watchmen was de deconstructie van de superheld. Doomsday Clock wordt hopelijk de reconstructie van het concept. Ik moet niemand vertellen dat we in deze woelige tijden meer dan ooit terug nood hebben aan een superheld om naar op te kijken. Ik kan niet wachten op wat Geoff Johns hier mee zal doen.

Favoriete Bundeling
Black Monday Murders Vol 1

Deze reeks wordt geschreven door Jonathan Hickman (Secret Wars & East of West) en dus niet direct voor iedereen. Hickman brengt in The Black Monday Murders terug een high-concept verhaal waarin hij Wall Street koppelt met een occulte religie. Hij doet dit door een zorgvuldig uitgeschreven eigen wereld met eigen regels op te bouwen. De beurs en grote financiële instellingen waren nog nooit zo boeiend.

Favoriete Schrijver
Jeff Lemire

Jeff Lemire schreef dit jaar heel sterk werk. Met Roughneck en Royal City bracht hij intieme verhalen rond familie en verlies. Met Moon Knight kregen we een uniek verhaal rond de schizofrene Marc Spector en met Black Hammer gaf hij een eigen twist aan het superheldengenre. Ik was vorig jaar een beetje mijn vertrouwen in de man kwijt na het rampzalige Extraordinary X-men. Blij te zien dat hij terug is.

Favoriete Personage
Edwyn Stoffgruppen

Vorig jaar had ik een seriemoordenaar als favoriet personage en ik moet schoorvoetend bekennen dat ik dit jaar alweer een crimineel gekozen heb. Edwyn Stoffgruppen is het hoofdpersonage van Plastic. Een verhaal dat ik nog het best kan omschrijven als ‘Dexter meets John Wick’. Wanneer zijn geliefde Virginia gekidnapt wordt door een corrupte organisatie, gaat de man op strijdtocht en iedereen moet eraan geloven. Gelukkig is het niet zijn bloedlust die hem zo interessant maakt. De reden waarom ik hem koos, slaat volledig op zijn gevoel voor humor en moreel kompas. Ja, een seriemoordenaar met moreel kompas. Daarvoor alleen al verdient hij de prijs.

Favoriete Tekenaar
Stjepan Sejic

Stjepan Sejic nam dit jaar Aquaman voor zich en het artwork is werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. Hij brengt een prachtig Atlantis met superveel detail en sfeer. Een bruisende stad vol leven. In januari komt de eerste bundeling uit: Aquaman Rebirth Vol 4. Ik stel voor dat iedereen deze in huis haalt. You won’t regret it.

Timo

Favoriete Issue
Zeven detectives

Net zoals Jeroen speel ik ook wat vals aangezien ik zelf geen single issues in huis haal. Voor mij is Zeven Detectives de beste one-shot van het jaar. De nieuwste telg in deze anthologiereeks gaat over een hoopje detectives dat een moord moet oplossen. Op zich geen bijster origineel concept maar stuk voor stuk brengen ze homage aan een bekende fictieve rechercheur en hebben ze hun eigen trekjes en twists. Breng dat samen met een cartooneske tekenstijl die toch overloopt met sfeer en je hebt een echte topper in je handen.

Favoriete Bundeling
Baltimore: The Red Kingdom

Aan alle mooie liedjes komt een einde, een les die Mike Mignola ter harte neemt. Dit slotstuk beëindigt de reeks rond de heer Baltimore. Oorspronkelijk was hij gewoon een vampierenjager die wraak wou nemen op de moordenaar van zijn familie nadat hij de vrede verstoorde tussen de mensheid en vampieren op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Dit is vervolgens uitgegroeid tot een strijd voor de toekomst van de planeet tussen Baltimore en de kwaadaardige Red King. Het geweldige verhaal wordt ondersteund door het werk van Christophe Golden, wiens tekenwerk erin slaagt om een geweldig donkere atmosfeer neer te zetten.

Favoriete Schrijver
Mike Mignola

Het is met Hellboy dat Mignola zijn faam heeft verworven, maar zijn eigen creaties blijven constant buiten stromen. Dit jaar stak bomvol met kwaliteitsvolle verhalen. Hij rondde zijn langlopende Baltimore-reeks af, persoonlijk vind ik dit zijn beste reeks na natuurlijk Hellboy zelf. Hij heeft een verhaal geschreven over de alien die Hellboy opeens tegenkwam in een vervallen nazikasteel, en het is best een mooi verhaal over wat het betekent om menselijk te zijn (The Visitor: How and Why He Stayed). Daarnaast heeft hij een prequel geschreven over de allereerste Black Flame, B.P.R.D. Hell on Earth blijft consistent doorgaan, Hellboy and the B.P.R.D. geeft ons een beter inzicht in de rode rakker zijn begindagen als avonturier, en ook Sir Edward Grey The Witchfinder, Abe Sapien en pulpheld Lobster Johnson krijgen nieuwe delen in hun respectievelijke reeksen. Niemand kan deze gigant stoppen!

Favoriete Personage
Lucifer

Nee, we hebben het niet over de tv-versie met dezelfde naam. Die kerel is cool op zijn eigen manier, maar de Lucifer in deze reeks zou zich nooit verlagen tot agenten helpen om misdaad te bestrijden. Deze Lucifer is uit het heelal gevlogen en wou zijn eigen universum maken. Of op zijn minst vrijheid van papa God. Al moeilijk op zich, en nog lastiger wanneer bijna niemand je vertrouwt omdat je bekend staat als de dé ultieme oplichter. Iets wat Lucy zou ontkennen, aangezien hij nog nooit gelogen heeft. Hij vermeldt gewoon niet altijd alle feiten. Een nuance, maar een belangrijke nuance. Niemand had ooit kunnen denken dat Lucifers verschijning in de Sandman-reeks tot dit zou leiden, maar ik ben er alvast zielsgelukkig mee.

Matti

Favoriete Issue
Generations: Wolverine & All-New Wolverine #1

De volledige Generations-reeks was een genot om te lezen omdat nieuwe en oude helden elkaar ontmoeten. Ook al was de uiteindelijke bedoeling ervan niet zo duidelijk, het leverde wel enkele krachtige kortverhalen op. Dat van Wolverine blijft me het meeste bij, door zowel de tekeningen, de emotionele stoot en mijn affectie voor het personage. Ik liet bijna een traan bij het afscheid van Laura als de jonge en Logan als de oude Wolverine.

Favoriete Bundeling
Saga, vol. 7

Toegegeven, in 2017 heb ik amper geraakt aan gloednieuwe reeksen. In mijn toplijstje zouden allemaal lopende reeksen staan, met stip op één het zevende volume van Saga. Scenarist Brian K. Vaughan en tekenares Fiona Staples blijven mij zelfs na zo veel nummers verbluffen. Het sciencefictionepos vertelt het bijzondere verhaal van een familie middenin een ruimteoorlog. Zelden heeft een comic zo’n creativiteit gecombineerd met zo veel oprecht voelend drama.

Favoriete Boek
Borne

Ik heb nog nooit zo veel gelezen als in het afgelopen jaar, allemaal te danken aan de lange pendeltijden bij de NMBS. Een van de boeken waarbij ik vervloekte dat er eens een dag geen vertraging was, was Borne van Jeff VanderMeer. Het meeslepende verhaal over biotechnologie zoekt nieuwe routes op binnen de grenzen van het sciencefictiongenre. Een uitdagende, maar belonende leesbeurt.

Favoriete Schrijver
Charles Soule

In 2017 ondergingen de X-Men een frisse start. Helaas leverde dat reeksen op die mij niet echt zo konden overtuigen om er ook daadwerkelijk een van te volgen. Gelukkig kwam Astonishing X-Men uit van Charles Soule die de sfeer direct goed neerzet, weet hoe met spanning te spelen en de actie op juiste momenten laat losbarsten. Soule deed dus wat veel schrijvers maar niet kunnen de laatste jaren: de X-Men opnieuw relevant maken.

Favoriete Personage
Delilah Bard

Delilah Bard is een van de hoofdpersonages uit de Shades of Magic-boekenreeks van V.E. Schwab. Ook al vond ik het tweede boek iets beter, dat werd helemaal goedgemaakt door zijn kleurrijke personages. De kleurrijkste van allemaal was dus Delilah Bard, een dievegge die terechtkomt in een alternatieve wereld en daar magie leert én een piraat wordt. Stoerder vind je ze niet!

Favoriete Tekenaar
Kevin Wada

In 2017 ontdekte ik eindelijk de comics van She-Hulk. De kortlopende reeks van Charles Soule (opnieuw) en tekenaar Javier Pulido moet je gelezen hebben, maar het meest in het oog springend zijn de fantastische covers van Kevin Wada. Ik wou dat ik de issues apart had om ze allemaal in te kaderen en in de woonkamer op te hangen.

 

Dennis

Favoriete Issue
Paklis #1

Ik heb een hekel aan anthologieën. Doodgeboren kindjes vol korte verhalen die vrijwel allemaal binnen een vloek en een zucht worden stopgezet. Dit issue zal daar geen uitzondering op zijn. Toch is ze ook wonderschoon en dat komt allemaal door het prachtige tekenwerk van Dustin Weaver. Daarom genoot ik er toch van en voelde het aan als een verfrissing.

Favoriete Bundeling
Cage!

Het was in 2017 niet veel soeps bij Marvel. Maar deze bundel was de vlag op de modderschuit. Na tien jaar kon meesteranimator Genndy Tartakovsky (bekend van o.a. Samurai Jack) zijn solo-comic voor de uitgever afronden. En het was een fijne bundel. Prachtig tekenwerk en composities die je nooit eerder zag in een superheldencomic. Was de rest van Marvels productie in 2017 maar voor de helft zo goed.

Louis

Favoriete Boek
Cel 7

Ik heb dit jaar helaas een stuk minder boeken gelezen dan vorig jaar. Dat maakt er eentje uitkiezen als beste uiteindelijk een stuk makkelijker. Ik heb dit jaar echt genoten van Kerry Drewery’s eerste verhaal uit de Cel-trilogie. Tijdens Cel 7 volgen we Martha doorheen een nieuw rechtssysteem. Het speciale hier is dat mensen nu aan de hand van een dagelijks televisieprogramma mee kunnen beslissen of een beschuldigde al dan niet veroordeeld moet worden. Kan je het je voorstellen? Je doet iets verkeerd en wordt dan een week opgesloten in zeven verschillende cellen om dan een week gefilmd en geobserveerd te worden? Martha wordt ook zelf, behalve net voor het verdict, niet aan het woord gelaten. Een zeer originele insteek met thema’s als media, gerechtigheid en hebzucht.

Favoriete Schrijver
Kerry Drewery

Samenhangend met het feit dat ik niet zodanig veel boeken heb gelezen dit jaar, was het ook hier makkelijk om een beste schrijver te kiezen. Ook hier komt Kerry Drewery naar voren. Haar Cel 7 heeft me zodanig overtuigd, meegenomen in het verhaal en de personages dat ik niet kan wachten tot de vervolgen eraan komen. Kerry schreef niet alleen een origineel verhaal. Ze deed dat op een spannende manier en in goed tempo. Ze slaagt erin zaken net op het juiste moment mee te delen waardoor je toch altijd op het puntje van je stoel blijft zitten.

Favoriete Personage
Alex Fierro

Eén auteur die ik eigenlijk elk jaar in de spotlight zou willen zetten is Rick Riordan. Kijk maar eens naar het artikel van vorig jaar! Dit jaar wil ik één van zijn diverse personages naar voor brengen als mijn favoriete personage van 2017. Riordan is een schrijver die de laatste jaren echt zijn best doet om zeer diverse figuren op te laten draven in zijn mythologische boekenreeksen. Ook zo in zijn Noorse reeks rond Magnus Chase. Doorheen Ship of the Dead is ook Alex Fierro weer van de partij. Wat Alex zo speciaal maakt? Ze kan, door een vloek of zegen, het is hoe je het bekijkt, van haar moeder Loki (don’t ask) zelf beslissen of ze een jongen of een meisje is. Fierro kan dus zelf beslissen: “Nu straal ik naar de buitenwereld uit dat ik man of vrouw ben”. Hoe leuk is het niet om zulke zaken te lezen en je daar eventueel een beetje aan te gaan spiegelen? Verder bestaat het groepje vrienden van Magnus nog uit een vastende moslima Sam, een dwerg en een doofstomme elf. Diversiteit troef.

Favoriete Boekomslag
De Mars Trilogie (Pierce Brown)

Een reeks die ik er dit jaar door gejaagd heb, is Pierce Browns Mars Trilogie. Een episch scifiverhaal dat zich afspeelt in een toekomst waarin alle planeten al werden gekoloniseerd en het (dictatoriaal) zwaargewicht van de politiek zich op de maan bevindt. Een verhaal met een hoop filmpotentieel! Maar wat deze boeken ook nog zo leuk maakt, zijn de prachtige covers die erbij horen. Voor zowel Rood, Gouden Zoon en Morgenster heb ik de prachtige minimalistische covers mogen ontvangen. De boeken hebben een effen zwarte kaft met daarop één grafisch element met een specifieke betekenis in het boek. Bij Rood zien we een rode vleugel de cover sieren. Bij Gouden Zoon werd dat een gouden laurierkrans terwijl Morgenster werd verrijkt met een blauw sikkelmes. Prachtige boekomslagen als je het mij vraagt.

Kyria

Favoriete Bundeling
Check Please: vol. 2

Ik vind Check Please zo goed omdat het veel vertelt met weinig woorden. En ik weet nu eindelijk ook tenminste íets over ijshockey! Daardoor vind ik dus de stukjes met Holster en Ransom de leukste, niet alleen omdat ze gewoon grappig zijn, maar ook omdat je er iets mee leert. Toch is Shitty mijn favoriet personage. Waarom kan ik niet echt zeggen, maar het is zo. Bitty is mijn tweede favoriet, want Bitty. De hele comic wordt uit zijn oogpunt verteld. Hij heeft namelijk een vlog waar hij recepten deelt én worstelt met zijn gevoelens voor een medespeler.

Favoriete Boek
Eliza and Her Monsters

Eliza and Her Monsters gaat over een meisje dat een heel bekende webcomic schrijft (ik heb precies iets met webcomics) maar daar niet haar echte naam voor gebruikt. Niemand weet dat zij de tekenaar/schrijfster is, behalve twee internetvrienden. Wanneer ze op haar school bevriend raakt met de nieuwe in de klas ontdekt ze dat hij een grote fan is van haar webcomic en zelfs een boekvertaling gemaakt heeft. Eliza worstelt daardoor met haar geheim. Dit boek barst van de fandom love en is daarom een echte aanrader als je in fandoms zit. Het is een perfect boek voor tumblr- en deviantart-users, omdat de twee er in voorkomen. Het doet ook erg denken aan Rainbow Rowell, de schrijfster van Fangirl.

Favoriete Schrijver
Michael Grant

Ik heb dit jaar eindelijk de Gone-reeks gelezen. De boekenreeks gaat over een stadje (Perdido Beach) waar een grote koepel over verschenen is. Samen met de verschijning van die koepel was er ook een verdwijning van iedereen ouder dan veertien. Het is aan Sam en Astrid om de stad te leiden. De reeks van vijf boeken blijft boeien omdat er steeds nieuwe personages bijkomen en ook nieuwe krachten. En het ene moment leef je mee met de ‘goeien’ het andere met de ‘slechten’, wat toch getuigt van sterke personages. Michael Grant heeft van Gone een topreeks gemaakt en dit jaar is het grote nieuws gekomen dat er een vervolg op de reeks komt!

Favoriete Tekenaar
Ngozi

Ngozi is de tekenaar van Check Please, de webcomic die ik hierboven beschrijf. De tekeningen lijken heel simpel maar er zit vrij veel detail in. Ook de gezichtsuitdrukkingen zijn mooi en actiescènes zijn ook leuk in beeld gebracht. Haar tekenstijl wordt vaak nagemaakt voor fan art van Check Please, zo vaak dat ze enkele van die stukken fan art officieel heeft laten drukken en mee verkocht met Check Please Volume 2. Tussen die fan art zitten bestaande scènes (Bitty en Jack die wandelen of de gang die een selfie maakt) maar ook verzonnen scenes, zoals Shitty en Lardo in die laatste haar atelier.

Favoriete Boekomslag
All the Crooked Saints

Dit boek heb ik nog niet gelezen, maar staat wel al sinds de aankondiging op mijn lijstje. Ik ben een grote fan van Maggie Stiefvaters Raven Cycle en sindsdien fan van haar schrijfsels. Al haar covers zijn altijd mooi, vooral die van de Raven Cycle.  De cover van dit boek is ook waanzinnig mooi en zou fantastisch staan in mijn kast (hint hint enzo).

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties