Geekster op het Stripfeest: een sfeerverslag

0
  • We berichtten jullie al eerder over het Stripfeest dat van 2 tot en met 4 september het Warandepark veroverde. De stripscène van Québec fungeerde als centrale gast. Zo verzorgden ze onder meer panels over de evolutie van de negende kunst in de Canadese stad. De vele Pokémon-jagers moesten hun park delen met 4 grote tenten, waarin workshops, signeersessies en panelgesprekken plaatsvonden. Daartussen was er ook ruimte om de innerlijke mens te versterken, met een reeks foodtrucks.

Geekster was een trotse ambassadeur van het Stripfeest, en wij waren dan ook elke dag aanwezig. Op onze Instagram kun je een heleboel sfeerfoto’s vinden. Daarnaast we hebben er heel wat inspiratie opgedaan voor nieuwe artikels. Naast de usual suspects van de grote stripuitgeverijen waren er ook heel wat verrassende standhouders aanwezig. Veilinghuizen gespecialiseerd in strips en stripparafernalia, gereputeerde tekenopleidingen en wat kleinere, onafhankelijke stripspeciaalzaken vulden de tenten. Er waren ook heel wat mensen die innovaties in de stripwereld kwamen voorstellen, zoals Scrollino. De stralende zon zorgde ervoor dat de temperatuur in de tenten snel opliep, en de grote drukte zorgde ervoor dat het af en toe aangenaam was om buiten te vertoeven.

Extra punten krijgt de organisatie voor de nette en gratis wc’s, in containers in het park. Toch was niet alles aan het Stripfeest rozengeur en maneschijn: het is een overwegend Franstalig feestje. Ballon Media had als enige Nederlandstalige uitgeverij een stand, die dan ook nog eens een stuk kleiner was dan die van de Franstalige zusteruitgeverijen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit, en op dat vlak deed Ballon het erg goed: het aanbod aan strips en signerende auteurs was erg mooi, en het spel waarbij je als Blake en Mortimer het Warandepark kon verkennen, was ook fijn gevonden. Voor de stripliefhebbers kregen we ook nog een traktatie: we geven 2 strippakketten weg, met dank aan Ballon.

Bezoekers konden niet alleen de standen bezoeken: er waren nog een aantal activiteiten voorzien. Toen we op voorhand het programma bekeken, viel het ons op dat nergens aangeduid stond in welke taal deze door zouden gaan. Het was dan ook met lichte zenuwen dat we ons eerste panelgesprek aanvingen, maar de organisatie had voor de overwegend Franstalige sprekers een mooi alternatief voorzien: voor elke luisteraar was simultaanvertaling voorzien.

stripfeest panellocatie

Geen Pokémon Go, oké, maar liever ook geen eindeloze stroom bezoekers die er luidruchtig passeren.

Het grootste minpunt van de panelgesprekken was de locatie. Alle begrip voor de logistieke moeilijkheden, maar volgend jaar zou beter een volledig aparte tent voorzien worden voor die sessies. Het was soms moeilijk om de sprekers te volgen door het vele achtergrondlawaai. De akoestiek was allesbehalve ideaal, en de houten planken die de vloeren galmden erg toen erover gelopen werd. Dit maakte het soms erg moeilijk om de sprekers te volgen.

Niet alle sessies waren even boeiend, en dat lag deels ook aan de moderatie. Wat op zich veelbelovend klonk, zoals het panel over strips in het dagelijkse leven en het dagelijkse leven in strips, verzandde door een zwakke regie in een saaie opsomming van het werk van auteurs uit het thuisland van de spreker. Het leven van de negende kunst in een aantal landen lijkt boeiend; maar als de panellisten kiezen om een droge presentatie te maken, vol slides in onbegrijpelijke talen, gaat het effect wat verloren. In een aantal gevallen klonken de voorgestelde werken zeer goed, maar helaas spreek ik geen Roemeens of Turks.

Mijn absolute aanrader van het weekend was het panel over vrouwenbesnijdenis. Zidrou presenteerde onlangs Marie-Leontine, het sluitstuk van zijn Afrika-trilogie. Voor de gelegenheid had het Stripfeest ruimte voorzien voor een gesprek tussen Zidrou en de indrukwekkende dames van GAMS over vrouwelijke genitale verminking. Moderator van dienst was Assita Kanko, een jonge auteur die zelf ook ervaring heeft met het fenomeen. Hoewel het onderwerp zwaar op de hand kan zijn, gaf de levenslust en het doorzettingsvermogen van de sprekers een boost aan de hoop dat vrouwenbesnijdenis ooit uitgeroeid kan worden.

panel

Dankzij het panel heb ik nieuwe inzichten gekregen in de betekenis van de strip. In het gesprek werd duidelijk waarom Zidrou bepaalde keuzes gemaakt heeft in zijn verhaal. We kunnen alleen maar bewondering hebben voor iedereen die het onderwerp bespreekbaar helpt te maken. Ik heb dit panel volledig in het Frans gevolgd. Daarbij is weer maar eens duidelijk geworden hoeveel verloren gaat in de vertaling. Un tout petit bout d’elles heeft een veel dieperliggende betekenis dan het ietwat droge Marie-Leontine. De woordspeling met ailles (vleugels) geeft extra glans aan een titel die uitdrukt hoe een klein lichaamsdeel zoveel impact kan hebben op een vrouwenleven. Ik werd er zowaar even stil van.

Geekster was een trotse ambassadeur van het Stripfeest. Net omdat we het initiatief zo’n warm hart toedragen, hebben we toch een aantal puntjes voor constructieve feedback. Het Warandepark was een bijzonder aangename en vlot bereikbare locatie. We denken wel dat de indeling van de tenten beter kan. De panels verdienen zeker de ruimte en de stilte om beter gevolgd te kunnen worden. Het is logisch dat niet alle standhouders over een eigen bancontactsysteem beschikken. Toch zou de organisatie eventueel kunnen overwegen om zelf cash-automaten te voorzien. De dichtstbijzijnde bankautomaat is niet ver, maar alles op dezelfde locatie is nog zo handig.

Robbedoes wordt live in beeld gebracht op het #Stripfeest door Frank Pe. #FetedelaBD #comics #spirou #belgianblogger

A photo posted by Geekster.be (@geekster_blog) on

Het probleem van het Stripfeest is het overwicht van het Frans. Proportioneel gezien waren het Engels en het Nederlands ontzettend ondervertegenwoordigd. Hierdoor verzeilt het Stripfeest een beetje in een vicieuze cirkel. Net omdat het aanbod voor Vlamingen zo beperkt is en de promotie zo overduidelijk op Brussel gericht is, trekt het evenement weinig Nederlandstalige bezoekers. En omdat de Nederlandstalige bezoekers in de minderheid zijn, is het voor uitgeverijen en andere spelers in het veld minder interessant om aanwezig te zijn op het Stripfeest. We kunnen dus alleen maar hopen dat de stand van Ballon Media in de toekomst veel navolging zal krijgen.

Algemeen genomen was het Stripfeest een toffe belevenis. De brede waaier aan activiteiten, zoals de ballonnenparade en de Kuifjerace, zorgt dat er voor elk wat wils te beleven valt. Als het Stripfeest in 2017 nog wat meer inzet op het Nederlands en de kwaliteit van de panels allemaal op het niveau van dat over vrouwenbesnijdenis komen, zien wij het nog wel uitgroeien tot het belangrijkste stripevenement van België. Uiteindelijk verdient de negende kunst wel een eigen groot feest.

Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties