Na het avontuur in Anoki City trekken Jonas CrowRose Prairie, de Chinese Lin en Jed de gier verder door het Westen. Maar hoe hard Crow ook probeert, aan z’n schimmige verleden ontkomt hij niet. Want de reus van Sutter Camp is opnieuw opgedoken…

Schrijver: Xavier Dorison
Tekenaar: Ralph Meyer
Uitgever: Dargaud
Aantal pagina’s: 56
Winkelprijs: € 7,95
Verschijningsdatum: 1 februari 2017

Je mag dan nog zo hard lopen, aan je verleden ontsnap je niet. Dat ontdekt ook Jonas Crow, die na de Burgeroorlog de naam Strikland achter zich heeft gelaten, wanneer hij samen met Rose en Lin naar Ypeka afzakt om er de begrafenis van een gegoede oude dame te verzorgen. Haar weduwnaar blijkt een oude legermakker te zijn, kolonel Charley Warwick. Met slechts een enkele zin slaagt die erin de begrafenis volledig om zeep te helpen en Jonas tot in het diepst van z’n wezen te schokken: de reus leeft nog!

undertaker sutter camp 2

Met Rose en Lin in hun voetspoor trekken Jonas en Charley eropuit om een fout goed te maken en te doen wat ze lang geleden in Sutter Camp al hadden moeten doen: de reus doden. Maar Jeronimus Quint, de reus in kwestie, is bereid zijn huid duur te verkopen…

undertaker sutter camp 1

Het derde deel van Undertaker is een belangrijke mijlpaal voor de reeks. Met veel bombarie en de boude claim dat het de beste western sinds Blueberry zou zijn, ging het avontuur van de ruige begrafenisondernemer van start. Deels door de hype en deels door het voortreffelijke werk van Xavier Dorison en Ralph Meyer werd dat een overweldigend succes. Maar met De dans van de gieren, het tweede album, werd het eerste verhaal afgerond en was het nieuwe eraf. Als de reeks verder succes wilde kennen, zou dit derde album, dat de toon zet voor wat komen zou, moeten laten zien wat Undertaker werkelijk in z’n mars heeft, en dat Jonas Crow hier is om te blijven.

undertaker sutter camp 4

… En daar slaagt De reus van Sutter Camp wonderwel in. Met Jeronimus Quint trakteert Dorison ons op een heerlijk complexe en genuanceerde schurk. De man is overduidelijk foute boel, maar is zo duivels charismatisch dat hij soms zowaar enige sympathie opwekt. Wat nog beter is, is dat hij net als Jonas vergezeld wordt door een gevleugelde kompaan, Barks, die meteen de perfecte tegenpool voor Jonas’ gier Jed is. En hemeltjelief, wat zijn we fan van Jed. Quint is een waardig tegenstander voor onze protagonist en we hopen dat hij Jonas nog vele albums lang mag tormenteren. Dorison zorgt er voorts ook voor dat we, ondanks het feit dat we steeds meer over Jonas’ schimmige verleden te weten komen, met vragen blijven zitten. Hij houdt z’n lezers dus stevig in z’n greep. Want wie De reus van Sutter Camp gelezen heeft, zal zonder enige twijfel ook het volgende deel, De schaduw van Hippocrates, in huis halen.

Zeker niet minder bepalend voor het succes van Undertaker is het tekenwerk van Ralph Meyer. Die toont zich weer een meester in de sfeerschepping. Niets ziet er immers zo angstaanjagend bedreigend uit als een vrolijk lachende Quint bij een nachtelijk kampvuur. Dorison is als scenarist een klassebak, maar zonder het werk van Meyer zou Undertaker toch heel wat minder aanspreken.

undertaker sutter camp 3

Kortom, De reus van Sutter Camp stelt niet teleur, verre van zelfs. Als dit werkelijk de toon zet voor de toekomst van Undertaker, dan heeft de reeks inderdaad het potentieel om de grootste westernstrip sinds Blueberry te worden.


Hou je van westernstrips? Lees dan ook:

8 Voortreffelijk

Undertaker verdient z'n sporen. Na een spectaculaire start bewijst dit derde album dat de reeks een blijver is. Als vanouds munt Dorison uit in spannende verhalen en interessante personages, terwijl het tekenwerk van Meyer perfect de beoogde sfeer weet te scheppen. Warm aan te bevelen.

  • Tekenstijl 9
  • Verhaal 9
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties