Een dorpsidioot, gekweld door een innerlijke demoon, schopt het tot presidentskandidaat. 

Schrijver: Sam Humphries
Tekenaar: Tommy Patterson
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 4 november 2015

Over precies een jaar vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen opnieuw plaats. Dat betekent ook dat de hele mediamolen weer voor de deur staat met politieke debatten, uitspraken waarvan je met je ogen moet rollen en opvallende presidentskandidaten. Uitgeverij Image Comics kiest het ideale moment om uit te pakken met een nieuwe comic over zo’n merkwaardige kandidaat: Citizen Jack.

Maak kennis met Jack Northworthy. De aan lagerwal geraakte ex-burgemeester vult zijn dagen met whiskey en het verkopen van sneeuwblazers, wat hem zelfs niet lukt in het winterse Minnesota. De zatte, zielige rotzak loopt liever in zijn badjas mensen te chanteren dan één vinger deftig werk uit te steken. En dan gooit hij zich in de presidentiële race…cjack1Jack is niet zomaar de stereotype, domme en onwetende Amerikaan. Er schuilt kwaadaardigheid achter zijn daden, letterlijk zelfs want een demoon kijkt over zijn schouder mee. En hoewel zijn onwaarschijnlijke plan lijkt te slagen, houden wij ons hart vast waar het naartoe gaat voor hem.

De politieke satire van Sam Humphries zal niet iedereen aanspreken, maar het is alleszins heel goed geschreven. Humphries doet over het algemeen nog geen baanbrekende dingen met het genre, al werkt de introductie van de duivel veelbelovend en is het mengen met horror een goed idee voor Citizen Jack.

Het eigenzinnige tekenwerk van Tommy Patterson doet denken aan dat van Frank Quitely en past goed bij het realistischere verhaal. Patterson gaat plots de surrealistische toer op, veelbelovend voor de vervolgen. Houd je ogen trouwens open voor de absurde details die natuurlijk de draak steken met Amerika’s regeringssysteem.cjack2

85%
85%
Veelbelovend

Open een comic uit de stal van Image Comics en je weet dat je verrast zal worden. Met Sex Criminals legden ze de lat hoog en de satirische Citizen Jack is een hilarische aanwinst voor hun komische reeksen die geen diepgang schuwen. Elke idioot kan zich presidentskandidaat stellen, maar schopt die idioot het ook tot in het Witte Huis?

  • Tekenstijl
    8
  • Verhaal
    9
  • Sfeer
    8.5
Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties