In de western Death Be Damned ontdekt een vrouw dat haar dood minder permanent is dan gedacht.

Schrijvers: Ben Acker, Ben Blacker en Andrew Miller
Tekenaar: Hannah Christenson
Uitgever: Boom! Studios
Verschijningsdatum: 8 februari 2017

Zeven bandieten beroven Miranda Coler en haar familie van het leven, maar Miranda overleeft. Vastberaden zet ze de achtervolging in op haar moordenaars, tot ze opnieuw de loop van een geweer in haar gezicht krijgt geduwd. Met de hulp van een Indiaanse begrafenisondernemer wordt ze opnieuw tot leven gewekt. Zowel Miranda als de begrafenisondernemer hebben baat bij deze bovennatuurlijke taferelen: zij wil wraak nemen op de bandieten, hij wil in contact treden met zijn overleden vrouw.

De dood heeft in comics zijn betekenis verloren. Wat voor altijd moet zijn, is meestal niet zo. Captain America mag dan eens het loodje leggen, enkele weken later keert hij zonder twijfel terug naar het land van de levenden. Niet enkel in comics keren de doden terug, maar ook in sterke tv-fictie zoals Les Revenants of de grote hoop minder subtiele zombieseries en -films. Death Be Damned speelt duidelijk in op die hype en springt er tegelijkertijd met kop en schouders uit.

death be damned

Als ik slechts één reden zou mogen geven waarom je Death Be Damned moet lezen, is dat het tekenwerk van Hannah Christenson. De illustratrice tekende eerder al mee aan de Mouse Guard-reeks maar mag nu schitteren met deze vierdelige kortserie. De openingspagina’s zonder dialogen slepen je volledig mee in de tragedie, met sfeervolle landschappen en interieurs die leven uitademen. De rustieke rode pastelkleuren van Juan Useche zorgen voor een gelaagd werk dat mooi contrasteert met droomsequenties in het verhaal.

Ergens voelt het na de woordeloze opening jammer aan wanneer plots de dialogen hun intrede moeten maken. De drie scenaristen halen hun beste accenten uit het wilde westen boven om het wraakverhaal authentiek te doen aanvoelen. Die authenticiteit is duidelijk merkbaar bij de uiteenzetting over de Zuni, een indianenvolk uit New Mexico, en hun culturele tradities en bijhorende ideeën over de dood. Het is die inspiratie die ervoor zorgt dat Death Be Damned, ondanks de bovennatuurlijke insteek, toch realistisch en bovenal origineel aanvoelt.
death be damned

Op zoek naar meer magische westernverhalen? Dan is Pretty Deadly of de Europese strip Een beeld van een jongen ongetwijfeld voor jou weggelegd!

8 Damn

Death Be Damned is een western voor de meerwaardezoeker. Als het fantasievolle wraakverhaal je niet kan overtuigen, zal het sfeervolle tekenwerk dat ongetwijfeld wel doen.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties