Star Wars is een klassieker… Maar is een zoveelste flauwe parodie nu echt wat de wereld nodig heeft? In Sterrenwaas probeert Luuk L’Anterfant de knorrige Prinses Leïca te redden van de overwerkte Heer Zwartveder.
Schrijver: Hervé Bourhis
Tekenaar: Rudy Spiessert
Uitgever: Silvester
Aantal pagina’s: 48 
Winkelprijs: € 7,95
Verschijningsdatum: september 2017

Uiteraard moet hij dat niet alleen doen. Het avontuur wordt in gang gezet door de druïde Ce3C (die om een onverklaarbare reden volledig geel is) en de Indische fakir/troubadour Raf-Raf (maar zeg maar R2) die een boodschap van de prinses naar Suzy-Wan de Cenobiet moeten brengen. Om Zwartburcht, het indrukwekkende fort van Zwartveder te infiltreren, schakelen ze bovendien de hulp in van de Spanjaard Juan Camolo en zijn harige vriend Reuzel.

Sterrenwaas

Als je ooit Star Wars Episode IV: A New Hope hebt gezien, kan je wellicht wel voorspellen hoe het verhaal loopt. Het grote verschil is dat Sterrenwaas zich niet in a galaxy far, far away afspeelt, maar in een middeleeuwse setting. Ruimteschepen zijn (verrassend ruime) huifkarren of gigantische vogels. Stormtroopers zijn hellebaardiers of boogschutters. Of wat Heer Zwartveder wil dat ze zijn.

sterrenwaas2

De Death Star is een kasteel met een kanon. Die setting is op zich wel origineel bedacht, maar wordt te vaak als een kruk gebruikt. De meeste humor (of pogingen daartoe) springt voort uit “x is het middeleeuwse equivalent van het intergalactische y”. De pointes van de gags zijn niet bijster grappig en sommige dingen zijn ronduit verwarrend. Waarom is Jabba the Hutt een oester? Waarom zijn druïdes goud geverfd? En wat doet een Indische troubadour in een typisch Europese setting?

sterrenwaas

Ook de tekeningen van Sterrenwaas gooien geen hoge ogen. Akkoord, het is een parodie. En gagreeksen staan doorgaans niet bekend voor hun extreem kunstzinnige illustraties. Maar toch voelen de illustraties van Spiessert wel erg rudimentair en ongeïnspireerd aan. En serieus. WAAROM IS CE3C GOUD GEVERFD?

Als je weet dat Sterrenwaas 1 een parodie is op A New Hope , zie je de bui al hangen: uiteraard volgen er nog delen. Zet je dus al maar schrap voor de dijenkletsers die de parodieën op The Empire Strikes Back, Return of the Jedi en The Phantom Menace zullen zijn.

4 Bantha poodoo

Dat je met een parodie Star Wars Episode IV: A New Hope niet kan overtreffen of evenaren, snappen we. Maar toch is Sterrenwaas maar een heel erg flauw en ongeïnspireerd afkooksel van de filmklassieker. Als je per se alles wat te maken heeft met Star Wars in huis wil halen, prima. Maar anders zouden we het je niet aanraden...

  • Verhaal 4
  • Tekenstijl 4
  • Sfeer 4
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties