Tracnar & Faribol worden door Uitgeverij Saga aangeprezen als een verhaal dat de gebroeders Grimm geschreven hadden kunnen hebben.
Schrijver: Benoit Du Peloux
Tekenaar: Benoit Du Peloux
Uitgever: Saga
Aantal pagina’s: 64
Prijs: € 19,95
Verschijningsdatum: 17 maart 2021

Dat idee is begrijpelijk maar niet helemaal terecht. Als je het al met iets zou willen vergelijken, dan zou een Disney tv-serie waarschijnlijk een betere keuze zijn.

Het plot heeft wel iets weg van een sprookje. Een depressieve koning laat zich inpalmen door een gewiekste nieuwe echtgenote genaamd Perfidy. Ze is natuurlijk uit op de troon. De enige die haar nog in de weg staat is prinses Felicity. Perfidy betovert haar en vangt haar ziel in een fles. Het enige wat ze nog moet doen, is zorgen dat de fles ergens wordt gedumpt waar niemand het ooit nog zal kunnen vinden. Helaas hield ze geen rekening met Tracnar en Faribol, de meest klungelige dieven van de streek.

© Saga Uitgaven

Benoît du Peloux is in het Nederlandse taalgebied geen bekende stripmaker. In Frankrijk heeft hij vooral naam gemaakt als een tekenaar van paardenstrips en ander gagmateriaal. Hij is een behoorlijke tekenaar maar doordat hij dieren gebruikt als personages maakt hij het zichzelf nogal moeilijk. Deze dieren moeten namelijk zeer expressief zijn, leven. Zodat je als lezer jezelf een voorstelling kunt maken over de manier waarop ze hun rol spelen. Zie het werk van een strip als 5 Rijken of Blacksad als goed voorbeeld hiervan. Du Peloux tekent simpelweg te stijf hiervoor. Wat niet wil zeggen dat het werk slecht is. Zijn gevoel voor kleur is goed.

Het album is erg charmant. Het gebeurt eigenlijk te weinig dat Europese tekenaars zich op het terrein van Disney waren. Hoewel de dieren grafisch niet goed uit de verf komen, past het verhaal wonderwel bij deze personages. Het schrijfwerk had misschien wat scherper kunnen zijn, maar het zou kunnen dat dit is te wijten aan de vertaling.

Meer van dit soort albums zijn altijd welkom.

7 Goed

Tracnar & Faribol is een strip van het soort dat we te weinig zien. Een sprookje dat geschikt is voor lezers van alle leeftijden.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 6
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties