Batman. We kennen hem als ’s wereldse beste detective en als de duistere beschermengel die angst inboezemt bij het lafhartige criminele gespuis. Dat hij al 77 jaar lang tot de verbeelding spreekt en nog steeds een van de populairste superhelden van het moment is, spreekt boekdelen over de kracht van het concept waarop zijn mythe gefundeerd is. Never change a winning formula, zou je denken, maar hoewel er altijd een Batman zal zijn die de onschuldigen beschermd van het kwaad, hebben sommige schrijvers een radicaal andere invulling aan deze formule gegeven. Deze re-imaginings, hervertellingen en Wat als?-verhalen staan bekend als Elseworlds:

“In Elseworlds, heroes are taken from their usual settings and put into strange times and places – some that have existed, or might have existed, and others that can’t, couldn’t or shouldn’t exist. The result: stories that make characters who are as familiar as yesterday seem as fresh as tomorrow.”

Voor het eerst worden deze vreemde verhalen gebundeld in de nieuwe reeks Elseworlds: Batman, waarvan het eerste deel afgelopen maand in de winkelrekken verscheen. Een volume met acht unieke settings, en acht unieke Batmen.

Batman: Holy Terror

In de wereld van Batman: Holy Terror , bedacht door schrijver Alan Brennert en tekenaar Norm Breyfogle, stierf de Engelse puritein Oliver Cromwell tien jaar later dan in onze wereld. Het resultaat daarvan is een puriteins, theocratisch Amerika, waar de almacht van de Kerk absoluut is. Wanneer Eerwaarde Bruce Wayne ontdekt dat de dood van zijn ouders geen fout gelopen overval was, maar een weldoordachte staatsexecutie van twee radicaal andersdenkenden, verklaart hij de oorlog aan de corrupte Kerk en hult hij zich ’s nachts in een donkerder gewaad om de geheime samenzweringen bloot te leggen.

Elseworlds Holy Terror

Batman: Holy Terror is een sterke opener voor het eerste volume van Elseworlds: Batman. Het is een verhaal dat je niet meteen zelf in huis zou halen, waar je misschien niet eens van gehoord had, maar dat je via een bundeling zoals deze kan ontdekken als een schat op zolder en er oprecht van kan genieten. Voor slechts 46 pagina’s krijg je best een diepgaand verhaal, waarin ook heel wat andere helden van de Justice League hun opwachting maken. Dat het tekenwerk uit 1991 er een beetje gedateerd uitziet naar de hedendaagse normen, nemen we er graag bij.

Batman: The Blue, the Grey and the Bat

Batman: The Blue, the Grey and the Bat is dan weer een veel luchtiger verhaal, maar excelleert in sfeerschepping. In deze typische western van Elliot S. Maggin en Alan Weiss is Luitenant-Kolonel Wayne een geheime agent van de overheid, die als Batman in opdracht van Abraham Lincoln naar Nevada trekt om er een verloren karrenvracht goud en zilver op te sporen die de Unie een flinke duw in de rug kan geven.

Batman en zijn Indiaanse Robin, Redbird, schieten erop los in dit avontuur en hoewel dat toch onze wenkbrauwen doet fronsen, past het perfect in de sfeer die het verhaal wil oproepen.

Elseworlds The Blue The Grey and The Bat
Alles, van het taalgebruik tot de uitgesproken tekeningen van Weiss, àdemt pure western en heel even betreden we een wereld waarin de avonturiers van het Wilde Westen, de idolen van de vorige generatie, en superhelden, onze eigen idolen, samen over de prairie rijden.

Robin 3000 #1 en #2

Elseworlds Robin 3000
We duwen even op FFW en reizen van het verleden naar de toekomst. In het jaar 2999 valt vrijheidsvechter Batman ten prooi aan de tirannieke Skulp, een buitenaards ras dat op een slinkse wijze de mensheid heeft onderworpen. Batman is niet meer, maar Robin, zijn neefje Tom Wayne, zet de strijd voort.

Robin 3000 #1 en #2 is een space opera die weinig meer met Batman te maken heeft en van alle Elseworlds vind ik dit de minste. Byron Preiss en Steven Ringgenberg nemen iets te veel afstand van de Bat-mythos, waar ze slechts via de naam Wayne verbonden mee blijven. Ook voor het simplistische tekenwerk van P. Craig Russell met felle roze en oranje kleuren lopen we niet warm.

Batman/ Dark Joker: The Wild

Ook het bijzondere en meteen herkenbare tekenwerk van Kelley Jones is nogal een acquired taste, maar past met zijn donkere schaduwen, uitgesproken lijnenwerk en overdreven capes perfect bij het duistere verhaal dat Doug Moench wil vertellen in Batman/ Dark Joker: The Wild.

In de dreigende wereld van The Wild is er na de dood van magiërs Majister en Lilandra niemand meer die de macht van de wrede tovenaar Dark Joker kan uitdagen. Niemand, behalve de verloren zoon van Majister en Lilandra. Kan de geheimzinnige Saressa deze monsterlijke vleermuisman echter op tijd veranderen in de held die de uitgestrekte wouden van The Wild nodig hebben?

Elseworlds Dark Joker The Wild
Batman/ Dark Joker: The Wilds is een gedurfd verhaal. Net als in de Vampire Batman-trilogie (die we ongetwijfeld nog zullen zien verschijnen in een volgend deel van deze gebundelde Elseworlds), waar we artiest Kelley Jones het best van kennen, gaat het er soms erg brutaal en bloederig aan toe. Toch kunnen we dit aanraden als een van de betere verhalen van het volume, al was het maar omdat iedereen toch eens geproefd moet hebben van de tekenstijl van Jones.

Batman/ Houdini: The Devil’s Workshop

Elseworlds Houdini The Devil's Workshop
Even memorabel zijn de illustraties van Mark Chiarello in Batman/ Houdini: The Devil’s Workshop. Door het totale gebrek aan lijnen en de vervaagde kleuren krijgt dit verhaal een erg etherische feel en staat daarmee lijnrecht (get it?) tegenover het brutale en grafische The Wild. Schrijvers Howard Victor Chaykin en John Francis Moore hadden zich nauwelijks een betere tekenaar voor hun plot kunnen wensen, dat al even geheimzinnig en spookachtig is.

In dit verhaal, gesitueerd in het Gotham van 1907, werkt Batman samen met de legendarische boeienkoning Harry Houdini om de steeds frequentere ontvoeringen van kinderen in de louche buurt van The Devil’s Workshop op te helderen. Maar naarmate ze dichter bij de waarheid komen, botsen de twee op de grenzen van wat ze met het rationele denken kunnen verklaren. 

Batman: Castle of the Bat

Ook de Bruce Wayne van Batman: Castle of the Bat is een man van de wetenschap en de koele, harde ratio. Na de dood van zijn ouders treedt hij in de voetstappen van zijn vader en wordt hij dokter.

Zijn experimenten flirten echter met de grenzen van het toelaatbare en samen met zijn gebochelde bediende Alfredo neemt hij zijn intrek in het oude kasteel van Mad Ludwig, waar hij de geheimen van de biologische energieën doorgrondt en erin slaagt het gepreserveerde brein van zijn vader in een nieuw lichaam weer tot leven te wekken. Het toedienen van biologische energie van een vleermuis, heeft echter onvoorziene bijwerkingen…

Je had het al door: met dit verhaal brengt Jack C. Harris een hommage aan Frankenstein van Mary Shelley

Elseworlds Castle of the Bat
Ook Bo Hampton heeft een geheel eigen stijl, die je moet leren waarderen. Net als Chiarello tekent hij nogal vaag, zonder uitgesproken lijnen, maar waar diens tekeningen er strak en gestileerd uitzien, is het werk van Hampton ruwer, wat goed past bij zo’n spookachtig verhaal.

Batman: In Darkest Knight

In Batman: In Darkest Knight vermengt Mike W. Barr de origin stories van twee van DC’s populairste superhelden: Batman en Green Lantern. Dit verhaal toont ons wat er gebeurd zou zijn als de ring van de stervende Abin Sur niet Hal Jordan, maar Bruce Wayne gekozen zou hebben als drager.

Elseworlds In Darkest Knight

Net als Hal Jordan krijgt de Green Lantern van Gotham het aan de stok met Sinestro, die als despoot heerst over zijn thuisplaneet Korugar. Daarnaast passeren nog enkele andere alternatieve versies van bekende helden en schurken de revue en worden aandachtige lezers getrakteerd op een geslaagde knipoog naar The Killing Joke van Alan Moore. De illustraties van Jerry Bingham voelen nostalgisch aan en voeren ons terug naar een ander tijdperk van superheldenstrips. Al bij al kunnen we dit een van de meest geslaagde Elseworlds van het volume noemen.

Batman: Dark Allegiances

Elseworlds Dark Allegiances
Nu het erop lijkt dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt, klinkt het onheilspellend wanneer je de Joker hoort zeggen “It’s time to bring fascism home to America, where it belongs“. Zo’n uitspraken, Batman die een kogel opvangt voor Hitler en Franklin Roosevelt… In Batman: Dark Allegiances schuwt Howard Victor Chaykin de controverse niet. Dan zwijgen we nog over de insinuaties dat Selina Kyle wel eens erg vriendelijk voor haar Deense dog is geweest. Ruh-roh.

Ondanks het feit dat hij een kogel opvangt voor de führer, is deze Batman geenszins rechts tuig, maar een thrill-seeking vigilante, die leden van de Ku Klux Klan niet alleen aftuigt om de zwakkeren te beschermen, maar ook omdat hij het gewoonweg ontzettend leuk vindt. Een levenslustige Batman, die schril contrasteert met de gekwelde eenzaat zoals we hem tegenwoordig vaak zien. 

Samen met Selina Kyle  a.k.a. Kitty Grimalkin – die hier ontzettend spectaculair en uitdagend in het pakje van Catwoman kruipt – ontdekt hij een fascistisch complot dat het hele land in gevaar brengt. Chaykin neemt in dit verhaal zelf het tekenwerk voor z’n rekening en het resultaat is spectaculair te noemen. De tekeningen en kleuren zijn al even dynamisch en flamboyant als de Bruce Wayne van deze Elseworld.

Elseworlds richten zich op een heel specifiek publiek. De lezers die houden van de klassiekers, maar hun favoriete helden en schurken graag ook eens in een andere setting zien, waar ze van verhalen kunnen genieten die anders niet mogelijk zouden zijn en waarin ze naar hartenlust kunnen speuren naar verborgen knipogen en easter eggs. Het is niet altijd evident deze Elseworlds in de winkel te vinden, waardoor deze nieuwe reeks bijzonder welgekomen is voor zowel de liefhebbers van het genre als zij die het willen ontdekken.

8.3 Verfrissend

Een bundeling van negen verhalen zal zelden voor iedereen een onverdeeld succes zijn, zeker wanneer de vertel- en tekenstijlen zo ver uit elkaar liggen. Dat gezegd zijnde is dit eerste volume van Elseworlds: Batman een voltreffer, die de lezers enkele van de succesvolste Elseworlds biedt, zonder reeds al z'n kruit te verschieten.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 7.5
  • Sfeerschepping 9.5
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties