In een ongemeen grappige nieuwe gagreeks van Frodo De Decker maken we kennis met de ridder. Niet de rode, de roze, of die op z’n witte paard: gewoon de ridder. En wat die ridder lijden kan…

Schrijver: Frodo De Decker
Tekenaar: Frodo De Decker
Aantal pagina’s: 48
Prijs: €8,95
Verschijningsdatum: 2 september 2017

Hoewel onze noorderburen al langer van De Ridder konden genieten dankzij de voorpublicaties in Veronica en Eppo, kwam deze nieuwe worp van De Decker hier in Vlaanderen een beetje als een donderslag bij heldere hemel. Persoonlijk ben ik daar niet rouwig om, want zo kreeg ik meteen de volle lading van de heerlijk absurde en gortdroge humor die zo typerend is voor Kruistocht in lederhose. Sure, ik had al wel eens een gag of twee gelezen op de Facebook-pagina, maar niets had me hierop kunnen voorbereiden.

de ridder beest

De gags van De Ridder -het zijn er in dit eerste album ongeveer zo’n 100- zijn echt schuddebuikend grappig. De Decker speelt meesterlijk met onze verwachtingen door onvoorziene en originele combinaties te maken. Zo betwijfel ik of er iemand de uitkomst van de epische strijd tussen Goliath en David (ja, die van Rien Poortvliet met z’n puntmuts) had zien aankomen.

Wat ons naadloos bij de volgende sterkte van de gags brengt: de vele referenties naar populaire cultuur. Ik ben een hevige fan van slimme knipogen, en hoewel ze niet altijd even subtiel gebracht worden, schep ik er ontzettend veel genoegen in ze allemaal te ontdekken. De Ridder speelt met Disney en Star Wars, maar neemt op zijn eigen onnavolgbare manier bijvoorbeeld ook Mr. Bean, Alex Agnew en Samson en Gert op de korrel.

de ridder jedi

Als we al een puntje van kritiek mogen leveren, dan is het dat sommige gags, hoewel ze nog steeds ontzettend grappig zijn, enigszins out of place aanvoelen. De ridder moet niet per se in alle grappen de aandacht stelen, dus een gag waar hij niet in voorkomt vinden we nog wel kunnen, maar soms is de link met de Middeleeuwen en de riddersetting wel eens ver te zoeken. Zo vallen bijvoorbeeld de gag over Jezus Christus of die met de stagiair in de bibliotheek van Alexandrië een beetje uit de toon. Junkie de cokesnuivende viking willen we nog wel door de vingers zien.

Lang niet alle gags die we al op de Facebook-pagina van De Ridder zagen passeren, zijn in dit eerste album verschenen. Dat stemt me gelukkig, want dat betekent dat het vat nog lang niet af is en dat we ons in de toekomst aan meer grappen en grollen van deze ingeblikte hansworst mogen verwachten. Hoe sneller hoe liever.

9 Hilarisch

De Ridder 1: Kruistocht in lederhose is keihard lachen geblazen. De vele compleet onverwachte clous en originele verwijzingen naar populaire cultuur verrassen je keer op keer. Warm aan te bevelen!

  • Verhaal 9
  • Tekenstijl 8
  • Sfeer 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties