Conan the Barbarian is in onze contreien vooral bekend vanwege de film waarin Arnold Schwarzenegger de hoofdrol speelde en de verstrippingen door Marvel en Dark Horse. Je zou zeggen dat zijn aantrekkingskracht toch een keer voorbij moet zijn, maar uitgeverij Glénat heeft een collectie opgestart waarin enkele Europese stripmakers zich met de barbaar bezig gaan houden…
Schrijver: Jean David Morvan
Tekenaar: Pierre Alary
Uitgever: Glénat
Aantal pagina’s: 64
Winkelprijs: €17,95
Verschijningsdatum: 1 augustus 2018

Niet veel mensen weten dat Conan zijn carrière begon als de hoofdrolspeler in Amerikaanse pulpromannetjes die in het begin van de vorige eeuw werden uitgegeven. Deze werden geschreven door Robert E. Howard, een redelijk gevierd schrijver in zijn tijd. Howard pleegde in 1936 zelfmoord waardoor zijn boeken nu in het publieke domein zijn beland. Nou ja, binnen de EU dan, in Amerika zit deze wet anders in elkaar.

conan aktie

Jean David Morvan en Pierre Alary bijten de spits af met dit eerste album. Ze hebben ervoor gekozen om het Conan-verhaal Queen of the Black Coast te verstrippen. Ze houden zich vrij strak aan het originele verhaal van Howard. Het levert een aardig album op, met een verhaal dat helaas niet lang blijft hangen.

Het is jammer dat het verhaal van Howard slaafs wordt gevolgd. Het is te hopen dat de makers van toekomstige albums zich wat meer vrijheden mogen veroorloven. In 2012 verstripte Brian Wood en Becky Cloonan hetzelfde verhaal voor uitgeverij Dark Horse en wisten daar nog vrij veel aan toe te voegen. Wanneer je deze interpretatie hebt gelezen, dan valt dit eerste album van Glénat wat tegen.

conan contra belith

Een schrale troost is het tekenwerk van Pierre Alary. Dat is heerlijk broeierig en wel in de breedste zin van het woord (wink, wink). De manier waarop hij zijn pagina’s weet te vullen en tegelijkertijd het beeld helder weet te houden, is vakwerk.

Het album is aan te raden voor de lezer die nooit eerder iets van Conan las en voor de echte completisten. Maar ieder ander kan dit rustig overslaan. Daarvoor is het net wat te doorsnee. Er zijn stripreeksen gebaseerd op nieuwe ideeën die de aandacht van de lezer meer verdienen.

Win een exemplaar van ‘Conan: De koningin van de zwarte kust’!

7 Goed

Deze eerste Europese Conan is zeker niet slecht. Helaas is het niet helemaal geworden wat het had kunnen zijn.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 8
  • Sfeer 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties