Het zit ’s werelds beste detective (sorry Batman) niet helemaal mee. De laatste keer dat we hem zagen in een ander avontuur in de 1800-anthologiereeks nam hij het als een ware actieheld op tegen de levende doden en nu moet hij zich ook met tijdreizende mumbo jumbo bezighouden. Houdt het allemaal een beetje steek, en belangrijker: is het goed?

Deel 1: Het Tijdraster
Schrijver: Sylvain Cordurié
Tekenaars:  Vladimir Krstic-Laci & Axel Gonzalbo
Cover: Jean-Sebastien Rossbach
Uitgever: Daedalus
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs:  €17,95 (hardcover)
Verschijningsdatum: oktober 2017

Deze diashow vereist JavaScript.

Ooit, lang lang geleden in de toekomst…

… slaagt een tijdreiziger erin om zich terug een weg te banen naar de negentiende eeuw. Deze man is Aaron McBride en hij wil de wereld redden door een grove fout recht te zetten. Alleen is ook maar alleen en daarom zoekt hij hulp bij zijn beste vriend, een schilderende magiër en andere bondgenoten.

Sherlock Holmes heeft na zijn laatste avontuur z’n hoed aan de kapstok gehangen en spendeert nu zijn dagen met zijn eigen boekenzaak en op hospitaalbezoek gaan. Het detectivewerk achtervolgt hem echter en hier wordt hij geconfronteerd met een eigen mysterie. Megan Connely, de comateuze vrouw die hij constant bezoekt, heeft bijna onzichtbare naaldprikken in haar arm.  Zijn persoonlijk onderzoek wordt een halt toegeroepen door onze majesteit zelve: zij zadelt Holmes op met het opsporen van Aaron McBride met behulp van haar weerwolfachtige High Lord.

In dit verhaal is enige voorkennis van andere Sherlock Holmes-verhalen van Cordurié niet per se nodig, maar het zal waarschijnlijk wel de relatie tussen de detective en Megan blootleggen. Dit album spendeert er alvast amper aandacht aan. Het tempo ligt vrij hoog en er worden een heleboel vragen gesteld. Ik genoot van het typisch droge gekibbel zoals alleen de Britten dat kunnen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een en al sfeer

De personages lopen constant van hot naar her en terug. Er komt dus een ruim gamma aan locaties aan bod en het teken- en kleurwerk van Krstic-Laci en Gonzalbo slaagt er constant in om het juiste gemoed over te brengen aan de lezer. Londen in het Victoriaanse tijdsperk is de thuishaven voor talloze genres die in dit album elk hun eigen plekje krijgen: eerst en vooral is er natuurlijk het detectiveplot, waarvoor de magie en sciencefiction tweede en derde viool spelen. Ten slotte vind je ook regelmatig een vleugje horror terug.

Ik kijk alvast uit naar het tweede en concluderende deel van deze two-parter. Een goed geschreven Sherlock Holmes verhaal kan mij altijd wel smaken.


Wil je meer van deze legendarische detective?

8 Spannend

In dit eerste deel stellen we ons veel vragen en krijgen we veel te weinig antwoorden! De sfeervolle tekenstijl zorgt daarbovenop voor een mooie interpretatie van Victoriaans Londen, dat de beste fictieve genres uit het tijdperk eer aandoen.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 8
  • Sfeer 9
Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties