Marvel maakt zich klaar voor de grote kuis: over enkele weken start Legacy, een nieuw kantelpunt in continuïteit van het Marvel-universum. Ondertussen wordt er naar Legacy opgebouwd met de Generations-reeks.

Ook al weten we nog steeds niet wat Generations van Marvel precies inhoudt, de structuur is drie nummers hetzelfde gebleven. De nieuwste incarnatie van een superheld komt terecht in de wereld van zijn of haar originele tegenhanger, samen nemen ze het op tegen een vijand waarbij de helden tot inkeer komen over henzelf.

Generations: The Unworthy Thor & The Mighty Thor #1

Thor neemt het op tegen Apocalypse en heeft daarvoor de hulp nodig van… Thor!

Schrijver: Jason Aaron
Tekenaar: Mahmud A. Asrar
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 23 augustus 2017

Generations: The Unworthy Thor & The Mighty Thor gooit het over een lichtjes andere boeg dan zijn drie voorgangers, maar het eindresultaat blijft hetzelfde: een plezierig kortverhaal met een hart dat schitterend in beeld wordt gebracht. De tekeningen zijn te danken aan Mahmud A. Asrar die zichzelf vooral bewijst met paginavullende pareltjes van panelen.

De Thor uit The Unworthy Thor heeft nog veel te leren en bovenal hoe hij de hamer Mjolnir moet hanteren. Zijn vader Odin wil dat Thor zich niet meer focust op de hamer en zich gedraagt. Maar Thor gedraagt zich als een arrogante puber en trekt middenin een feest naar de aarde. Daar botst hij op vikings die Egypte willen veroveren, maar oog in oog kwamen te staan met de heerser van het Oude Egypte: Apocalypse. Zonder hamer wordt het een moeilijk gevecht, maar gelukkig verschijnt Jane Foster als Thor om hem te helpen.

Generations: Hawkeye & Hawkeye #1

Kate Bishop komt terecht in een dodelijk spelletje boogschieten met in het midden van de commotie die andere Hawkeye.

Schrijver: Kelly Thompson
Tekenaar: Stefano Raffaele
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 30 augustus 2017

Het lijkt wel alsof Kate Bishop beland is in The Hunger Games waarin de beste boogschutters ter wereld jacht maken op elkaar. Plots heeft ze haar voorganger in het vizier, maar Hawkeye herkent haar helemaal niet. Zijn klassieke plunje verraadt het: op de een of andere manier is Kate in het verleden terechtgekomen.

Hoewel Stefano Raffaele op veilig speelt met zijn solide tekenwerk, zijn het vooral de dialogen van Kelly Thompson die je in het kortverhaal trekken. De dynamiek tussen beide Hawkeyes komt zo vlot over dat het wel een komediefilm lijkt. Tekenaar Raffaele houdt ook heel lang dezelfde panelen aan, waardoor het filmgevoel nog meer versterkt wordt. Natuurlijk krijg je ook een stevige portie actie voorgeschoteld en komt Kate, net zoals haar generatiegenoten in de andere nummers, tot leert ze meer over haarzelf en haar rol als superheld.

Generations: Iron Man & Ironheart #1

Ook Riri Williams komt oog in oog te staan met de man die als eerste het rode ijzeren pak droeg: Iron Man.

Schrijver: Brian Michael Bendis
Tekenaar: Marco Rudy en meer
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 6 september 2017

Een tijdje terug maakte Riri Williams haar eigen robotpak en ging ze aan de slag als superheld onder de naam Ironheart. Tony Stark werd haar mentor, maar nu is het tijd dat Riri de Tony Stark uit het verleden eens ontmoet. Of toch niet, want dit nummer in de Generations-reeks kiest voor een andere aanpak en jaagt de jonge heldin de toekomst in.

Wat meteen bij het lezen van Generations: Iron Man & Ironheart opvalt, is het tekenwerk. Het trio van Marco Rudy, Szymon Kudranski en Nico Leon liet zich duidelijk gaan. Ze schuwen de klassieke strippanelen en verwelkomen schilderachtige abstracte vormen. Helaas staat hun samenwerking ook de uniformiteit van het geheel in de weg, maar dat is slechts een kleine misstap in vergelijking met het schrijfwerk.

Brian Michael Bendis heeft misschien wel zijn beste werk achter de rug. Het mag dan wel duidelijk zijn dat de scenarist hier wat experimenteler te werk wil gaan, te veel is te veel. Tony Stark is in de toekomst een 126-jarige Sorcerer Supreme geworden en houdt eigenlijk heel het verhaal lang een monoloog waarvan de draad moeilijk vast te houden valt. Ondertussen staat Riri er knikkend bij. Ook al wordt je getrakteerd op surrealistische plaatjes, niemand heeft zin om zoveel tekst te lezen die eigenlijk in één zin samen te vatten is: stel geen vragen, onderga het gewoon. En dat is meteen de leuze van heel Generations.

7 Plezierig

Marvel blijft ons verbazen met Generations, ook al is het vooral ondergaan zonder te weten waarom dit allemaal gebeurt. Het nummer met Iron Man en Ironheart is vooralsnog de enige teleurstelling, maar dat zegt ook veel over een reeks waarvan we niks echt verwacht hadden.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 7
  • Sfeer 7
Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties