De Franse uitgever Glénat heeft al geruime tijd een licentie om Disney-strips uit te geven. Hiervoor hebben ze diverse Europese stripmakers gestrikt om hun tanden stuk te bijten op deze figuren. Zo mocht de befaamde tekenaar Cosey, bedenker van Jonathan, al eens spelen met Mickey Mouse en bespraken we vorig jaar ook al eens een ander album getiteld De Jeugd van Mickey. 
Schrijver: Lewis Trondheim
Tekenaar: Keramidas
Uitgever: Glénat
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs: €24,95
Verschijningsdatum: 31 oktober 2018

Een van de tofste albums die echter voorbij kwamen, was Mickey’s Craziest Adventures. Een samenwerking van de striplegende Lewis Trondheim en de tekenaar Keramidas. Dit duo keert terug om nu Donald Duck een van Donald’s Happiest Adventures te laten beleven.

Het recept is simpel. Beide heren struinden over een vlooienmarkt in Parijs waar ze een stapeltje Donald’s Quests aantroffen. Verguld met hun vondst zetten ze het die avond op een zuipen. Pinten vliegen in het rond, er wordt op tafels gedanst, het verhaal moge bekend zijn. De volgende dag komen ze met een knallende koppijn weer bij elkaar en besluiten om de boekjes uit te geven. En dat zie je terug. De pagina’s bevatten vlekken van ouderdom, koffiekringen, vouwtjes en andere plekken. Trek je er niets van aan en dompel je onder in strips zoals ze ooit waren bedoeld.

De vrolijke, levendige tekeningen van Keramidas en zijn capriolen op vormgevingsgebied zijn om van te smullen. Ken je dat gevoel? Dat je een album leest en ineens beseft dat je die heerlijke vette rasters in de inkleuring hebt gemist. Op grafisch vlak viert dit album dat het een strip is. 

Het verhaal 

Donald is weer eens platzak. Gelukkig heeft zijn oom Dagobert, de rijkste eend van Duckstad en ver daarbuiten, een opdracht voor hem. Er lijkt nog ergens een schat te liggen waar de oude Duck een plekje in zijn pakhuis voor heeft ingeruimd. Donald heeft er echter tabak van. Hij beseft als geen ander dat zijn oom nooit genoeg heeft. Wat Dagobert nodig heeft, is geluk. En dat is dus precies wat Donald gaat zoeken.

Om het geluk te vinden reist Donald Duck de hele wereld over waarbij hij soms geholpen wordt door vrienden of familie. Wat is geluk? Maakt geld gelukkig? En wat is de waarde van geluk in een dictatuur zoals het land Brutopia (dat trouwens erg lijkt op Noord-Korea)?

Trondheim en Keramidas stellen lastige vragen zonder prekerig te worden. Het is een humoristisch zelfhulpboek in stripvorm voor de serieuze zoekers en mensen die het geluk allang hebben gevonden.

Voor de fans is het te hopen dat de heren nog een konijn in hun hoge hoed hebben zitten. Dit album smaakt naar meer. Of zoals het cliché zegt: alle goede dingen komen in drievoud.

7 Goed

Donald's Happiest Adventures is een strip die het medium viert. Ik heb erg genoten van het tekenwerk van Keramidas. Het verhaal was ook alleraardigst, al zal niet iedereen het new age-gehalte kunnen waarderen.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties