De 5 beste comics van Alan Moore

2

Remember, remember the fifth of November,
The gunpowder, treason and plot,
I know of no reason
Why gunpowder treason
Should ever be forgot.

Sinds 5 november 1605 viert men in Groot-Brittannie Guy Fawkes dag. Op deze dag herdenkt men de executie van de terrorist Guy Fawkes die in 1605 werd opgepakt als onderdeel van het Gunpowder plot om de regerend monarch Koning James I te vermoorden.

Hier op Geekster staan we echter stil bij de schrijver wiens inspanningen ervoor zorgden dat deze Britse traditie een grote bekendheid kreeg in de wereld. Dan hebben we het over Alan Moore. De 61 jarige Engelsman geldt als een van de beste stripschrijvers van het westelijk halfrond. We stelden een lijst samen van zijn vijf beste comics.
Uiteraard dringen we jullie geen volgorde op. Ze zijn namelijk allemaal goed!

From Hell

From Hell
In 1988 was het 100 jaar geleden dat Jack the Ripper toesloeg in de straten van het Whitechapel district in Londen. Samen met tekenaar Eddie Campbell stortte Moore zich op het mysterie van de Ripper moorden. Ze wilden niet per se de moord oplossen, maar eerder het verhaal vertellen over het waarom van de moord. Wat is een moord, welk effect heeft een moord op de omgeving. De lezer wordt binnengetrokken in de smerige straten van het negentiende eeuwse Londen waar Moore en Campbell ze trakteren op het leven van toen. De heren duiken diep in de maatschappij van toen en laten zien hoe de moorden konden ontstaan en waarom, volgens hen, Jack the Ripper ermee weg kon komen. Er verscheen in 2001 een From Hell film met Johnny Depp in de hoofdrol maar deze had, buiten de titel, nagenoeg niets met deze comic van doen.

Swamp Thing

Begin jaren tachtig werd Alan Moore ‘ontdekt’door scouts van de uitgeverij DC Comics. Hij mocht zijn tanden stukbijten op deze serie en wijdde zich vlijtig van zijn taak. Swamp Thing was een horror reeks welke draaide om het gelijknamige moeraswezen die ooit de professor Alec Holland was. Voorheen was het een wat sullige hommage aan oude monsterfilms maar onder Moore’s hand groeide het uit tot een heus epos wat enige soul searching en maatschappijkritiek niet schuwde. In deze comic zette overigens ook de magier John Constantine zijn eerste stappen. Een personage dat momenteel door zijn eigen tv-serie banjert.
swampthingdj90

Watchmen

Watchmen Comic - Cover
Kunnen we dit overslaan? In 1986 maakte Moore samen met Dave Gibbons zijn magnum opus. Aanvankelijk was het een miniserie van 12 losse albums, maar tegenwoordig is ze vooral bekend als de vuistdikke graphic novel met de iconische gele cover. Het is een superheldenverhaal, moordmysterie en verkenning van de betekenis van het menszijn in een. Je kunt hier niets nieuws over zeggen. Gaat het lezen! En vergeet de film.

The League of Extraordinairy Gentlemen

Alan Moore en Kevin O’Neill spelen met allerlei klassieke literaire figuren wiens rechten zich in het publieke domein bevinden. Onder leiding van de charmante Wilhelmina Murray vormen lieden als Mr. Hyde, Alain Quartermain, The Invisible man en Captain Nemo een team wat onder de vlag van het Britse rijk het kwaad bestrijdt. Het lijkt in beginsel een vermakelijke avonturencomic, totdat je het grotere verhaal ontdekt. En de vele referenties naar de klassieke literatuur begint te spotten. De comics zijn ook nu weer superieur aan de gelijknamige film uit 2003.

1201342-loeg01

V for Vendetta

v for vendetta film
Het befaamde witte masker dat gecreëerd werd door David Lloyd kent iedereen. Het is geadopteerd door anarchisten over de hele wereld. Maar hoeveel mensen hebben de comic gelezen? In vroeger tijden werd je opgepakt wanneer je dergelijke opruiende teksten schreef. Gelukkig maakten Alan Moore en David Lloyd deze titel in de jaren tachtig van de twintigste eeuw en niet in de jaren stillekes. V for Vendetta gaat niet alleen over de strijd tegen een fascistische staat. Het draait ook om de innerlijke strijd die ieder mens moet voeren om door te dringen tot zijn eigen kern. Dat deel van jezelf waarin alle invloeden van buitenaf zijn gestript en je ware zelf over blijft. In 2005 verscheen de V for Vendetta film en deze is, in tegenstelling tot andere films die zijn gebaseerd op het werk van Moore, wel goed.
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties