Met deze Tulpen uit Istanboel komt een wens van veel Nederlandse striplezers uit. Hanco Kolk, een van Nederlands tekenende zonen, werd door uitgeverij Dupuis gevraagd om zijn visie op Robbedoes te leveren.

[/columns]

We gaan terug naar 1960. Robbedoes en Kwabbernoot snellen in hun sportwagen naar Rotterdam. De graaf van Rommelgem loopt daar met enkele collega’s rond en zij hebben een mysterieuze boodschap ontvangen. Hun Sovjetcollega Petrow wil graag overlopen en iemand moet hem ongezien uit de USSR zien te bevrijden. Zonder dat ze gepakt worden door vertegenwoordigers van zo’n beetje elke inlichtingendienst ter wereld.

Laat in 1960 nu net de eerste Floriade georganiseerd worden bij Rotterdam. De tulpenkenner/maniak Lucas Trappist is van plan om per postkoets de rit van de eerste tulpenbol van Istanboel naar Rotterdam over te doen en dat is voor Robbedoes en Kwabbernoot de ideale dekmantel om Petrow richting het westen te smokkelen. Al met al een verhaal wat is gebouwd rondom een hectische roadtrip met retrotintjes.

Robbedoes pagina

Het eerste wat opvalt aan dit album is het feit dat Hanco Kolk zijn dikkeneuzenstijl weer eens uit de kast heeft getrokken. In deze stijl tekende hij ook onder andere Gilles de Geus. Visueel is er eigenlijk niets mis met deze strip. De vele achtergrondgags zijn een plezier om te bekijken. Overigens keren ook wat gags uit ouder werk in andere vorm terug…

Hanco Kolk verdeelt tegenwoordig zijn tijd tussen zijn huisje in Rotterdam en Parijs, waar zijn geliefde woont. In dit album doet hij aan onvervalste Rotterdampromotie. In de openingsscène van deze strip zie je bijvoorbeeld hoe er spontaan een huis rondom het gezelschap van de Graaf wordt gebouwd. Niet alleen een knipoog naar Kuifje in Amerika maar ook een poging van Kolk om lippendienst te bewijzen aan het cliché dat Rotterdam de stad van harde werkers is.

Soms is dit album iets te Nederlands en vooral ook iets te veel een product van zijn tijd. De grap met het Polygoonjournaal is leuk voor de mensen die weten wie Phil Bloemendal is, maar ook daar zijn er zelfs in Nederland niet meer zoveel van. Beter gezegd: niet zoveel onder de veertig jaar. Voor hen dit filmpje. 

Het is een amusant album maar veel meer moet je er ook niet van willen maken.

6 Amusant

Het is een bijzonder amusant album geworden.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 8
  • Sfeer 6
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties