België gestript: proficiat Sidonia en Philip!

0

Groot nieuws uit stripland. Vandaag traden twee bekende stripfiguren in het huwelijksbootje. In het Belgisch stripmuseum in Brussel gaven Tante Sidonia en Philip A. Mortimer elkaar omstreeks 11u het jawoord in aanwezigheid van de fine fleur van de Belgische stripwereld. Een heuglijke gebeurtenis, en bovendien het ideale moment voor stripjournalist Geert De Weyer om zijn nieuwste boek, België gestript, aan het publiek voor te stellen. Geen trouwpartij zonder gratis receptie nadien, dus vanzelfsprekend waren weddingcrashers Naomi en Jeroen present.

Schoon volk komt altijd te laat, dat is algemeen geweten. Maar, geheel tegen deze aloude volkswijsheid in, was de delegatie van Geekster een uur vroeger dan voorzien aanwezig in het Belgisch Stripmuseum. Onverwacht kregen we immers nog eventjes de kans om met Geert De Weyer zelf, de auteur van het boek, te spreken. De man is een heuse spraakwaterval, en in elke zin, elk woord en elke lettergreep voel je zijn ontzettende liefde voor de Belgische strip. Hij vertelt begeesterend, nooit belerend, en het is verdomd moeilijk om gelijke tred met zijn woorden te houden om ze aan het papier toe te vertrouwen. Een afschrift van dit gesprek, volgt later. Het volstaat te zeggen dat we al helemaal in de stripsfeer waren toen om 11u het grote moment was aangebroken.

belgie-gestript-kruismans
Bert Kruismans
, ceremoniemeester van dienst, nodigde de aanwezigen uit om de feestzaal te betreden. Na enkele eloquente woorden trad ook Philip Angus Mortimer, bruidegom van dienst, aan, gekleed in een traditionele kilt. Het blijft een rasechte Schot, nietwaar.

belgie-gestript-mortimer
Even later, nadat de Mr. Mortimer liefdevol doch kordaat zijn aanstaande erbij riep, verscheen ook de blozende bruid. Enigszins zenuwachtig was ze. Het is ook niet evident om, wanneer je altijd in de schaduw van Sus en Wis staat, zelf even in de schijnwerper te staan. Bovendien werd ze aan haar echtgenoot to be weggegeven door niemand minder dan Helena Vandersteen. Jazeker, familie van. Als ceremoniemeester hield Kruismans er een eigen stijl op na. Kort, maar krachtig bejubelde en zegende hij het huwelijk van de twee tortelduifjes. We schoten er zowaar van vol. Want is er een mooiere verbintenis mogelijk tussen de Waalse en de Vlaamse strip? Na de inzegening, de langverwachte woorden: “you may now kiss the bride!”

belgie-gestript-kus

Een klein hoogteverschil tussen bruid en bruidegom mocht geen roet in het eten gooien en het euvel werd al snel met een klein verhoogje verholpen. Na dit ontroerend moment, dat op luid applaus werd onthaald, nodigde het pasgetrouwde koppel de aanwezigen uit om een hapje en een drankje te nuttigen op de receptie, waar ook Geert De Weyer en uitgever Dragonetti de jonggehuwden een voorspoedig en kroostrijk leven samen toewensten. De laatstgenoemden spraken ook enige woorden van dank uit voor alle mensen die het verschijnen van een naslagwerk van waarlijk epische proporties als België gestript mogelijk hebben gemaakt.

Na deze dankbetuigingen en een kleine receptie, werden de prominenten van de Belgische stripwereld uitgenodigd om plaats te nemen aan de feestdis. Geen plaats voor persmuskieten zoals wij, maar toch slaagden wij erin schalks enkele mooie momenten op de gevoelige plaat vast te leggen, zoals Dhr. Mortimer die kennis maakt met zijn schoonmoeder en het werpen van het bruidsboeket.

België gestript

Belgische strips zijn een kwaliteitsmerk. We beseffen het zelf misschien niet goed, maar ons klein Belgenlandje kan met recht en reden de bakermat van de Eurostrip genoemd worden. Ieder van ons is ooit wel eens geconfronteerd geweest met die rijke traditie, al was het maar via de strips van Suske en Wiske of Jommeke. Maar onze stripgeschiedenis is zoveel rijker, gaat zoveel langer terug dan we ons kunnen voorstellen.

belgie-gestript-cover
Om die onwetendheid de wereld uit te helpen, om een kroniek te schrijven en tegelijkertijd een liefdevolle ode te brengen, nam Geert De Weyer, zeker niet de minste in zijn vak, de loodzware taak op zich om de geschiedenis van het Belgische beeldverhaal op te tekenen. België gestript, een lijvige klepper van meer dan 300 pagina’s, is het resultaat van dat liefdeswerk. Niet alleen de geschiedenis, maar ook het maatschappelijke belang van de strip wordt uitgebreid maar toch steeds helder en duidelijk beschreven. En zoals het ieder goed boek over strips betaamt, zijn er prentjes. Hopen prentjes. Zo ongeveer 1.350 om precies te zijn. We hoeven je niet te vertellen dat deze stripbijbel verplichte lectuur is voor iedereen die zichzelf als stripliefhebber of -kenner beschouwt.

belgie-gestript-naomi

En Geekster Naomi zag dat het goed was…

België gestript verschijnt op woensdag 4 november. Net op tijd voor de boekenbeurs dus, waar Geert De Weyer dit jaar zijn opwachting zal maken om zijn magnum opus te signeren. Mis dat niet!

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties