EDIT: Bij het schrijven van dit artikel stond Civil War II #3 gepland voor 7 juli, maar dit is intussen verzet. Gelieve hier rekening mee te houden bij het lezen van dit artikel.

Deze week krijgen we het 3e deel van Civil War II in onze rekken en prompt viel het ons in dat we nog steeds het 2e deel van Marvels zomer event nog niet besproken hadden. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Vandaar dus vandaag: een review verpakt als een kleine reminder van wat er allemaal gebeurde in Civil War II #2.

This means war…

Tony Stark is laaiend. Zijn goeie vriend Iron Patriot liet het leven nadat de man inging op een toekomstvisie van Inhuman Ulysses. Stark had hen nog gewaarschuwd dat frummelen met de tijdslijn enkel maar voor ongelukken kan zorgen. De zaken moeten namelijk zijn normale verloop kennen. Zijn ideologie staat recht tegenover die van Carol ‘Captain Marvel’ Danvers. Carol heeft samen met haar team The Ultimates al meerdere catastrofen vermeden en ziet het nut van Ulysses’ gave volledig in. Het was dan ook zij die Stark initieel tegenhield toen hij het slechte nieuws hoorde en in een vlaag van razende woede het Ultimates-kwartier binnenvloog om zijn vriend nog een laatste keer te zien.

Civil War II #2 - Stark vs Medusa

Stark vs Medusa

In Civil War II #2 zien we hoe Iron Man infiltreert in New Attilan, de thuisbasis van de Inhumans. Het doel is om de jonge Ulysses te kidnappen en meer te weten te komen over zijn gave. Uiteraard is dat buiten Medusa gerekend, die al snel de Inhuman beschermt. Stark weet te ontkomen met zijn doelwit in handen en de Inhumans blijven gehavend achter. Het is duidelijk dat deze actie gigantische gevolgen zal hebben voor de relatie tussen Iron Man en de Inhumans. Die laatstgenoemden zijn een trots volk en ze zullen ongetwijfeld keihard terugslaan. Voor hen is het duidelijk: Stark heeft net een oorlog ontketend.

De superheldencommunity krijgt gehoor van Starks overtreding en komt snel tussenbeide. Captain Marvel neemt het voortouw en probeert de gemoederen in de koninklijke familie te bedaren. Ondertussen is onze billionaire playboy philantropist al volop bezig met z’n nieuwe speeltje. Hij probeert een visie te triggeren bij Ulysses. Onze superhelden weten Iron Man te traceren en brengen de jonge man in veiligheid. Op dat moment krijgt hij een visioen vanuit de toekomst: de Hulk met rondom hem de lijken van al onze superhelden. End Issue.

Wat wij ervan vinden

Ik had Civil War II #2 gekocht in Midtown Comics in New York om te lezen tijdens m’n nachtvlucht terug naar huis. Het vliegtuig hing al in de lucht en de zon was al ondergegaan toen ik deze naar boven haalde. Ik was volledig klaar voor een issue vol actie en diepgang maar ik bleef toch echt wel op m’n honger zitten.

Akkoord, dit is een opbouw naar een groter verhaal, maar tot nu toe vind ik de dreiging en de impact van de discussie helemaal niet evenredig met die van de eerste Civil War. Wat de eerste net zo sterk maakte was de spanning dat, wat uiteindelijk ook gebeurt in de finale, het Marvel-universum niet meer hetzelfde ging zijn. We hadden Spider-man die zijn identiteit bekend maakte en de Superhero Registration Act ging sowieso nagolven in de maanden na het event. Het is datzelfde gevoel dat ik had toen ik Secret Wars vorig jaar las maar nu absoluut niet terugvind.

Civil War II #2 - Artwork

Ik kan me wel vinden in Marquez’ artwork!

Een personage vermoorden is niet de juiste manier om je publiek geïnvesteerd te krijgen in je reeks. Meerdere personages vermoorden, zoals voorspeld wordt voor deze week, is dat ook niet. Zeker in een vluchtig medium als comics waar sterfgevallen maar tijdelijk zijn.

Wat ik wél goed vind, is het feit dat de Inhumans naar voren komen. Het is een logische stap in een al langer lopende tendens waarin Marvel de mens-alien-hybrides meer op de voorgrond brengt. Met recht en reden, want het zorgt voor boeiende verhalen.

Ik kan me ook volledig vinden in het artwork van deze reeks. Ik ben nog altijd meer te vinden voor het werk van Esad Ribic maar Marquez doet flink z’n best om zijn mannetje te staan. Op dit moment durf ik me nog niet volledig uitspreken over de schrijfstijl van Bendis. Mijn mening erover fluctueert nogal fel van issue tot issue en van verhaallijn tot verhaallijn. Twee issues is voor mij te kort om al een oordeel te vellen, misschien dat ik deze week al een beter besluit kan vormen.

7 OK

De tweede issue heeft me niet overtuigd maar ik ben nog altijd heel benieuwd waar dit verhaal naartoe gaat. Langs een kant is het fijn om meer van de Inhumans te zien maar het grote probleem op dit moment is dat het een pak impact mist in vergelijking met de eerste Civil War. Mark Millar heeft de lat behoorlijk hoog gelegd en op dit moment kan Bendis daar helemaal nog niet aan tippen. Gelukkig hebben we alweer sterke artwork waar we kunnen van genieten.

  • Tekenstijl 8
  • Verhaal 6
  • Sfeer 6
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties