Wilbert van der Steen, winnaar van de Willy Vandersteenprijs, over Zon

0

Op 23 november werd in het Suske en Wiske-kindermuseum van Kalmthout de Willy Vandersteenprijs uitgereikt. Het is een prijs die wordt uitgereikt voor de beste Nederlandstalige strip van het jaar, en dit jaar mocht de trotse Nederlandse stripauteur Wilbert van der Steen -geen familie van- de prestigieuze prijs in ontvangst nemen voor zijn graphic novel Zon. Enkele dagen voor zijn triomf zat Wilbert Zon nog te signeren op de Antwerpse Boekenbeurs, alwaar hij ook Geekster te woord stond.

zon cover

Hallo Wilbert! Je signeert vandaag je graphic novel Zon op de Boekenbeurs. Ik hoop dat je een leuke dag aan het beleven bent. Is dit je eerste doortocht op de Boekenbeurs?
Wilbert van der Steen:
Het is wel de eerste keer dat ik bij Ballon Media zit. De vorige jaren zat ik al wel eens bij de stand van Pinceel, waar ik Ayak + Por signeerde. De Nederlandse uitgeverij Strip2000 mocht immers niet op de boekenbeurs staan.

ayak en por 4

Het verhaal van de oude schilder en de zee, uit Ayak + Por.

Voor Ayak + Por werkte je samen met Marc Legendre. Nu sta je hier echter voornamelijk om een graphic novel te signeren die volledig je eigen werk is, Zon. Ondanks de titel is dat een erg duister verhaal geworden. Vanwaar komt dat idee? Was het moeilijk zo’n verhaal te schrijven?
Wilbert:
Het verhaal gaat over een jongen die zich niet geliefd voelt door zijn moeder. Hoewel hij liefde ontvangt van zijn grootvader besteedt hij meer aandacht aan het verkrijgen van zijn moeders liefde.
Zon kwam naar buiten omdat het moest. Het was een verhaal dat ik wilde vertellen. Dat ‘gegeven’ heb ik dan gemengd met mijn voorliefde duistere verhalen à la Tim Burton, film noir, … Het zijn verhalen die ik wel graag vertel. Waar dit vandaan komt? Het is niet autobiografisch, dat alleszins niet.

Goddank.
Wilbert:
Ja, inderdaad! Ik heb wat gevoelens uit m’n jeugd uitvergroot. Als kind niet geapprecieerd worden, onderzoeken, dingen stuk maken… Dat ligt wat aan de basis. En dan heb ik dat opgeblazen en groter gemaakt. Het is geen autobiografisch verhaal, maar ik voel me wel verwant met de jongen. Het was geen bewuste keus, maar achteraf zie ik parallellen. Het sociaal niet gezien of geliefd zijn, dat herken ik. Niet door mijn ouders of familie, maar daarbuiten, door andere mensen. Meestal voelde ik me sociaal onhandig. Het idee dat ik ergens aan moest voldoen. En als je dan graag donkere verhalen vertelt waarbij je veel met schaduwen kan werken…

Zon opa

Toch denk ik dat de inkleuring van Zon toegankelijker is dan pakweg Ayak + Por. Het verhaal speelt zich af in de jaren 50, dus heb ik ook gezocht naar kleurpaletten uit die tijd. Het is fijn met een bepaald kleurpalet te werken, het dwingt je tot bepaalde keuzes. Ik vind die beperking interessant, het is boeiender om op die manier te werken dan om de totale vrijheid qua kleurkeuze te hebben.

Ondanks de donkere sfeer zitten er ook enkele luchtigere knipogen in Zon. Zo zou ik gezworen hebben niemand minder dan Suske en Wiske opgemerkt te hebben?
Wilbert:
Ja, dat klopt. Als je goed kijkt, kan je ook Sidonia, Lambik en Jerommeke ontdekken. Ik heb ook wel eens een Suske en Wiske gemaakt (De charmante chirurg, nvdr.) en het leek me leuk ze hierin weer te laten opdraven.

Zon

Twee bekende gezichten in Zon…

Dat brengt ons naadloos bij het volgende onderwerp. Je hebt voor een stripmaker een naam die nogal associaties oproept. Want wie Suske en Wiske zegt, zegt ook…
Wilbert:
Haha, ja, klopt.

Ervaar je de naamgelijkenis met de legendarische Willy Vandersteen als een zegen of een vloek? Of maakt het eigenlijk niet eens zo veel uit?
Wilbert:
Nou, inmiddels maakt het sowieso al niet veel meer uit. Het is vooral iets leuks om het over te hebben. Sinds ik op de lagere school zat, vragen er al mensen of het m’n oom was. En dan zijn er soms wel eens mensen die wel weten dat we geen familie zijn, maar het toch vragen.

*Uw reporter kucht even ongemakkelijk*
Wilbert:
Er is wel een tijd geweest dat ik aan een pseudoniem dacht. Maar dit is nou eenmaal m’n naam. Het is alleszins geen vloek.

Zijn het toevallig ook zijn strips die je op het pad hebben gezet zelf ook strips te gaan maken?
Wilbert:
Jawel, jawel. Het waren toch de eerste strips die ik lees. Heel veel zelfs. Ik heb thuis nog steeds een stapel van mijn favoriete strips van toen liggen. Het heeft me wel geïnspireerd om zelf stripmaker te worden.

Welke strips lees je zelf graag?
Wilbert:
Het sprekende testament vind ik nog steeds een heel boeiend verhaal. Op zoek naar de tijdvogel van Loisel heb ik ook heel graag gelezen. Op dit moment… Drie schimmen van Cyril Pedrosa vond ik ook erg goed. Daarnaast zijn er nog verhalen die me prikkelen, zoals Peter Pan van Regis Loisel, Zwartkijken van Franquin, Les triplettes de Belleville van Sylvain Chomet, Tim Burtons The Nightmare Before Christmas en James and the Giant Peach. Ook de films van Jean-Pierre Jeunet en het werk van Erich Sokol, Jan Sanders en Nicolas de Crécy fascineren me erg.

the nightmare

Wel, nu je het zegt…

Laten we het na dit kort intermezzo terug over Zon hebben. Welk personage schreef of tekende je het liefst?
Wilbert:
Ik vond het heel leuk om de moeder te tekenen. Omdat die zo kwaadaardig is. Da’s best leuk om te tekenen. Als persoon identificeer ik me het meest met Lucien, het jongetje dat toch ook een beetje in mezelf zit.

De moeder ziet er dan wel kwaadaardig uit, wie het verhaal gelezen heeft, weet dat de rest van de familie, met uitzondering van grootvader, niet veel beter is.
Wilbert:
Klopt. Zijn tante is geen haar beter, en ook de grootmoeder is van hetzelfde laken een pak.

Zon moeder

Het verhaal eindigt ook heel erg open. In de wandelgangen hoorde ik het al wel eens waaien, maar nu kan ik de vraag stellen aan iemand die het kan weten: krijgt Zon een vervolg?
Wilbert: Ja, daar ben ik mee bezig. Jaja.

Is het de bedoeling er een reeks van te maken?
Wilbert: Neen, ik weet wel zeker dat het twee boeken worden. Dan is het verhaal verteld.

Zon is een succes, en je bent wellicht niet van plan op je lauweren te gaan rusten. Wat zijn je toekomstplannen?
Wilbert:
Zoals ik eerder al zei, komt er een tweede deel van Zon. Sowieso wil ik ook vaker m’n eigen verhalen schrijven, hoewel ik samenwerken ook fijn vind. Ik zal wel kijken wat er op m’n pad komt. Maar buiten een vervolg op Zon heb ik bijvoorbeeld nog een soort liefdesverhaal in m’n hoofd. Da’s weer helemaal wat anders… Maar toch ook weer niet. Het is misschien niet wat je een typisch liefdesverhaal zou kunnen noemen. Ik probeer er toch altijd een eigen spin aan te geven.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties