Met The Master Race keert Miller terug naar zijn legendarische The Dark Knight-reeks. Dat doet hij niet alleen, want ditmaal wordt hij bijgestaan door Azzarello en Kubert. Of staat hij toch eerder hen bij? En wat heeft het lot deze keer weer in petto voor the goddamn Batman?

Schrijvers: Brian Azzarello, Frank Miller
Tekenaars: Andy Kubert, Frank Miller
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: 25 november 2015

The Dark Knight Returns was een meesterwerk, een absolute must read, The Dark Knight Strikes Again… Niet. Met ingehouden adem vragen we ons nu af in welk kamp The Dark Knight III: The Master Race, het langverwachte derde deel van de reeks, zal belanden. Voorlopig is dat nog koffiedik kijken, maar het eerste issue is alvast veelbelovend.

Dark-Knight-Master-Race-Bat

Het is alweer drie jaar geleden sinds iemand de vleermuisman gezien heeft. Maar Gotham zou Gotham niet zijn zonder zijn duistere ridder, dus keert Batman terug uit pensioen. Alweer. Voor iemand die aan het begin van The Dark Knight Returns al enkele jaren de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, lijkt de Caped Crusader wel heel erg goed in vorm. Het grootste deel van dit eerste issue bestaat uit fluisteringen, speculatie en ongeloof. Kan het echt zijn? Is Batman echt teruggekeerd?

Je hoort het al: proloogmateriaal dus. Dit eerste issue schetst meer een situatie, we duiken nog niet meteen in de werkelijke plot. Ook de scènes op Paradise Island, waar Wonder Woman zonder verpinken en in ware God of War-stijl mythologisch ongedierte opruimt, en in het Fortress of Solitude waar Superman resideert, dienen om de een vertrekpunt te schetsen.

Dark-Knight-Master-Race-Supergirl

Zeg wat je wil, in dit issue krijg je waar voor je geld. Naast het 32 pagina’s tellende main event, krijg je er hier (en alle issues die nog volgen) een extra minicomic op de koop toe. Deze miniverhalen zijn een cruciaal onderdeel van het verhaal en tonen ons wat andere superhelden en -heldinnen aan het uitvreten zijn. In dit eerste issue zijn we getuige van een ontmoeting tussen The Atom, die herinneringen ophaalt aan de Justice League, en Supergirl – in deze continuity de dochter van Superman en Wonder Woman – die in het bezit is gekomen van een zekere stad in een fles… Plots gaat een lampje branden en houdt de titel al heel wat meer steek.

De hamvraag, dan. Voelt The Dark Knight III: The Master Race als een rasechte The Dark Knight? Helaas, daar is geen clear-cut antwoord op. Je merkt, aan zoveel kleine details, de hand van of de inspiratie door Frank Miller. Bepaalde lichaamsposes en gezichtsuitdrukkingen lijken zo geplukt uit de vorige verhalen, wat zorgt voor cohesie en een harmonische overgang van de vorige verhalen naar dit deel. Zelfs de talking heads, de pundits en nieuwsankers die in het journaal en talkshows hun ongezouten en ongeïnformeerde mening geven, zijn typisch Miller.

Dark-Knight-Master-Race-Bike

Anderzijds merk je evengoed dat Miller maar voor een stukje van het geheel instaat. Vooral de kleuren, die heel wat levendiger zijn dan die in The Dark Knight Returns en The Dark Knight Strikes Again, zorgen een beetje voor een stijlbreuk. Ook de tekenstijl is merkbaar afgeborstelder dan de ruwe, brute tekeningen van de vorige delen, waarin het leek alsof Miller het superheldengenre met de mokerhamer te lijf ging.

Waar we wèl een eensluitend antwoord op kunnen geven, is de vraag of we de toekomst rooskleurig inzien: “Ja!”. Uiteraard kunnen we nog geen zinnig oordeel uitspreken over het verhaal tot de reeks is afgelopen, maar dit eerste issue voèlt aan als een typische The Dark Knight en op basis van wat we nu al lezen, lijkt het erop dat er een aantal stevige plot twists op ons wachten…

78%
78%
Klassieker herboren

Dit eerste issue van het langverwachte The Dark Knight III: The Master Race trapt een nieuw avontuur van de Miller-Batman succesvol op gang. Maar ook Azzarello en Kubert drukken hun stempel merkbaar op de reeks. Dit issue is vooral een (zeer toegankelijke!) proloog, maar we hebben goede hoop dat deze reeks snel uitgroeit tot een heuse comicklassieker.

  • Tekenstijl
    7.5
  • Verhaal
    8
  • Sfeer
    8
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties