In Giant-Size X-Men: Nightcrawler beleven de titelheld en zijn team een spookachtig avontuur in de verlaten ruïnes van hun oude school.

Schrijver: Jonathan Hickman
Tekenaars:
Alan Davis en Carlos Lopez
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 25 maart

Giant-Size X-Men: Nightcrawler is een misleidende titel van deze one-shot (een eenmalige comic). Sorry, fans van de teleporterende blauwe duivel. Hij mag dan de leider zijn van het team in het verhaal, het is de Cypher, met de kracht om elke taal te begrijpen, die met de eer van hoofdpersonage gaat lopen.

© Marvel Comics

Nightcrawler keert terug naar waar het begon

De Duitser reist met zijn kompanen (waaronder ook Magik) naar de verlaten school van Xavier. Nu de mutanten collectief verkast zijn naar een eiland, hebben ze het X-Mansion niet meer nodig. Nightcrawler en co onderzoeken troebele signalen vanuit het vervallen domein. Zijn er mutanten aanwezig die hun hulp nodig hebben of is het de lokroep van iets gevaarlijks?

Scenarist Jonathan Hickman is de man van epische woorden. Hij gebruikt er liever meer dan te weinig om soms ingewikkelde verhalen te vertellen. Niet deze keer. Giant-Size X-Men: Nightcrawler is gewoon een degelijk spookverhaal, vrij van Hickmans gewoonlijke opschepperij.

Als de scenarist zichzelf wat op de achtergrond houdt, is het de kans voor de tekenaar om te tonen wat die in huis heeft. Alan Davis heeft niks te bewijzen. Hij tekende Excalibur, New Mutants en Uncanny X-Men in de jaren 80. Davis kan overweg met de horror, verrassend kleurvol door de tinten van Carlos Lopez, en neemt zijn helden graag volledig in beeld met paginagrote panelen.

De tekenstijl kan dus voor sommige lezers verouderd lijken en eerlijk, ik stond er zelf eerst weigerachtig tegenover. Maar zijn manier van tekenen past volledig in de bedoeling van de comic: een throwback naar de eighties.

© Marvel Comics

De tweede nieuwe Giant-Size X-Men

De nieuwe reeks van Giant-Size X-Men begon met Jean Grey en Emma Frost, een beeldschone karakterstudie van een bewogen vriendschap. Elk deel staat op zichzelf en draait rond een bekende mutant die reageert op de huidige toestand (zo volgen ook nog Magneto en Fantomex). De titel nam Hickman over van de gelijknamige comic uit 1975 die toen onder andere Nightcrawler introduceerde.

Waar Jean Grey and Emma Frost nog de inspiratie haalde bij New X-Men van de jaren 2000, gaat Nightcrawler nog verder terug in de tijd. Hickman kiest voor een ensemble overgenomen uit de X-Men-reeksen van de jaren 80. Hij vertelt met hen geen wereldschokkend kortverhaal, eentje die waarschijnlijk niet zo’n impact zal maken op de overkoepelende saga van de X-Men.

7 Mysterieus

Er zit minder Nightcrawler dan verwacht in de comic met zijn titel. Giant-Size X-Men: Nightcrawler is geen teleurstelling, wel een fijne rit in een spookhuis gevuld met geheimen uit het verleden.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 8
Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties