Er vloeide heel wat inkt in 2015. Nu meer dan ooit, in tijden van terreur en crisis, is het belangrijk dat we eventjes aan escapisme kunnen doen. Eventjes volledig de wereld achter ons laten en ons onderdompelen in een fictieve wereld. De redacteurs van boeken en comics bundelen de krachten om in één artikel onze favoriete literatuur, samen met de mensen die het allemaal mogelijk maken, even in de spotlight te zetten. Want zonder deze getalenteerde mensen zouden onze treinritten of onze avonden bij lamp in 2015 er heel wat minder rooskleurig uitgezien hebben…

Davy

Favoriete Issue
New Avengers #32

Ik denk dat ik na Secret Wars in een zwart gat zal vallen, aangezien Hickman geen Marvel-reeksen meer lopende zal hebben. In New Avengers #32 schrijft Hickman over de dood van Thor. Het speelt zich af enkele momenten voor de laatste incursion die het universum zal vernietigen. Thor, op dat moment Mjolnir niet waardig, vecht tot het laatste moment tegen The Beyonders, samen met Hyperion. Wanneer een gigantische horde Beyonders hun richting uitvliegt, beseffen ze dat ze gaan sterven. Emotioneel en episch. Zoals de dood van een Thor hoort te zijn.

Favoriete Bundeling
Avengers: Time Runs Out Volume 4

Geen enkele reeks heeft me zo hard gegrepen als Hickman’s Avengers/New Avengers. Wanneer het einde van de mensheid in zicht is, probeert Reed Richards samen met zijn Illuminati-bende dat een halt toe te roepen. Maar wanneer blijkt dat ze volstrekt machteloos zijn en uitstellen geen optie meer is, moeten ze proberen zichzelf te redden. Dit volume heeft de epische conclusie van een reeks, met alles wat je moet weten om Secret Wars te kunnen volgen. Episch, theatraal en een verhaal voor een volwassen publiek. Zo heb ik ze graag.

Favoriete Boek
Robots, Aliens & Popcorn

Een boek dat me, Lieven Scheire-gewijs, àlles wat me boeit uit sci-fi-cinema uitlegt op een manier waardoor ik me niet achterlijk voel, hòòrt hier op de absolute nummer één. Ik lees zelden non-fictie boeken, maar deze was een absolute page-turner voor me. De momenten waarop ik een theorie vol enthousiasme wou doorvertellen aan m’n vader (een rasechte Trekkie en sci-fi geek tout court), zijn niet meer op 2 handen te tellen. Lees ook zeker mijn recensie voor een uitgebreidere uitleg. Haal deze in huis, jongens.

Favoriete Schrijver
Jeff Lemire

Het was een moeilijke keuze voor me tussen Jonathan Hickman en Jeff Lemire. Uiteindelijk koos ik voor Jeff, omdat hij het aandurft zelf ook te tekenen. Zo kan hij een volledig eigen verhaal uitdenken én schetsen zoals hij het voor ogen ziet. Mateloos veel respect voor mensen met zoveel talent. Zijn reeks Sweet Tooth (en uiteraard Trillium) kan ik iedereen aanraden!

Favoriete Personage
Black Panther

Black Panther is voor mij veruit het coolste personage uit Marvel’s Illuminati. Al vanaf Vol.1 van New Avengers was ik verknocht aan het personage. De dualiteit die in hem schuilt als heerser van Wakanda en superheld is iets wat me enorm aansprak. Deze dualiteit zal trouwens besproken worden in Black Panthers solo-run in April 2016. Can’t wait!

Favoriete Tekenaar
Esad Ribic

Ik heb mijn liefde voor z’n werk nu al welgeteld 8x neergepend in mijn reviews van Secret Wars. Zijn kleurgebruik en de details waarmee hij voor de dag komt, zijn werkelijk fenomenaal. Een tekenaar die ik zeker in de gaten zal houden en z’n volgende projecten zal ik zeker volgen!

Jeroen

Favoriete Issue
Mooie Zomers 1: Zuidwaarts

Confession time: ik ben niet zo’n fan van de typische Amerikaanse comic issues, dus ga ik voor mijn favoriete “issue” teruggrijpen naar wat ik beter ken: de Europese stripalbums. Er is dit jaar weer heel wat moois verschenen, dus de keuze is bijzonder moeilijk. Het eerste album van Undertaker, De Goudvreter is een uitstekende kandidaat, maar wat me het aangenaamst verrast heeft dit jaar, is Mooie Zomers 1: Zuidwaarts! In een tijd dat verhalen niet episch en flitsend genoeg kunnen zijn, is het verbazingwekkend dat een eenvoudige familiestrip, over een gezin dat op vakantie gaat, je zo diep kan raken. Scenarist Zidrou toont ons het leven zoals het is, met zowel goede als minder goede kanten. Maar steeds met veel liefde. Hartverwarmend.

Favoriete Bundeling
Batman: Endgame

Voor superheldenfans was de Batman Endgame-run één van de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Nadat hij in Death of the Family door Batman van een klif geflikkerd werd, besluit de Joker dat het welletjes is geweest en dat zijn kat-en-muis-spelletje met de caped crusader lang genoeg heeft geduurd. The gloves are off en de Joker, die normaal blijk geeft van een eigenaardige soort liefde voor Batman, gaat deze keer tot het uiterste om hem volledig kapot te maken. Meer dan ooit lijkt de Joker een onverwoestbare natuurkracht, waardoor zelfs Batman begint te twijfelen of the clown prince of crime dan toch echt onsterfelijk is? Deze run is een van de grootste mindfucks in de stripgeschiedenis en leest als een verdomd enge horrorfilm. De trade paperback die in september verscheen en de issues van deze verhaallijn verzamelt, staat op een prominente plaats in mijn boekenkast.

Favoriete Boek
België gestript

Bij het schrijven van dit lijstje kwam ik tot de onthutsende vaststelling dat ik dit jaar bar weinig gelezen heb. Of althans, weinig boeken die dit jaar zijn verschenen. De Jurassic Park-reeks van Michael Crichton is al behoorlijk oud en Soumission van Michel Houellebecq lijkt me niet geeky genoeg voor deze lijst, dus ga ik voor het magistrale naslagwerk België gestript van Geert De Weyer. Dat is dan misschien wel geen verhaal… Of eigenlijk, toch wel. Het verhaal van de Belgische strip. Wat er ook van zij, deze exhaustieve kroniek van het vaderlandse beeldverhaal was, wat mij betreft, het meest impactvolle boek van het jaar, en alvast het enige waarvan ik reikhalzend naar de publicatiedatum uitkeek.

Favoriete Schrijver
Xavier Dorison

Zonder enige twijfel was 2015 het jaar van scenarist Xavier Dorison. We zagen een integrale editie van zijn meesterwerk Het derde testament verschijnen en zijn nieuwe reeks Undertaker is na amper twee delen  al goed op weg om een westernlegende te worden die zich kan meten met klassiekers als Blueberry. En dan hadden we het nog niet eens over succesvolle one-shots als De Wapenmeester of Zo maak je fortuin in juni 1940. De schrijfstijl van de man is dusdanig vlijmscherp en gelardeerd met de nodige dosis humor dat we soms het gevoel krijgen dat “Xavier Dorison” een pseudoniem is en er niemand minder dan Quentin Tarantino de pen stevig in handen heeft. Ondertussen is het al zo ver gekomen dat ik strips waar zijn naam op staat blindelings durf te kopen, omdat ik weet dat hij me toch nooit teleur zal stellen.

Favoriete Personage
Loki

Tegenwoordig verbreed ik wel eens m’n horizon en lees zo nu en dan eens Amerikaanse comics. Gelukkig maar, of ik zou nooit hebben kunnen genieten van de manier waarop Al Ewing in Loki: Agent of Asgard de Noorse god van leugens en bedrog beschrijft. De films van het Marvel Cinematic Universe hebben diens populariteit immers geen windeieren gelegd en een reeks met Loki als (anti-)held kon uiteraard niet uitblijven. Deze Loki is dus geen echte villain meer, maar een dashing rogue die klusjes opknapt voor de All-Mother. Door de loop van de verhalen wordt hij steeds geconfronteerd met de schaduwen van zijn verleden die zwaar op z’n schouders wegen, waardoor al zijn pogingen om zijn leven te beteren al op voorhand gedoemd lijken te mislukken. Een diep en intelligent personage, nogal een huftertje, maar toch voldoende gevat en charmant om mijn stem te krijgen voor personage van het jaar 2015.

Favoriete Tekenaar
J. H. Williams III en Dave Stewart

Favoriete tekenaar? Dat is wat mij betreft een duo-act! J. H. Williams III en Dave Stewart stonden in voor de illustraties van Sandman Overture, de langverwachte terugkeer van Neil Gaiman naar zijn succesvolle Sandman-reeks. De dingen die zij met kleuren, kaders en bladspiegel doen, zijn zo obsceen mooi dat het illegaal zou moeten zijn. Toegegeven, dat komt de leesbaarheid van het verhaal niet altijd ten goede, maar het zet wel perfect de toon voor een serie die gaat over mystieke, kosmische en bovennatuurlijke wezens en concepten. Soms klassiek, realistisch en droog, ideaal voor flashbacks, soms trippy, kleurrijk en chaotisch, zoals we dat kunnen verwachten wanneer de verpersoonlijking van het concept Droom tussen twee seconden in een bezoekje brengt aan Vadertje Tijd.

An-Sofie

Favoriete Issue
De Advocaat 1 – Juridische spelletjes

Een stevig album, met heel wat maatschappijkritiek en een goede basis om een sterke reeks op te bouwen. Ik schreef er eerder al een review over. Daarin was mijn conclusie de volgende: “Als Galandon en Giroud blijven verdergaan op hetzelfde elan, groeit De Advocaat uit tot een hedendaagse klassieker, die moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat en de lezer een spiegel voorhoudt. Met een verhaallijn die nauw aansluit bij de moeilijke vragen over de band tussen advocaat, cliënt en waarheid, maar ook advocatuur en media, sluit de reeks aan bij de actualiteit.”

Favoriete Bundeling
Blacksad, de integrale

Zoals ik al eens eerder heb gezegd, is Blacksad voor mij de overgang geweest van de Kiekeboes van deze wereld naar het stevigere graphic-novel-werk. De poëtische pareltjes die Blacksad in zijn moeilijkere momenten laat opborrelen, getuigen van de aandacht die besteed wordt aan het leesplezier. De tekenstijl versterkt de fantastische film-noirsfeer van het geheel. Het sterkste album uit de reeks is Arctic Nation, met het perfecte samenspel tussen de antropomorfe weergave van de personages, maatschappijkritiek en het absoluut schitterende tekenwerk van Guarnido.

Favoriete Boek
Geek Knits

Geek Knits van Joan of Dark, aka Toni Carr is dan wel geen echt boek dat ik “gelezen” heb, maar met 31 prachtige, goed uitgewerkte maar vooral nerdy/geeky breipatronen is het alvast wel het boek waar ik het meest plezier aan beleefd heb. De auteur is er in geslaagd om heel wat famous geeks met haar ontwerpen te laten poseren: zo knuffelt G.R.R. Martin een gebreide direwolf en schittert Neil Gaiman met de Baker Street Hat & Scarf. Het is de ideale combinatie van geeky en mooi, met in een aantal gevallen ook nuttige patronen. Mijn persoonlijke favorieten zijn de D20-kussens en de Cthulhu-mittens.

Favoriete Schrijver
Craig Thompson

Craig Thompson, omdat – zoals Davy ook aanhaalt – schrijvers die zelf ook hun tekenwerk verzorgen net dat tikje meer ontzag afdwingen. Met Space Dumplins zoekt hij nog maar eens een andere uithoek van de graphic novel op, nadat hij met Blankets en Habibi eerder al toonde heel uiteenlopende teken- en vertelstijlen aan te kunnen. Zijn werk heeft altijd een zekere epiek, maar laat bovenal een blijvende indruk na. Het is geen veelschrijver, maar het gemiddeld aantal bladzijden van zijn werken (zo gaan Habibi en Blankets vlotjes richting de 600 bladzijden) en de uitzonderlijke diepgang van zijn werk maken dat zonder enig probleem goed.

Favoriete Personage
Blacksad

Het mag intussen wel duidelijk zijn dat ik een grote fan ben van Blacksad, dus mijn keuze voor John Blacksad als favoriete personage is geen verrassing meer. Getekend door zijn verleden en gezegend met een scherp verstand, kiest hij steeds voor de zaken waarbij hij een persoonlijk belang heeft: als het niet is omdat hij een geschiedenis heeft met de hoofdrolspelers, dan wel omdat hij zichzelf en zijn maatschappijvisie herkent in hun verhalen. Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in de perfecte superhelden, zonder persoonlijke geschiedenis. Het feit dat Canales van zijn kat-detective een echte persoon gemaakt heeft, met fouten en zwakheden, is voor mij een deel van de sterkte van de reeks.

Favoriete Tekenaar
Johan De Moor

Johan De Moor zorgde dit jaar voor de beelden bij het aangrijpende Verkild Hart van Gilles Dal. Hij is vooral mijn favoriete tekenaar omdat hij in dat album zijn eigen tekenstijl perfect combineerde met een eigen interpretatie van een aantal grote klassiekers uit de kunstgeschiedenis. Het doorbreken van de typische rasterstructuur in stripalbums en de prachtige cover maken het helemaal af.

Matti

Favoriete Issue
Paper Girls #1

Dit jaar waagde ik mij voor het eerst aan losse comics. Een gevaarlijke onderneming, want voor velen is het een hobby zonder einde (of toch tot wanneer de ruimte en het geld op is). Daarom ben ik ook erg selectief geweest in de nieuwe reeksen die ik volg. Gaan voor de grote naam is zelden een misstap, vooral als er Brian K. Vaughan op de cover prijkt. De grootste uitschieter is zonder twijfel Paper Girls #1. Sciencefiction van de bovenste plank, met aantrekkelijk tekenwerk en een geweldig eighties-sfeertje.

Favoriete Bundeling
Sex Criminals, vol. 2: Two Worlds, One Cop

Ik verkondigde het al in één van mijn eerste reviews op Geekster: Sex Criminals is intelligent en entertainend. De comicreeks laat mensen vechten met dildo’s en de tijd wordt stopgezet tijdens het klaarkomen. Maar naast die seksuele openheid, absurditeit én positiviteit draait het vooral rond persoonlijke problemen en de hoogtes en laagtes van liefdesrelaties. Door de humor en herkenbaarheid is dit een aanrader van jewelste.

Favoriete Boek
Modern Romance

Aziz Ansari heeft een boek geschreven en dat deed hij goed. De energieke komiek kenden we vooral van Parks and Recreation en onlangs maakte hij Netflix onveilig met de geweldig goede auteursreeks Master of None. Modern Romance ligt in lijn met enkele thema’s uit zijn eigen serie. Voor het boek sloeg hij de handen in elkaar met socioloog Eric Klinenberg. Samen formuleren ze hoe liefdesrelaties werken in de 21ste eeuw. Door de typische humor van Aziz lees je het ook in zijn herkenbare stem. Wetenschappelijk verantwoord én grappig!

Favoriete Schrijver
Jason Aaron

Jason Aaron is een bezige bij. Ik las zijn werk voor het eerst met Southern Bastards, een misdaadverhaal in het perfect geportretteerde zuiden van de Verenigde Staten, waarvoor hij flink wat prijzen won. Dit jaar schreef hij daarnaast ook aan Doctor Strange, Mighty Thor en The Goddamned. Vergat ik iets? Natuurlijk: Star Wars! Hij vertaalde de films perfect naar stripvorm met zijn hoofdreeks, iets wat ik niet verwacht had. Ik ben heel benieuwd naar zijn oudere reeksen van X-Men en zijn aankomende comics!

Favoriete Personage
Hilda

Hilda is een klein, avontuurlijk meisje dat in haar verhalen in aanraking komt met allerlei magische wezens. De gelijknamige boeken van Luke Pearson bestempelde ik als de beste kinderboeken van het moment, maar ook volwassenen zullen smullen van haar avonturen. Het zelfzekere kind groeit in elk nieuw album, net als de tekenstijl en verhaalvertelling van Pearson. Hilda’s boeken zijn het equivalent van een Pixarfilm, beeldschoon en hartverwarmend!

Favoriete Tekenaar
Cyril Pedrosa

De award voor beste stijloefening van het jaar hoort thuis op de schoorsteen van Cyril Pedrosa. Hoewel Vier Jaargetijden inhoudelijk nét iets te kort schoot (of net te veel wou doen) om een meesterwerk genoemd te worden, is het een prachtig getekend boek. In het lijvige werk speelt hij met verschillende beeldschone stijlen, waarin zijn eigen Disney-stijl steeds nadrukkelijk doordringt. Een meester van een tekenaar!

An

Favoriete Bundeling
De Gouden Belofte

Wat begint als een gewone opdracht voor twee huurlingen, ontaardt al snel in een episch gevecht met een draak. Ook voor hun opdrachtgever, een jonge heer, zal het leven nooit meer hetzelfde zijn. Het verhaal in De Gouden Belofte en De IJzeren Geest dendert aan een hoog tempo voort, waarbij het ene vreemde creatuur na het andere de revue passeert. Alleen al voor de rijke fantasie van schrijfster Jen Williams verdient deze reeks een plaatsje bij mijn favorieten. Al moet ik toegeven dat ze soms beter wat minder monsters bedenkt en de bestaande exemplaren beter uitwerkt.

Favoriete Boek
Lud-in-de-Mist

Nog net op de valreep, vlak voor het jaareinde, stootte ik op Lud-in-de-Mist, een verhaal uit de jaren ’20 van de vorige eeuw dat nu pas in het Nederlands is vertaald. Het begin doet wat denken aan Tolkiens beschrijving van The Shire. Ondanks het sinistere verhaal over moord, bedrog en andere misdrijven, doen de belevenissen van de Ludieten je regelmatig glimlachen. Een boek dat zo mooi is, dat je af en toe een zucht van bewondering slaakt.

Favoriete Personage
Geralt van Rivia

Elke gamer kent Geralt van Rivia natuurlijk al langer. Sinds het succes van de Witcher-games worden de boeken van de Poolse auteur Andrzej Sapkowski ook in het Nederlands gepubliceerd. Geralt is dan wel het hoofdpersonage, maar hij blijft toch een enigma voor de lezer. Geen stortvloed aan interne monologen bij hem, alleen af en toe een rake opmerking. Het is eens wat anders en dat kan ik wel smaken. Dat Geralt ook vloeiend sarcasme spreekt, is mooi meegenomen.

Favoriete Auteur
Diana Gabaldon

Eind vorig jaar ontdekte ik de Outlander-reeks van Diana Gabaldon, over een jonge vrouw uit 1945 die per ongeluk terugreist in de tijd en in het achttiende-eeuwse Schotland belandt. Technisch gezien verscheen het meest recente deel in november vorig jaar, maar omdat ik mijn voorjaar gevuld heb met deze boeken, is Gabaldon wel de schrijfster die het meeste indruk heeft gemaakt op mij dit jaar. Haar sterke punten zijn vooral haar bijzonder uitgebreide kennis over geneeskunde en het leven in de 18e eeuw, en het feit dat ze zelfs na 7000 bladzijden het verhaal van Claire en haar Highlander nog steeds spannend weet te houden.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties