Batman v Superman: De essentiële comic books

0

Superman bestaat al sinds ’38, Batman kwam een jaartje later op het toneel tevoorschijn en van de Justice League was er pas sprake in 1960. In die tijd zijn er vele comic books verschenen. Sommige waren meesterwerken, sommige waren goed, sommige vergeetachtige en natuurlijk was er ook een heleboel totale bagger. Er zijn een paar schrijvers die erin slaagden om zowel the cream of the crop te schrijven, maar ook de pijn van splinters onder teennagels in boekvorm te converteren (I’m looking at you, Frank Miller).

Deze diashow vereist JavaScript.

Meer dan 70 jaar comics, dat kan heel overweldigend overkomen. Daarom zijn wij er nu om een paar suggesties te geven over het iconische duo en hun superheldenclubje, ter ere van de aankomende Batman v Superman flick.

“I’m the goddamn Batman” – Frank Miller

The Dark Knight is altijd geportretteerd als een goede vechter en ninja die zonder problemen grote groepen van vijanden één voor één kan uitschakelen in totale stilte. Een aspect dat grotendeels genegeerd werd in de films waren zijn vaardigheden als detective. Deze komen enorm goed tot uiting in Batman The Long Halloween. Dit meesterwerk komt van de pen van Jeph Loeb, die verder nog een aantal van de beste Batman-comics zal schrijven, zoals Dark Victory (de sequel) en Batman Hush. De art zelf past perfect bij de stijl van het verhaal en Tim Sale mag hierop gecomplimenteerd worden. Het verhaal van The Long Halloween focust zich op de beginjaren van de werelds beste detective. Hij is nog onervaren, de misdaad bestaat nog niet exclusief uit gestoorde clowns, en Harvey Dent zijn gezicht heeft nog geen kennis gemaakt met bijtend zuur. De Italiaanse families hebben het nog voor het zeggen en de corrupte politie zitten braaf in hun zak.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het verhaal begint op een hete zomernacht, zoals zoveel noir detectives doen, en we ontmoeten het grootste deel van de main cast op de volgende pagina’s. Bruce Wayne, Carmine Falcone, Selina Kyle en District Attorney Harvey Dent. Wat zou een noir detective nu zijn zonder een moordmysterie om de boel in gang te zetten? Dit is dan ook exact wat er gebeurt op het einde van het eerste hoofdstuk, en dit is het startschot van een onderzoek dat een jaar lang bezig is. De zoektocht naar Holiday, een moordenaar die enkel toeslaat op feestdagen, is begonnen. Tijdens dit verhaal kun je je ook verwachten aan veel cameos van bekende niet-Italiaanse-mafia schurken zoals de Joker, de Riddler, Solomon Grundy en zelfs Calender Man, die de Silence of the Lambstreatment heeft gekregen en dienst doet als de Hannibal Lecter tegenover Batman.

Acht jaar later zal hij dit succes nog eens toepassen met Batman Hush, wat eigenlijk vergelijkbaar is met de blockbuster-versie van The Long Halloween. Er is nog steeds een mysterie, maar deze keer is alles grootser en actievoller.

BatmanHush

Nu, we hebben zojuist al lichtjes Frank Miller aangehaald. Frank is namelijk verantwoordelijk voor het gedrocht All-star Batman & Robin. In deze comic-serie kidnapt Batman een kind nadat zijn ouders voor zijn ogen waren gestorven, vervolgens scheldt hij hem uit, om hem daarna in de batcave ratten proberen te voederen. Andere hoogtepunten zijn wanneer Batman criminelen in brand steekt en vervolgens intieme dingen begint te doen met Black Canary, en Batman die achteloos corrupte agenten van de baan rijdt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Waarom komt hij dan wel bij de betere comic-schrijvers terecht? Batman Year One en The Dark Knight Returns zijn de verklaring. Batman Year One dient niet alleen als origin story voor Batman, maar ook voor James “the moustache” Gordon. Beiden komen aan in een stad vol corruptie en misdaad, en beiden willen hier iets aan doen op hun eigen methode. Miller raakt in deze comic aan de essentie van Batman. Er is geen fancy batmobiel, er is geen Robin in zicht, en Batman kan alleen rekenen op zijn eigen talenten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wanneer men het heeft over Batman in de media komt er altijd de vraag naar boven: wie is de antagonist, wie zal Batman het leven zuur maken? Maar het gaat gewoon over twee mannen die vechten tegen de misdaad.

Miller heeft ook het einde van de Batman prachtig op papier gezet met The Dark Knight Returns, en deze is nog iconischer dan Year One. Veel mensen weten dat in deze pagina’s het bekendste gevecht plaatsvindt tussen Batman en Superman, maar er gebeuren nog zoveel andere zaken. Zo komt de Joker ook nog tevoorschijn, Two-face laat zijn gezichten zien, en Batman moet ook rekening houden met een gevaarlijke bende. Kortom, hij heeft veel om handen.

darkknightreturnsbvs

In de trailer van BvS wordt zelfs verwezen naar de iconische cover van TDKR

“The Superman exists and he’s American” – Alan Moore

The Boy in Blue. Superman wordt vaak verweten dat hij moeilijk is om over te schrijven aangezien hij alles kan. Nochtans zijn er vele excellente strips over Kal-el.

Zo is er bijvoorbeeld All-star Superman door Grant Morrison, een titaan in de comic-industrie die ook verantwoordelijk is voor Batman Arkham Aslyum, Final Crisis, The Invisibles en nog zoveel meer. Wat Morrison doet, is de Superman tijdloos maken in deze twaalf issues. In dit verhaal toont Morrison zo’n diverse cast van helden, vijanden en vrienden dat het gewoon adembenemend is dat alles zo vlot blijft lezen en begrijpbaar blijft voor mensen die nog nooit gehoord hebben van de personages. Zo zijn er bijvoorbeeld Samson en Atlas. Hun relatie met Superman wordt direct duidelijk wanneer ze hun mond opentrekken. Ze zijn arrogante tijdreizende superhelden die naar Superman kwamen voor hulp, maar het niet durfden vragen en dus Superman in een positie forceren waardoor hij wel moest helpen. Superman_All-Star_Superman_018

Superman komt in het begin van het verhaal te weten dat hij een jaar later zal sterven. Tijdens dit laatste jaar verricht hij veel van zijn grootste daden, maar het zou crimineel zijn om er al te veel van te verklappen.

Nu, zonder een goede tekenaar zou zelfs de beste comic book afgekeurd worden, maar al een geluk slaagt Frank Quitely erin om de klassieke Superman vast te leggen. Alles is heel kleurrijk en het is ook fijn om eens een verschil te zien tussen Superman en Clark Kent van houding en postuur.

absoass2

Wel, onze volgende suggestie is eigenlijk geen Superman-comic, maar eerder een ode aan Superman door Garth Ennis. Het is belangrijk om te weten dat Ennis nooit echt een grote fan is geweest van de meeste superhelden, met uitzondering van Superman. Zo is The Boys één grote satire van superhelden, Wolverine wordt overreden met een pletwals in The Punisher, en in Hitman wordt Batman ondergekotst door de titulaire Hitman.

Deze diashow vereist JavaScript.

Hitman issue 34 “Of Thee I Sing” gaat over hitman Tommy Monaghan die op een dak staat te roken, wanneer vervolgens Superman landt. Normaal ging hij met Batman praten over een probleem dat hij had, maar deze gaf hem de koude schouder. Er was een situatie in de ruimte. Superman slaagde erin om een hele crew astronauten te redden, maar hij had iemand over het hoofd gezien. Deze persoon kon niet gered worden. Superman praat over hoe hij gefaald heeft en hoe hij zijn imago niet kon naleven.

Gedurende de tweede helft van het issue praat Tommy over hoe Superman de ultieme Amerikaan is. Hoe hij het beste in de mens naar boven brengt. Ennis raakt tijdloze problemen aan zoals immigratie en idealisme. Maar wanneer hij het heeft over immigratie praat hij over hoe het zou kunnen zijn, wat als iedereen erin slaagt om mee te werken aan het systeem. Superman is een immigrant, die aankwam op aarde vanop een andere planeet, en wanneer hij aankwam was zijn attitude “Hier ben ik, wat kan ik doen om te helpen?” Je zou al bijna kunnen zeggen dat deze monoloog de “I had a dream”-speech van de comic books is.

De comic eindigt natuurlijk ook op een komische noot, en “Of Thee I Sing” wordt dan geconcludeerd.

hm034 22

They Are Our World’s Greatest Heroes

Alex Ross is een levende legend in de comic book-wereld. Zijn tekenstijl is zowat een van de betere argumenten om comic books tot echte kunst te verhevelen. De man is verantwoordelijk voor de schilderijen in Kingdom Come en Justice. De personages die in deze twee comic books meedoen zijn genoeg om het Sportpaleis drie keer te kunnen vullen.

Kingdom Come schreef hij samen met Mark Waid in ’96. Het is een elseworld verhaal in de toekomst, wat wil zeggen dat het zich in een andere wereld afspeelt. Superman, Wonder Woman en de meeste andere traditionele helden zijn op pensioen gegaan wanneer het duidelijk werd dat de nieuwe generatie superhelden populairder werden en veel gewelddadiger hun “heroïsche daden” deden. Wanneer een van de nieuwe superhelden per ongeluk de dood van duizenden veroorzaakt, keert de oude garde terug om Magog en de newbies op hun plaats te zetten. Buiten dit conflict is er ook nog Luthor met het MLF, en dat staat niet voor de oude 2BE show M!LF, maar wel voor het Mankind Liberation Front. Deze crew van klassieke schurken willen de wereld overnemen, en als vierde en laatste grote factie zijn er Batman’s Outsiders, die ervoor willen zorgen dat de wereld niet helemaal naar de kloten gaat.

Deze diashow vereist JavaScript.

Verder kun je je verwachten aan grootschalige gevechten tussen de verschillende generaties, but you know what they say, old school rules. Als je nog niet verkocht ben, check dan zeker onze review over dit meesterwerk.

In vergelijking met Kingdom Come is Justice een veel klassieker verhaal. De schurken verenigen zich en de helden moeten ze tegenhouden. Opnieuw tijd voor opnieuw prachtige plaatjes van Ross, maar deze keer heeft hij heel het verhaal alleen geschreven. De man had heel veel creatieve vrijheid, en het is te zien in de tekeningen en scenario’s waarin hij de personages allemaal plaatst.

Deze diashow vereist JavaScript.

But wait, there’s more!

We zijn hier nu in detail gegaan over een paar van de meesterwerken in het genre, maar indien je nog meer wilt, kunnen we de volgende titels alleen maar aanraden:

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties