Robbedoes: Hoop in bange dagen is een onofficieel vervolg op Het dagboek van een fantast dat tien jaar geleden verscheen bij Dupuis. Hoewel je het niet per se gelezen hoeft te hebben om dit album te kunnen volgen, komt het de sfeer wel ten goede. De Franse tekenaar Emile Bravo gaat in dit album hoe dan ook verder met de Robbedoes die hij eerder schiep.

Schrijver: Emile Bravo
Tekenaar:
 Emile Bravo
Uitgever: Dupuis
Aantal pagina’s: 88
Prijs: €9.95 , €10,25
Verschijningsdatum: 6 februari 2019

Het is januari 1940. Robbedoes is nog altijd portier bij het Hotel Moustic en heeft het regelmatig aan de stok met zijn oudere collega Entresol. Ondertussen denkt hij af en toe aan Kassandra, het kamermeisje dat hij leerde kennen in het eerder genoemde album en dat zijn hartje veroverde.
Op een dag wordt er een brief afgeleverd bij het hotel en leest Robbedoes tot zijn grote schrik dat Kassandra in Rusland is opgepakt en op het punt staat te worden uitgewezen naar Duitsland. Kan hij haar helpen? Want als hij zijn nieuwe vriend Felix mag geloven, dan gebeuren er zeer nare dingen in dat land.
Terwijl Robbedoes en Kwabbernoot plannen smeden, gooien de Duitsers roet in het eten. Ze vallen België en Nederland aan. De Tweede Wereldoorlog is begonnen en het leven van onze helden is een stuk ingewikkelder geworden.

Is er hoop voor deze Robbedoes?

Er is een gevoel van dreiging dat dit album doordrenkt. Mensen horen allerlei spookverhalen uit Duitsland en zijn bang om het weinige te verliezen dat ze hebben. Als de bommenwerpers daadwerkelijk boven Brussel vliegen ervaar je dat bijna als een verlossing. Emile Bravo weet met enig manoeuvreren het midden te houden tussen een oorlogsdrama en een typische strip uit de Belgische school. Met name de scènes tussen de Franse en Engelse generaal in het hotel zijn in dat opzicht kostelijk. Het handhaven van de delicate balans zal voor een deel bepalen hoe succesvol deze vierdelige serie gaat worden.

Qua tekenwerk valt er genoeg te genieten. Bravo tekent gedetailleerde achtergronden die scherp contrasteren met zijn personages die allemaal zijn getekend in een klare lijn. Wat deze pagina’s goed maakt, is zijn manier van lay-outen. De personages zijn altijd zo gepositioneerd dat ze nooit in de weg lopen van de imposante decors. Onderstaande plaat is een knap voorbeeld hiervan. De vluchtelingen bewegen naar een punt en zijn allemaal te onderscheiden. Ook Robbedoes en Kwabbernoot zijn goed zichtbaar. Stripmaken op hoog niveau.
Ook de kleuren spelen een rol. De Tweede Wereldoorlog hangt als een grauwe sluier over dit album heen. Vrij letterlijk. Bij het gros van de scenes die zich buiten afspelen is het bewolkt of gaat de zon net onder. Het maakt van dit album een goed, consistent geheel.

De Tweede Wereldoorlog in West-Europa is een uitgekauwd thema. Emile Bravo weet desondanks toch een goed verhaal neer te zetten. Robbedoes: Hoop in bange dagen is een aanrader.

8 Goed

Emile Bravo weet tien jaar na zijn laatste Robbedoes te verrassen en zet met dit album een goed verhaal neer dat je als lezer laat snakken naar meer.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 9
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties