DC Comics en Marvel schreeuwen om aandacht met plotwendingen

3

DC Rebirth en Captain America introduceren grote en geforceerde plotwendingen die voor heel wat commotie zorgen. Een poging tot goeie verhalen vertellen of aandachttrekkerij?

De wereld der comics stond afgelopen week in rep en roer. Zowel DC Comics als Marvel sloten de eerste nummers van hun nieuwe reeksen af met een grote cliffhanger. Met DC Rebirth maakt die eerste zich klaar voor een nieuwe reboot van hun stripuniversum, terwijl Marvel met de grote plotwending in Captain America de aandacht die naar DC Rebirth gaat, wil afsnoepen.

Opgelet: de volgende besprekingen van beide comics bevatten spoilers! Jeroen en Matti leggen de grote plotwendingen uit en wat voor impact die kunnen hebben.

DC Universe Rebirth cover

Jeroen – DC Universe: Rebirth #1

Iets of iemand heeft tien jaar gestolen van het DC-universum, en de enige die zich daarvan bewust is, is een vergeten speedster: de oorspronkelijke Kid FlashWally West. Hij is onze gids doorheen de status quo waarmee DC Universe: Rebirth begint, en hoewel hij erin slaagt uit de Speed Force te ontsnappen en wederom de DC-continuïteit te vervoegen, kan hij het raadsel nog niet oplossen.

DC rebirth Batman Watchmen

Wij, de alwetende lezers, hebben tegen het einde van dit warrige eerste issue de weinig subtiele hints al wel begrepen: de personages van de klassieke graphic novel Watchmen van Alan Moore hebben hun weg naar de mainstream DC-continuïteit gevonden. Bovendien wordt er sterk naar gehint dat Dr. Manhattan, de almachtige blauwe kaalkop die kleren een overbodige luxe vindt, verantwoordelijk is voor de tien verloren jaren.  En oh ja, blijkbaar zijn er drie Jokers.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Mocht Alan Moore al overleden zijn, dan zou hij zich dermate omdraaien in zijn graf dat je er een dynamo op kon aansluiten en heel New York van stroom kon voorzien. Deze veelbesproken schrijver is echter nog steeds onder ons, en het belangrijkste gevolg van deze plotwending is dat hij waarschijnlijk heel wat nukkiger wordt dan ie al was. En eigenlijk wel terecht. Voorlopig kunnen we nog geen oordeel vellen over de intrede van de Watchmen in het mainstream DC Universe, maar het heeft wat weg van heiligschennis.

Watchmen is geschreven als deconstructie van het superheldengenre en Moore verzon speciaal nieuwe helden voor zijn novel om hen dingen te laten doen die je de gekende DC-helden niet kon laten doen. Het voelt dus als een ontzettende stamp in de ballen van de schrijver en de fans van Watchmen om net deze op zichzelf staande continuïteit te vermengen met datgene wat het juist wil aanklagen. Het is dan ook erg twijfelachtig of OzymandiasNite Owl en Silk Spectre permanente toevoegingen zullen worden aan de wereld van de Justice League. Met Rebirth probeert DC haar universum min of meer te herstellen naar hoe het was voor The Flash in Flashpoint rotzooide met de krachten van tijd en ruimte en zo de veranderingen van The New 52 terug te draaien zonder ze buiten de continuïteit te plaatsen. Toegegeven, voor sommige helden, zoals Green Arrow, zal dat een verbetering zijn.

Maar met die achtergrondinformatie is het nog verbazingwekkender dat DC het een goed idee vond te onthullen dat The Joker eigenlijk drie Jokers zijn. In de Darkseid War vernam Batman dankzij de alwetendheid van de Mobius Chair van de new god Metron de identiteit van de Joker. De lezers moesten nog even wachten op het antwoord, tot nu. Het zijn er drie: de klassieke, golden age Joker, de Joker van The Killing Joke (ook van Alan Moore) en de moderne Joker zoals we hem kennen van The New 52. Wat dit betekent? Dat we binnenkort een wel heel speciaal Joker-verhaal te lezen zullen krijgen.

DC Rebirth Jokers

Het is alleszins een van de slechtste ideeën die ik ooit heb gehoord. The Joker is de voornaamste vijand van Batman, zijn donkere tegenpool, de unstoppable force tegen zijn immovable object. Net als Batman is hij the stuff of legends. Dat er nu drie kerels opereren als The Joker, doet afbreuk aan dat beeld. Neen, hij is niet werkelijk een onverwoestbare natuurkracht die elke confrontatie met Batman onverklaarbaar kan overleven. Neen, hij is niet de verpersoonlijking van chaos die zichzelf om de zoveel tijd opnieuw heruitvindt. Het is niet een en hetzelfde monster dat verantwoordelijk is voor de dood van Jason ToddSarah Essen en de verlamming van Barbara Gordon. De legende is niets meer dan drie kerels die – vermoedelijk – samenheulen. Het voelt aan als de reveal van een aflevering van Scooby Doo. Geen bovennatuurlijk monster, maar dan toch de butler. And he would’ve gotten away with it if it wasn’t for those meddling kids.

Het roept ook te veel vragen op. Hoe in godsnaam zouden psychopaten als The Joker met elkaar kunnen samenwerken? Hoe kan het dat dit de eerste keer is dat het Batman opvalt dat zijn rivaal op twee plaatsen tegelijkertijd actief is? Let hij niet goed op, of lieten de Jokers echt nu pas voor het eerst een steek vallen? Hoe zit het met de romance met Harley Quinn? Zou zij het echt niet opgemerkt hebben dat haar Puddin’ plots toch wat anders was?

Kortom, DC breekt heilige huisjes af in Rebirth. Vernieuwend? Ja. Controversieel? Zeer zeker. Een goed idee? Zeer twijfelachtig, want zelfs binnen de altijd veranderende wereld van comics zijn er dingen waar je gewoon niet mee prult of aan morrelt. Status quo is god. Straks ga je me nog vertellen dat Captain America

captain america

Matti – Captain America: Steve Rogers #1

…Een slechterik is?! Je hebt het ondertussen waarschijnlijk al gehoord: Captain America is niet de goedzak die we dachten dat hij was. De nieuwe soloreeks van de originele kapitein eindigt met een veelbesproken cliffhanger: Steve Rogers is altijd al een agent van Hydra geweest, de groep vaste tegenstanders van S.H.I.EL.D. en, niet onbelangrijk, met nauwe banden met de nazi’s. Een flinke wending dus, waarmee Marvel natuurlijk heel wat aandacht naar zich toe trekt. Helaas is die belangstelling helemaal niet positief.

Captain America: Steve Rogers heeft nochtans een aangenaam verhaal en is ook goed getekend, ook al is het allemaal redelijk standaard. Hij neemt het op tegen Hydra, dat nu verdeeld is onder twee fracties met aan de ene kant Red Skull en aan de andere kant Baron Zemo. Ondertussen worden we via een flashback door het leven van de jonge Steve Rogers geleid en zien we hoe zijn moeder overgehaald werd om zich bij Hydra aan te sluiten. Die onthulling gaat gepaard met Rogers die zijn ploegmaat verraadt en uiteindelijk “Hail Hydra” uitroept. De patriottische Captain America zou dus als kind geïndoctrineerd zijn en altijd al een agent van Hydra geweest zijn.

Die schokkende verrassing schoot in het verkeerde keelgat van heel wat fans. Alles waarvoor Captain America gestaan heeft, zou één grote leugen geweest zijn. Daarnaast zien veel lezers de cliffhanger als een antisemitische wending. De man die altijd gestreden heeft in naam van het goede, zou nu altijd al gehoord hebben bij een groepering verwant aan de nazi’s. Veel fans zijn ontzet dat het personage in zo’n positie geplaatst wordt, ook al is het een tijdelijke plotwending. En tijdelijk is het zeker, want zo gaat het altijd in comics.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Niks! De gedurfde plotwending komt zo absurd over omdat het zo bedoeld is door de makers. Met deze cliffhanger moet de reeks lezers blijven trekken, totdat ze een antwoord krijgen op de vraag wat er precies gaande is. Alles wordt wel opgeklaard en daarna ingetrokken, zo gaat het zo goed als altijd in grote, en op het eerste zicht, schokkende verhaallijnen. Uiteindelijk bereikt alles een status quo om daarna opnieuw op te bouwen naar iets dat het universum zogezegd voor altijd zal veranderen.

captain america hydra

Er zijn flink wat redenen die geleid kunnen hebben tot de ommekeer van Captain America’s moraal. Zit de kracht van de Cosmic Cube (die Steve Rogers opnieuw tot jonge kerel maakte) er voor iets achter? Of is dit Rogers uit een ander universum? Of doet hij enkel alsof om te infiltreren in de ranken van het in twee getrokken Hydra?

Captain America: Steve Rogers kan een erg leuk verhaal worden dat iets nieuws in petto heeft voor het personage. En het creatieve duo heeft zichzelf al meerdere keren bewezen. Doodsbedreigingen aan hun adres zijn onnodig, want denk eraan: alles keert uiteindelijk terug naar de normale gang van zaken in de wereld van comics!

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties