In God Complex #1 volgen we een jonge forensische detective in de futuristische wereld van Delphi. Bij een case ontaardt hij, samen met zijn mentor Hermes, een complot en mysterie die de hele wereld op zijn kop zet.

Schrijver: Paul Jenkins, Bryan Lie
Tekenaar: Hendry Prasetya
Prijs: €3,96
Verschijningsdatum: 11 oktober 2017

De harde waarheid: ik koop soms boeken vanwege hun cover. Ik weet dat het Engelse spreekwoord me erop wijst dat niet te doen, maar ik denk dat we bij comics een uitzondering moeten durven maken. De artwork en tekenstijl kan nu eenmaal een comic tot een hoger niveau tillen. Ervoor zorgen dat we die onvolmaaktheden met de mantel der liefde wegvagen. God Complex toont dat er grenzen zijn en dat de mantel der liefde ook niet alles kan maskeren.

Paul Jenkins heeft me van zijn kunnen overtuigd met het geniale Inhumans, een comic die ik werkelijk iedereen aanraad die gedesillusioneerd wordt door de Marvel-reeks. Het is een verhaal dat perfect de personages introduceert en een genuanceerd beeld schept van de samenleving in Attilan. Dus je kan wel mijn enthousiasme begrijpen als ik een #1 issue van hem in de rekken zie liggen. Zeker met zo’n prachtige artwork als cover.

God Complex 1

God Complex #1 heeft prachtige artwork.

God Complex is nog het best te omschrijven als een sciencefiction/cyberpunk noir met demi-goden. Hoofdpersonage van dienst is Seneca, een forensisch detective die een moord probeert op te lossen samen met zijn mentor, Hermes. De detective heeft op dit moment evenveel diepgang als een blad papier. De getormenteerde ziel die niet kan slapen en een geheim met zich meesleept. Daartegenover heb je Hermes, half robot, half mens die duidelijk superieur is op verschillende manieren.

De start van God Complex geeft al deze zaken niet weer. Toegegeven, het is moeilijk om die subtiliteiten in 20 bladzijden te krijgen. De grootste zwakte van God Complex is het feit dat je letterlijk in het verhaal gesmeten wordt. Je moet weten dat de futuristische wereld van Delphi z’n eigen regels heeft, een eigen religie en eigen hiërarchie. Alles wordt geïntroduceerd in de eerste issue en dat is overweldigend en bij momenten ronduit verwarrend. Wanneer je personage zegt dat “The Church of Trinity is killing their own acolytes because they found a hidden loophole under a subroutine” zonder op voorhand iets of wat van context te geven, dan zijn dit gewoon nutteloze woorden.

God Complex - Seneca

Seneca heeft op dit moment evenveel diepgang als blad papier.

Maar zoals ik al eerder zei: de tekenstijl is werkelijk fenomenaal en eigenlijk ook direct de enige reden waarom je deze zou moeten in huis halen. Er zijn bepaalde panels waarin hun security systeem gevisualiseerd wordt en het ziet er allemaal echt sterk uit. De kleuren en artwork zijn allemaal heel sterk en doen anime-invloeden vermoeden. Helaas is het voor mij te weinig om de aankoop te verantwoorden.

Dit lijkt me een reeks die je best niet leest per issue. Jenkins kan nog steeds de nuance brengen die ik van hem verwacht en daarom zal ik ongetwijfeld de eerste volume ook een kans geven. Daarna maak ik de beslissing of ik de reeks al dan niet zal volgen.

6 Let it demi-go

God Complex #1 weet niet te overtuigen vanwege een eendimensionaal hoofdpersonage en een ontoegankelijke wereld. Het was beter geweest om de wereld organisch op te bouwen en de lezer de kans te geven om die wereld gemoedelijk te ontdekken. De cyborg demi-goden weten me ook niet te overtuigen ondanks de prachtige character design. De imperfecties stapelen zich zo hoog op dat de prachtige artwork het geheel niet meer kan redden...

  • Verhaal 5
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 5
Share.

About Author

Davy

Contrasten, tegengestelden én paradoxen. Allemaal gebundeld in een bebaard mensenlichaam. Kapitein, weetjesverzamelaar, liefhebber van comics.

Reacties