De plannen van Todd McFarlane voor Spawn 300 en daarna

0

In de zomer van 2019 is het zover. Dan zal de 300ste issue van Spawn onder de vlag van Image Comics verschijnen. Om meerdere redenen een bijzondere mijlpaal om even bij stil te staan.

Terug naar Marvel Comics

Spawn is natuurlijk het geesteskind van Todd McFarlane. De Canadees maakte in de jaren tachtig naam voor zichzelf als tekenaar van reeksen als The Incredible Hulk, Batman en natuurlijk Spider-Man. Samen met mensen als Jim Lee, Marc Silvestri, Rob Liefeld en Erik Larsen hoorde hij bij de groep van jonge tekenaars die radicaal braken met het verleden en een nieuwe grafische stijl voor superheldencomics introduceerden. Lees een Amazing Spider-Man-comic uit 1984 en lees er een uit 1988. Zie je het verschil? Dat is dus de invloed van Todd McFarlane.

© Marvel Comics

Dankzij het ruimhartige royalty systeem dat Marvel in die dagen hanteerde, werden de heren stuk voor stuk miljonair. Dat was echter niet genoeg. Ze wilden waardering. Ze wilden een stukje van de taart. Marvel (of DC) zouden hun dat nooit geven, dus zat er maar een ding op. Voor jezelf beginnen.

De geboorte van Image Comics en Spawn

De groep tekenaars richtte een eigen uitgeverij op en begonnen daar hun eigen reeksen. McFarlane herintroduceerde een personage dat hij lang geleden als scholier had bedacht: Spawn.

Spawn is het verhaal van de huurling Al Simmons. Hij viert successen als zware jongen van de Amerikaanse geheime dienst. Wanneer hij vragen begint te stellen bij het morele gehalte van al deze operaties sterft hij op het slagveld. Simmons wordt wakker in de hel en sluit een deal met de Malebolgia, de duivel. In ruil voor zijn ziel stuurt deze hem naar de aarde om nog één keer zijn vrouw te zien.

© Image Comics

Eenmaal op aarde blijkt dat er vijf jaar zijn verstreken en dat zijn vrouw is getrouwd met Als beste vriend. Sterker nog, ze hebben zelfs een dochter. En er is nog iets. Al is mismaakt en draagt een gek kostuum. De Malebolgia blijkt in hem een ideale kandidaat te zijn voor het aanvoeren van zijn helse leger waarmee hij de aarde wil binnenvallen.

Het eerste issue ging tijdens zijn debuut in mei 1992 maar liefst 1,7 miljoen keer over de toonbank. Tijdens de jaren negentig was de titel meer dan eens lijstaanvoerder van de Diamond-verkooplijsten. De waarde was ook symbolisch omdat het liet zien dat je als stripmaker niet afhankelijk was van de grote twee.

Het succes resulteerde in een heuse Spawnbioscoopfilm in 1997. De film deed het redelijk in de zalen, al waren de critici alles behalve onder de indruk. Spawn wordt gezien als een horrorfilm, maar mensen vergeten dat het gebouwd is op de fundamenten van het superheldengenre. (Hetzelfde kun je zeggen over de comic). Misschien mag je deze film wel zien als een vroege voorloper van de Marvel-revolutie die in 1998 met Blade werd afgetrapt?

De val van Spawn

De oplages van de comic werden elk jaar een beetje minder. Toen Marvel en DC hun zaken weer op een rijtje hadden, verdween Spawn na het jaar 2000 langzaam maar zeker uit de bovenste regionen van de verkooplijsten. In de vroege jaren tien was de titel zelfs even van de lijst verdwenen. Best knap wanneer je beseft dat de lijst bestaat uit maar liefst 300 titels.

© Image Comics

McFarlane kon het zich permitteren om de comic te blijven maken, omdat hij ook een groot speelgoedbedrijf runt. Het zal wel even pijn hebben gedaan.

Goed, de val lag niet alleen aan het succes van de grote twee uitgevers. Enkele zaken zaten de comic dwars:

  • Todd McFarlane is nogal wispelturig. Hij kondigt graag grote wendingen aan in het verhaal, maar als het niet loopt of werkt, dan schrapt hij het rücksichtlos zonder het goed af te werken.
  • McFarlane tekent sinds 1994 de strip niet meer zelf. Hij was de grote ontdekker van Greg Capullo die zijn potlood overnam, maar na diens vertrek bij de reeks in 2000 waren Capullo’s vervangers stukken minder.
  • Gedurende de jaren 2000 was McFarlane in een juridisch conflict verwikkeld met Neil Gaiman. Hierbij stelde hij zich nogal horkerig op, waardoor McFarlane al voor de definitieve uitspraak van de rechter zijn reputatie besmeurde.

De wederopstanding van Spawn?

Inmiddels is de oplage van Spawn weer gestegen. De comic is met een oplage van ruim 28.000 stuks weer terug te vinden in de Diamond-verkooplijst.

In de zomer van 2019 verschijnt het 300ste issue van de reeks. Hiermee evenaart hij het record van Dave Sim wiens Cerebus (1977-2004) ook 300 issues telde. Daarna neemt McFarlane het stokje van zijn landgenoot over en is Spawn de langstlopende Amerikaanse indiereeks. Dat viert hij op een bijzondere manier want met ingang van issue 301 zal McFarlane Spawn gaan schrijven en tekenen. En wanneer een van de meest invloedrijkste en succesvolste tekenaars weer achter de tekentafel kruipt, dan ga je als fan rechtop zitten. Kan de man nog tippen aan zijn eigen legende?

De vraag is alleen voor hoelang? In juni van dit jaar wordt Todd in Hollywood verwacht om een nieuwe Spawn-film te regisseren. Jamie Foxx en Jeremy Renner hebben zich al verbonden aan de film. Als de kaarten goed vallen, dan kan 2019 het jaar van Spawn worden.

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties