We zitten nu vier nummers ver in Civil War II, maar het grote event heeft nog nooit echt speciaal aangevoeld. Komt daar nu verandering in?

Schrijver: Brian Michael Bendis
Tekenaar: David Marquez
Uitgever: Marvel
Verschijningsdatum: 27 juli 2016

Waar waren we gebleven?

De Inhuman Ulysses krijgt visioenen over aankomende catastrofes. Tijdens een van de pogingen om ervoor te zorgen dat zijn voorspelling niet uitkwam, liet Jim Rhodes alias War Machine het leven en belandde She-Hulk in een coma. Het zorgde voor een breuk tussen Captain Marvel, die Ulysses wil blijven gebruiken om toekomstige misdaden te stoppen, en Iron Man.

civilwar201

Die laatste is van mening dat Ulysses slechts mogelijke toekomsten ziet. Toch schaart hij zich heel even aan de kant van Captain Marvel wanneer een voorspelling gedaan wordt over The Hulk. Hij zou uitgroeien tot monsterachtige proporties en alle superhelden doden. Tijdens de grootschalige confrontatie met Bruce Banner schoot Hawkeye hem neer.

Daarna moest Hawkeye voor de rechtbank verschijnen, waar hij schuldig pleitte. Hij deed het in opdracht van Banner zelf, die wou voorkomen dat hij ooit nog transformeerde in The Hulk, iets wat op het punt stond te gebeuren tijdens de confrontatie. Het drama zorgde ervoor dat de breuk tussen Captain Marvel en Iron Man nog groter werd.

civilwar202

Klinkt goed, is het de moeite?

Heel eerlijk? Neen. Het vorige nummer was nog deftig door het kaderverhaal in de rechtbank. Ook de geforceerde ruzie tussen de twee hoofdpersonages stak ons tegen, maar het beterde wel. In de vierde issue krijgen we helaas een veel te lange monoloog voorgeschoteld van Tony Stark die eigenlijk een verhulde samenvatting is van de voorgaande gebeurtenissen.

Het lukt Brian Michael Bendis nog steeds niet om het conflict natuurlijk te doen aanvoelen, al zeker niet wanneer op het einde plots uit het niets twee grote kampen opduiken met elk een bende superhelden achter zich. Ook zijn karakters slaan op niks. Het is zo klaar als een klontje dat Captain Marvel in de fout is, maar toch blijft ze zich koppig en dom gedragen, terwijl Iron Man maar blijft zagen. Het voelt aan alsof Bendis niet echt weet waar dit naartoe gaat, of hoe hij er moet geraken.

Gelukkig is David Marquez er nog steeds om het slappe verhaal mooi in beeld te brengen. Hij brengt emoties in de ogen van de superhelden, ook al spreken hun woorden nonsens uit. Zijn werk is een streling voor het oog, maar daar ben je natuurlijk weinig mee als het verhaal op niks slaat.

5 Vermijden

Het doet ons ergens pijn om het te zeggen, maar Civil War II vermijd je best. Als je nog niet overtuigd was, zal je nu zeker niet overgehaald worden. Integendeel: het vierde nummer is saai met een geforceerde verhaallijn en onkarakteristieke personages.

  • Tekenstijl 8
  • Verhaal 4
  • Sfeer 5
Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties