Na het eerste deel van Het Rijk was ik behoorlijk enthousiast over het werk van Runberg en Boiscommun, dus het was een aangename verrassing dat het tweede album zo snel kwam. Gelukkig was De Tempelmeester ook een voltreffer qua verhaal.

Schrijver: Sylvain Runberg
Tekenaar:
 Olivier Boiscommun
Uitgever: Le Lombard
Aantal pagina’s: 56
Winkelprijs: € 7,95
Verschijningsdatum: 15 november2017

In Het Seizoen der Demonen miste ik wat meer achtergrond bij het vreemde partnerschap tussen Isaac, Pantacrius en Octavia. Dit tweede deel maakt dit ruimschoots goed: we beginnen met een flashback naar hoe Octavia zich bij beide huurlingen gevoegd heeft, en wat meer uitleg over haar volk. Verhaaltechnisch valt het perfect te verdedigen waarom de geschiedenis van de personages niet meteen aan bod kwam. Het leest een stuk aangenamer om meteen in het verhaal gedropt te worden. Ellenlange exposés halen het ritme uit het verhaal, dat is hier gelukkig niet het geval.

Ook van Isaacs verleden krijgen we een glimp te zien. Zijn eerste ervaring met de tempel van de Cathardische krijger-monniken heeft immers een serieuze impact op het verhaal en komt dus net op het goede moment. Het verhaal gaat dus grotendeels verder waar deel 1 van Het Rijk geëindigd is: met hun beschermelingen zijn de drie huurlingen aangekomen aan de brug naar de tempel, die versperd wordt door een bende rovers. Om de tempel binnen te mogen, verwachten de monniken immers grote offers, en de samenwerkende gangsterbendes willen hun offerande samenstellen uit een “taks” die ze opeisen van wie de brug over wil steken.

Ik was al zeer te spreken over de gedetailleerde achtergronden, zoals een verwoest Parijs, in het eerste deel. Boiscommun gaat hier op hetzelfde elan verder. Het is ook een fantastische vondst van Runberg om in plaats van de standaard tempel te kiezen voor een halfvergane kerncentrale. Als de Eiffeltoren al ten onder gaat aan de natuurrampen, dan ben je volgens mij een stuk veiliger af in de meest verstevigde gebouwen die de mens ooit gebouwd heeft. In handen van Boiscommun wordt dat ook visueel een pareltje.

Het Rijk is goed op weg om een stevige reeks te worden.  Ik vond het wel essentieel om het eerste deel er nog even bij te nemen. In mijn review van het eerste deel ben ik wat dieper ingegaan op de vergelijking met Blacksad. Dit tweede deel bevestigt nogmaals dat die vergelijking, gemaakt in de promotie van Het Rijk, nergens op slaat. De verhaallijn loopt hier door over de verschillende albums. In De Tempelmeesters krijgen we al heel wat meer details en meer achtergrond die voortbouwen op het eerste deel. Runberg en Boiscommun bouwen duidelijk aan een bijzonder uitgebreide wereld. Ik blijf benieuwd waar ze naartoe gaan met Het Rijk. Waar blijft dat derde deel?

9 Beestig!

Het Rijk is goed gestart, en dit tweede deel bevestigt de belofte van de reeks. Hopelijk krijgen we snel de volgende afleveringen voorgeschoteld. Dit moet echt een van mijn favoriete nieuwe reeksen zijn van de afgelopen jaren.

  • Verhaal 8
  • Sfeer 9
  • Tekenstijl 9
Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties