C-3PO kreeg een eigen comic waarin uit de doeken gedaan wordt waar zijn rode arm vandaan komt.

Schrijver: James Robinson
Tekenaar:  Tony Harris
Uitgever: Marvel
Verschijningsdatum: 13 april 2016

In Star Wars: The Force Awakens draafde ieders favoriete gouden robot op met een rode arm. Een gegeven waar hij zelf maar al te graag op wees, tot het genoegen van elke fan. De oorsprong van de afwijking bleef lang een geheim, tot we eindelijk verlost werden van het ondraaglijk wachten en deze one-shot (eenmalige comic) verscheen.

C-3PO: The Phantom Limb is misschien wel de beste Star Wars-comic die ik gelezen heb, vooral als je nog eens rekening houdt met het feit dat het slechts een losse issue is. In slechts 30 bladzijden vertelt James Robison een aangrijpend verhaal over menselijke robots. Ze spreken elkaar zelfs aan zonder cijfers te gebruiken, terwijl ze het hebben over beide kanten van de oorlog, moraliteit en hun geheugen. Met C-3PO als hoofdfiguur is de humor ook aangenaam, maar het is vooral de onverwachte diepgang die opvalt.

Het tekenwerk van Tony Harris voelt nostalgisch aan. De roze en paarse kleuren uit de eerste helft doen denken aan pulp uit de jaren zeventig en tachtig, de monsterlijke aliens dragen daar ook aan toe. Het is moeilijk om emoties te tonen op het gezicht van robots, maar in samenwerking met wat ze zeggen, komt het toch heel goed over.

c-3po droids

Een schip crasht neer op een desolate planeet. Uit het wrak kruipen zes droids, waaronder C-3PO die zich opstelt als leider van de bonte bende droids. De zesde robot heet Omri en behoort tot de First Order. Hij kent de plaats waar de gevangengenomen Admiraal Ackbar vastgehouden wordt, informatie die de rebellen koste wat kost moet bereiken. Samen ondernemen ze de tocht naar de plek waar ze een noodsignaal kunnen uitzenden om hunzelf te redden. De reis is niet zonder gevaar want al vlug duiken allerlei hindernissen op.

SPOILER: zo kreeg C-3PO zijn rode arm

De gevangene Omri, een RA-7 protocol droid, filosofeert erop los. Hoe kunnen robots weten voor welke kant ze moeten kiezen, wat zijn hun menselijke kwaliteiten en hoeveel keer zouden hun geheugens al gewist zijn? Dat laatste raakt C-3PO want hij heeft al zoveel meegemaakt en toch is alles zo vaag.

Tijdens de tocht naar het noodsignaal laten alle droids het leven, behalve Omri en C-3PO. Een tentakel van een alien rukt de arm van C-3PO af. Uiteindelijk laat Omri zijn nihilistisch gedoe achterwege en redt hij C-3PO door zelf het noodsignaal uit te zenden in de zuurregen. De robot valt uit elkaar, de verf wordt eraf geschuurd en onthult een rode onderlaag.

C-3PO draagt de rode arm van Omri als ode en herinnering aan de droid, aan de andere kant van hun oorlog, die zijn leven gaf om C-3PO te redden.

c-3po battle

8.7 Aangrijpend

Gek hoe C-3PO, een droid zonder veel diepgang, plots in het middelpunt staat in een verhaal dat robots afschildert als mensen. De moeite voor elke Star Wars-fan!

  • Tekenstijl 8
  • Verhaal 9
  • Sfeer 9
Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties