De redacteurs van boeken en comics bundelen de krachten om in één artikel onze favoriete literatuur van 2016, samen met de mensen die het allemaal mogelijk maken, even in de spotlight te zetten. Want zonder deze getalenteerde mensen zouden onze treinritten of onze avonden bij lamp dit jaar er heel wat minder rooskleurig uitgezien hebben…

Jeroen

Favoriete Issue
Arthus Trivium 2: De derde magiër

Een van de grootste verrassingen in stripland van 2016 was de nieuwe reeks Arthus Trivium. Het eerste deel was al een voltreffer, maar waar mijn mond finaal van openviel, was het tweede deel, De derde magiër. Daarvoor flirtte de reeks al met het esoterische, maar plots breekt hier de hel letterlijk en figuurlijk los. Het verhaal is spannend en onvoorspelbaar, de personages ontzettend badass en de tekenstijl van Landa is heerlijk duister en mysterieus. Net als van Undertaker, waar we dit jaar helaas geen nieuw album van gekregen hebben, hoop ik dat deze reeks nog een heel lang leven beschoren is.

Favoriete Bundeling
Elseworlds: Batman vol. 1

Je moet er voor zijn, maar voor fans van het Elseworlds-genre was Elseworlds: Batman vol. 1 een godsgeschenk. Dit format plaatst superhelden in een vreemde, nieuwe context. Batman als priester of als gestoorde dokter die zijn vader tot leven wekt als een grotesk vleermuismonster? Het kan allemaal! Het probleem is dat veel van deze verhalen steeds lastiger te vinden worden. Deze bundeling verzamelt enkele van de bekendste en unieke Elseworlds, zodat nieuwe fans kennis kunnen maken met het formaat en liefhebbers ze eindelijk fysiek aan hun verzameling kunnen toevoegen.

Favoriete Boek
The View from the Cheap Seats

Wanneer Neil Gaiman, naar mijn mening een van de allerbeste schrijvers van onze tijd, spreekt, luister ik. In The View from the Cheap Seats biedt Neil ons een blik in zijn hoofd: het is een bundeling van essays, speeches, voorwoorden en dergelijke meer waarin hij ons vertelt over de dingen die hem nauw aan het hart liggen. Over strips, kunst, inspirerende schrijvers en opmerkelijke mensen, over vluchtelingen en oude boekenwinkeltjes. Gaiman is slim, eerlijk en inspirerend en vat het boek zelf nog het best samen in de dedicatie aan zijn pasgeboren zoon Ash: “These are some of the things that your father loved and said and cared about and believed a long time ago“.

Favoriete Schrijver
Hanco Kolk

Zonder enige twijfel is De man van nu, het resultaat van de samenwerking tussen Hanco Kolk en Kim Duchateau, het beste stripverhaal dat ik het afgelopen jaar gelezen heb. Hoewel Kim stevig z’n stempel gedrukt heeft op het album, is het scenario ontsproten aan het brein van Hanco. De man van nu is een tragisch liefdesverhaal, maar met een unieke twist: zij en hij bevinden zich in verschillende tijdsdimensies. Voor hem is zij immers onbeweeglijk als een standbeeld en hij is voor haar te snel om waar te nemen. Een vertederend verhaal over ware liefde, gebracht met de nodige tristesse, en warm aan te bevelen.

Favoriete Personage
Lucky Luke

Hoe je het ook draait of keert: 2016 was het jaar van Lucky Luke. De poor lonesome cowboy vierde dit jaar z’n zeventigste verjaardag. In 1946 verscheen het geesteskind van Kortrijkzaan Morris voor het eerst in het kortverhaal Arizona 1880 in L’Almanac Spirou. Ondertussen heeft de cowboy meer dan 300 miljoen albums verkocht,die verschenen in 29 talen, en is zijn animatiereeks te zien in 50 landen. Zo’n icoon mag gerust in de bloemetjes gezet worden. Hij was dit jaar de eregast op verschillende stripbeurzen en zelfs de Antwerpse boekenbeurs, er verscheen een nieuw album en ook het hommage-album, De moordenaar van Lucky Luke, was een heuse voltreffer voor de man die sneller schiet dan z’n eigen schaduw.

 

Favoriete Tekenaar
Frank Pé 

Zijn werk is misschien niet het meest iconische of gekende, maar toch heeft Frank Pé door zijn werk voor een nieuw Robbedoesverhaal zichzelf behoorlijk in de kijker gezet. Op het stripfeest in Brussel kregen we al een indrukwekkend voorproefje te zien toen hij de stripheld tot leven bracht op een wandschildering, maar in Het licht van Borneo imponeerde hij door de vlotte afwisseling tussen fotorealistisch getekende dieren enerzijds en een prettige, oerbelgische stripstijl anderzijds. Het moet niet altijd donker en gritty zijn: een strip mag gerust ook nog vrolijk en kleurrijk zijn.

Davy

Favoriete Issue
Descender #15

Jeff Lemire heeft goud in de handen met Descender, het verhaal over een robotjongen in een wereld waarin mens en machine recht tegenover elkaar staan. Hij nam dit jaar een risico door een volledig hoofdstuk uit te brengen waarin de pauzeknop ingedrukt wordt voor het hoofdverhaal en iedere issue te wijden aan één personage en hun achtergrondverhaal.  Descender #15 draait rond de volwassen geworden Andy en z’n ex-vriendin Effie. Wat me vooral bij bleef is hoe Lemire en Nguyen als geen ander weten de emotionele snaar te raken en een connectie weten op te bouwen.

Favoriete Bundeling
East of West vol.6

Het voorbije jaar ben ik mezelf echt verloren in East of West. Eigenlijk ging ik oorspronkelijk een artikel schrijven waarin ik deze reeks naar voor schuif als tussendoortje tijdens de hiatus van Game of Thrones. Maar ondertussen hebben we al Westworld op de buis gekregen en eigenlijk zou ik deze òòk kunnen aanraden om de periode te overbruggen naar het 2e seizoen. East of West wordt dan ook het best omschreven als iets dat tussen beide TV-mastodons ligt. Kort samengevat: East of West is een sci-fi/Western met verschillende fracties die allemaal vechten om alleenheerser te worden. De wereld waarin dit alles afspeelt is ééntje typisch Hickman: diepgaand en enorm creatief. Alles dankzij het sublieme werk van Nick Dragotta.

Favoriete Boek
Een beknopte geschiedenis van zeven moorden 

Zelden een boek gelezen dat me zo hard deed denken aan een Quentin Tarantino-film. Vlijmscherpe lange dialogen, kleurrijke personages en zorgvuldig geplaatste pieken van extreem expliciet geweld. In principe mocht het een honderdtal pagina’s korter zijn voor mezelf, maar dit weerlegt natuurlijk niet dat dit hét boek is dat me het meest is bijgebleven.

Favoriete Schrijver
Marc Legendre 

Ik volg een handvol internationale schrijvers, maar die lijst is niet veranderd sinds 2015. Daarom dat ik het wat dichter bij huis ging gaan zoeken en dan moet ik eerlijk toegeven dat Marc Legendre de titel verdient. Amoras was volledig op mijn lijf geschreven, maar hij heeft ook het onmogelijke gedaan: mij omtoveren in een De Rode Ridder-fan. Mijn herinnering van Johan was die van een stoffig verouderd personage. Mijn grootvader verzamelde de strips, maar ik gaf er geen aandacht aan. Toen ik dit jaar zat te bladeren in De Rode Ridder 251 in mijn lokale stripwinkel was ik dan ook echt aangenaam verrast. Het zette ook de deuren open bij me om meer Europese strips te gaan lezen. Daarom alleen al verdient hij de titel van Favoriete schrijver 2016.

Favoriete Personage
Edward Charles Warren

Ik ken de Nailbiter-reeks nog maar enkele weken, maar ik heb alle issues ondertussen gewoonweg verslonden. Edward Warren is in Nailbiter één van de 16 Buckaroo Butchers, seriemoordenaars met allemaal één gemeenschappelijke factor: opgegroeid in een klein dorpje genaamd Buckaroo. Hij is zonder te verbloemen ronduit een monster. Iemand die tientallen onschuldige zielen op gruwelijke wijze vermoord heeft en er absoluut geen spijt van heeft. Zoals vele seriemoordenaars is hij diepzinnig, intelligent en charmant zelfs! Je hoopt nooit zo iemand tegen het lijf te lopen, maar je kan niet anders dan sympathie voor de man te hebben.

Favoriete Tekenaar
Greg Capullo

Capullo verliet de Batmobiel vanaf DC’s Rebirth en hij liet een artistieke leegte achter. Het is pas toen ik Mark Millar’s Reborn in handen kreeg dat ik aanvoelde hoe iconisch zijn tekenwerk wel niet is. Zijn heldere kleuren en gedetailleerd tekenwerk, in combinatie met het creatief gebruik van panels maakt van hem m’n favoriete tekenaar van 2016. Moge we nog vele epische taferelen van hem zien in 2017.

An-Sofie

Favoriete Issue
Old Pa Anderson

Het gebeurt niet vaak dat ik volledig weggeblazen word door een stripalbum. Old Pa Anderson is eigenlijk geen echt issue, maar een op zich staand verhaal over de rassensegregatie in het Amerikaanse Zuiden. Het gaat over liefde, en haat, en vriendschap, en verraad. De familievennootschap Hermann en Yves H. heeft intussen een stevige reputatie opgebouwd, en daar doet deze one-shot in de Getekend-reeks enkel maar een schepje bovenop. Die Grote Prijs op het Festival van Angoulême mag dan een oeuvre-prijs geweest zijn, het is duidelijk dat Hermann nog lang niet aan stoppen moet (of mag!) denken.

Favoriete Bundeling
Black Panther: A Nation Under Our Feet, Book 1

Ik lees niet zo ontzettend veel comics, maar toen ik hoorde dat Ta’Nehisi Coates voor het scenario ging zorgen, was ik meteen enthousiast. Black Panther blijft algemeen ook een van de boeiendste personages, door de combinatie van een traditioneel koningschap met een hoogtechnologische samenleving. Coates kiest voor een erg moderne, bijna magisch-realistische benadering. Het helpt ook dat T’Challa het zo goed doet in Captain America: Civil War. Ik blijf dan ook erg benieuwd naar het endgame van deze reeks.

Favoriete Boek
Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten

Net zoals vorig jaar heb ik bijzonder weinig boeken gelezen die in 2016 uitgekomen zijn. Op dat vlak kom ik vaak wat achter, het zal de historica in mij zijn. Toch heb ik alweer een favoriet boek, een kookboek deze keer. Annelies Van Wittenberghe ging heinde en verre op zoek naar historische recepten, en zorgde voor een mooie update. Het oudste recept stamt uit de Klassieke Oudheid, en geloof me vrij als ik zeg dat het nog altijd evenzeer smaakt. Apicius gaf de ingrediënten voor een heerlijke komijnsaus die in combinatie met oesters of schaaldieren nog altijd om vingers en duimen bij af te likken is. De combinatie van recepten met historische weetjes en de schitterende foto’s zorgen voor een toppertje.

Favoriete Schrijver
Yslaire

Fan zijn van Yslaire is soms vermoeiend en teleurstellend. Niet omwille van de kwaliteit van zijn werk, integendeel. Maar zijn aandacht voor detail en perfectionisme zorgen al te vaak voor lange tussenpozen tussen de verschillende volumes van zijn reeksen. 2016 was wel écht een hoogjaar: zowel bij De oorlog van de Sambers als in de hoofdreeks Samber kregen we een nieuw album voor de kiezen. Het vorige album dateert daar respectievelijk van 2014 en 2011 (!) dus nieuw materiaal was meer dan welkom. Gelukkig was het de lange wachttijd meer dan waard.

Favoriete Personage
Niemand/Iedereen

Ik heb niet één favoriet personage, ik heb er te veel. In elk werk dat ik gelezen heb, is er wel iemand die er met kop en schouders bovenuit steekt. Voor deze eindejaarslijst beperken we ons tot 2016, maar ik merk dat mijn voorliefde voor personages pas na één of meerdere jaren echt uitgesproken wordt. Pas wanneer er meerdere albums overgegaan zijn, of ik zwakkere versies van hetzelfde type heb zien passeren, wordt het me echt duidelijk wie me lang bijblijft en wie vervaagt naar de vergetelheid. En als ik dan toch écht moet kiezen, blijft Blacksad, net zoals vorig jaar, mijn eeuwige nummer 1.

Favoriete Tekenaar
Jeroen Janssens

Het nadeel aan wonen waar ik woon, en werken waar ik werk, is dat ik tweemaal per dag voorbij drie schitterende strip- en comicwinkels passeer. Dat heeft ook een voordeel, want soms zie ik er aankondigingen voor signeersessies hangen. Zo maakte ik kennis met Abadaringi, een autobiografisch album van Jeroen Janssens. In een prachtige, dromerige tekenstijl volgen we hem als hij terugkeert naar Rwanda. Voor de genocide van 1994 gaf hij er les aan de plaatselijke kunstacademie, waarvan de studenten liefkozend Abadaringi werden genoemd. 25 jaar later keerde hij terug, om zijn oude vrienden op te zoeken. Het contrast tussen de feeërieke tekenstijl en de soms heel harde verhalen zorgt ervoor dat dit werk bij momenten heel hard binnenkomt. Het was een plezier om te lezen, al was het in verschillende etappes.

Matti

Favoriete Issue
Lake of Fire #1

Inventief spelen met genres, het is een kunst op zichzelf. Lake of Fire is een oermiddeleeuws verhaal over kruistochten en de ethiek ervan. Oh, en over aliens! Wat het eerste nummer van deze reeks zo speciaal maakt, naast de dynamische en soms barbaarse tekeningen vol persoonlijkheid, is de uitgebreide setting en zijn personages. Lake of Fire voelt haast aan als een geschiedenisles, over een alternatieve geschiedenis met buitenaardse wezens dan wel.

Favoriete Bundeling
Captain America: Sam Wilson, vol. 1

Ik beken: ik heb nog nooit een comic gelezen over Amerika’s grootste held. Ik heb genoeg aan het personage in het filmuniversum, maar wie mij wel blijft intrigeren is Sam Wilson, alias The Falcon. Nu is hij in de voetsporen van de kapitein getreden, de uitgelezen kans voor mij om eindelijk eens te beginnen aan een verhaal errond. Het eerste volume schuwt geen controverse en is duidelijk progressief, waardoor het een superheldenstrip is met inhoud. Voor zottigheden, zoals weerwolven en een tintje blaxploitation, ben je ook aan het juiste adres.

Favoriete Boek
Time Travel

Op de universiteit heb ik ooit een paper geschreven over tijdreizen in X-Men: Days of Future Past. Ik heb mijn hoofd zitten breken over het concept van tijdreizen, met een flinke koppijn als gevolg. James Gleick moet het meeste hoofdpijn in de geschiedenis der hoofdpijnen gehad hebben toen hij Time Travel schreef. Hij duikt niet enkel in de geschiedenis en evolutie van tijdreizen, maar beschrijft ook de invloed van het concept op ons begrijpen van tijd zelf. De popculturele voorbeelden zorgen ervoor dat het geheel geen te zware kost wordt.

Favoriete Schrijver
Joost Vandecasteele

Vorig jaar heb ik me eindelijk gezet aan de boeken van Joost Vandecasteele, de Vlaamse schrijver die zijn carrière begon met theater en stand-up komedie. In 2016 werkte hij niet alleen aan een satirische reeks voor Canvas (Generatie B, op de buis in 2017) en aan de videogame Winter, maar publiceerde hij ook Jungle. Het boek, over een Brusselse schrijver die zijn belegerde stad ontvlucht, biedt amper houvast aan de lezer en is razend actueel. Ik beschrijf het graag als The Matrix van de literatuur, maar ontdek het vooral voor jezelf.

Favoriete Personage
Xander De Rycke en vrienden

Strips rond bekende Vlamingen, ze staan niet echt bekend om hun kwaliteit. Tenzij de Vlaming in kwestie de strip volledig zelf heeft geschreven en een frisse tekenaar onder zijn vleugels nam om het project op poten te zetten. Xander De Rycke baseerde zich voor zijn beeldverhaal op een aflevering uit zijn podcast. De nacht van de struisvogel zit boordevol verwijzingen naar films, maar het leukste aan de strip is de bonte bende personages en de humor die daaruit voortkomt. Hopelijk zien we ze allemaal terug in een vervolg!

Favoriete Tekenaar
Cédric Babouche

We hebben er lang op moeten wachten, maar dit jaar verscheen eindelijk het tweede deel van Zwanenzang. De strip rond de Eerste Wereldoorlog was voor mij een beetje een gateway drug, onderdeel van het begin van mijn onderdompeling in de wereld van strips en comics. De schuldige is tekenaar Cédric Babouche die het drama volpropt met groteske emoties en dito personages, en de gruwelijke actie explosief in beeld brengt. Babouche blijft mij keer op keer inspireren en alles uit zijn tekenpen mag mijn kant worden opgestuurd.

louis

Favoriete Boek
The Game of Lives / Survivalgame

The Game of Lives was dit jaar het sluitstuk in de the Mortality Doctrine-trilogie geschreven door James Dashner. Tijdens Survivalgame, zoals het boek in het Nederlands vertaald werd, volgen we Michael doorheen het VirtNet. Het VirtNet? Dit is kortgezegd een nieuw soort internet waar we toegang tot krijgen door in een soort ‘doodskist’ plaats te nemen. Die kist zorgt ervoor dat we letterlijk inpluggen in de virtuele wereld en alle games en dingen die we doen met ons volle lichaam beleven. Tijdens dit slotverhaal slaagt James Dashner erin de hele opzet van de trilogie mooi af te sluiten. Zo was een terugkerende vraag steeds: wat gebeurt er nu in het echt of in die virtuele wereld en wie van het controle-orgaan VNS is echt te vertrouwen?

Favoriete Schrijver
Rick Riordan

Dé schrijver waar het bij mij indertijd allemaal mee begonnen is was Rick Riordan. En eigenlijk blijft Riordan voor mij nog steeds mijn favoriete schrijver. Dit jaar bracht hij trouwens twee boeken uit. Enerzijds voegde hij het tweede deel in de Magnus Chase and the Gods of Asgard-reeks getiteld The Hammer of Thor en anderzijds The Hidden Oracle, de eerste in de Trials of Apollo-reeks, toe aan zijn bibliografie. Wat Riordan zo goed kan? Hij is fantastisch in het ontwikkelen van diverse personages. Ook de wereld waarover hij schrijft blijft steeds verrassend rijk. De gekende mythes zijn trouwens geen verzinsels maar bestaan echt. Wist je bijvoorbeeld dat Amazon, de webwinkel eigenlijk onderhouden wordt door de echte Amazones uit de Griekse/Romeinse mythologie?

Favoriete Personage
Thomas uit The Fever Code / De Viruscode

Een favoriet personage vinden is altijd een moeilijke opdracht. Ik ben hier voornamelijk op zoek gegaan naar een hoofdpersonage waar ik me het meest zelf kon aan spiegelen. Eén van die personages was Thomas. Specifieker de Thomas die de hoofdrol speelt in de The Maze Runner-trilogie geschreven door James Dashner. Dit jaar speelt Thomas weer de hoofdrol in The Fever Code of De Viruscode, de tweede prequel op de hoofdserie. Na een detour in The Kill Order of de Moordopdracht neemt Thomas weer het roer over als verteller. En weer blijkt dat Thomas het altijd zal blijven opnemen voor zijn vrienden en het hart op de juiste plaats heeft.

Favoriete Boekomslag
Magnus Chase and the Gods of Asgard: The Hammer of Thor  

Zoals je merkt hangen mijn favoriete boeken en bijhorende personages zo wat samen. Voor de favoriete boekomslag is dat ook zo. Voor deze award nomineer ik dit jaar John Rocco. Een Amerikaanse illustrator die al een eindje instaat voor de Amerikaanse covers van Rick Riordans boekenreeksen. Ook dit jaar heeft ie weer een pareltje afgeleverd voor Riordans recentste. De omslag van Magnus Chase and the Gods of Asgard: The Hammer of Thor is er weer eentje om uit te stallen in de boekenkast. Op de cover zien we de hoofdpersonages van het boek, de Hamer van Thor, Thor zelf, Loki en Magnus Chase.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties