Bekijk de documentaire – So Much Damage: How Image Comics Changed The World

0

Het verhaal van Image Comics begon in 1991. Zeven toptekenaars vertrokken bij Marvel Comics. Todd McFarlane, Jim Lee, Whilce Portacio, Rob Liefeld, Erik Larsen, Marc Silvestri en Jim Valentino hadden hun populariteit en relatieve rijkdom te danken aan hun werk op Marvel-titels als Amazing Spider-Man, Uncanny X-Men en X-Force.

Ze begrepen dat veel van hun voorgangers nooit de credits (en dollars) hadden gekregen waar ze recht op hadden. Warner Bros verdiende miljoenen met de Superman-films terwijl zijn scheppers Jerry Siegel en Joe Shuster elke cent moesten omdraaien om rond te komen. Jack Kirby, de medearchitect van het Marvel-universum, moest op hoge leeftijd nog altijd hard werken. Dat zou hun niet overkomen.

Ze gingen dus niet naar DC Comics maar hokten bij elkaar en begonnen een nieuwe uitgeverij: Image Comics.

Image Comics plaat

Dat was in 1992 en de jaren negentig, en de comicindustrie, zouden nooit meer hetzelfde zijn. Voor het eerst in decennia waren comics weer even het middelpunt van de cultuur van alledag. Mensen kochten hun titels zowat per kilo. De keerzijde van deze ontwikkeling was dat de nadruk te veel op het tekenwerk kwam te liggen en op choquerende events om publiek te lokken.

In de latere jaren negentig spatte deze bubbel uit elkaar en crashte de comicindustrie, waardoor Marvel bijna bankroet ging.

Anno 2017 is Image Comics niet langer een vehikel voor enkele tekenaars om hun eigen geld te maken. De uitgever is nu een bastion voor de durfals die hun toekomst in eigen handen willen nemen.

In 2017 bestaat Image Comics 25 jaar en komen de zeven tekenaars bijeen om hun verhaal te vertellen in de documentaire So Much Damage: How Image Comics Changed The World.

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties