Red Rider en het Amoras-effect: stripklassiekers moderniseren

0

Groot nieuws vanop de boekenbeurs, hoewel we niet kunnen zeggen dat we het niet verwacht hadden. Na het succes van Amoras zullen meer Vlaamse stripklassiekers in een nieuw jasje gestoken worden. Zo mogen we uitkijken naar Red Rider, een moderne incarnatie van De Rode Ridder van de hand van Stedho, dat in 2017 zal verschijnen.

red-rider-full
The Wolfpack, een anoniem collectief van 9 Vlaamse en Nederlandse stripmakers, kreeg immers toestemming van Standaard Uitgeverij om creatief aan de slag te gaan met de bekende stripreeksen in hun beheer.

Van die mysterieuze Wolfpack waren Johan De Smedt van Standaard Uitgeverij en Steven Dhondt – zeg maar Stedho – bij de aankondiging van Red Rider de enige bekende collaborateurs. Die laatste zal ervoor zorgen dat de Rode Ridder, wiens reeks onlangs een facelift kreeg dankzij Fabio Bono, in het heden belandt en zijn trouwe ros Jago inruilt voor een motor. Arendsogen ontwaren het teken van Bahaal, de Prins der Duisternis, op de afbeelding. Verbande die zijn aartsrivaal Johan naar de toekomst, zoals de kwaadaardige Aku ook Samurai Jack lapte in de gelijknamige animatiereeks van Genndy Tartakovsky

Het mag duidelijk zijn dat Amoras van Marc Legendre en Charel Cambré een experiment was. Ook die reeks werd initieel nogal sceptisch en wantrouwig bekeken, maar groeide uit tot een van de grootste stripsuccessen van de laatste jaren. Dat smaakt naar meer, moeten ze bij Standaard Uitgeverij gedacht hebben. En inderdaad, het lijkt erop dat we ons ook aan een vervolg op Amoras mogen verwachten.

amoras-2047

Net als bij Amoras zouden de andere herinterpretaties van striphelden op zichzelf staande reeksen worden, die parallel naast de reguliere reeks bestaan. Dat betekent dat je als lezer de Rode Ridder met z’n ijzeren ros gewoon links kan laten liggen als je toch liever klassieke ridderavonturen leest.

de-uitverkorene

Creativiteit en out-of-the-box denken moet gestimuleerd worden. Maar een nieuwe look betekent niets als die niet gekoppeld gaat met een ijzersterk scenario, wat nog steeds de bepalende factor voor succes is. Het is de reden waarom De moordenaar van Lucky Luke wèl gesmaakt werd, maar J.Rom ons veelal op onze honger laat zitten. De toekomst zal uitwijzen of deze nieuwe interpretatie van De Rode Ridder een succes wordt. Ondertussen kunnen wij al druk speculeren over welke andere reeksen in een nieuw jasje gestoken worden.

First things first: het gaat enkel om reeksen in het beheer van Standaard Uitgeverij. Verwacht dus geen Lucky Luke in een Jaguar of Jommeke die met z’n posse de straten van Zonnedorp onveilig maakt. Die reeksen worden verzorgd door Ballon Media en hebben met dit project geen uitstaans. Bovendien zouden vooral de reeksen van wijlen Willy Vandersteen onder de loep genomen worden. Dat houdt steek. De man heeft in zijn leven veel verschillende reeksen bedacht, waarvan de meeste ondertussen in de vergetelheid geraakt zijn. Vanuit zakelijk standpunt is het dus geen slechte zaak om deze “slapende” franchises te heractiveren, voor zowel de uitgeverij die ze beheert als de erven Vandersteen. Die laatsten hebben overigens al eerder hun fiat gegeven om aan de slag te gaan met de bedenksels van hun vader, getuige het bestaan van Amoras. En warempel, de eerste twee namen die al circuleren, zijn Robert en Bertrand en Bessy.

despookhond-jpg
bessy

Voor wie even een opfrissing kan gebruiken: Robert en Bertrand vertelt de belevenissen van twee gelijknamige landlopers in de 19e eeuw. Deze schalkse vrienden trekken door de Lage Landen en Frankrijk en zijn steeds bereid een medemens in nood te helpen. De avonturen van de langharige collie Bessy en haar baasje Andy Cayoon spelen zich af op een ander continent, in het Wilde Westen.

Vandersteen was natuurlijk een schatkist aan verhalen en als oudgedienden als Robert, Bertrand en Bessy van stal gehaald worden, schept dat heel wat mogelijkheden. Krijgen we binnenkort misschien een moderne Familie Snoek te zien, of zullen nieuwe avonturen van Sam Burton en Mgono ons terugvoeren naar de hoogdagen van Safari?

Omdat Vandersteen zich voor z’n reeksen BigglesKarl May en Tijl Uilenspiegel liet inspireren door het werk van andere auteurs, is het twijfelachtig of deze in een nieuw jasje gestoken worden. Er valt immers moeilijk te spreken met de erven Vandersteen over personages die niet door Willy Vandersteen zelf bedacht werden.

de-familie-snoek

Dat vooral reeksen van Vandersteen in overweging genomen worden, betekent natuurlijk niet dat alleen zijn werk gemoderniseerd kan worden. Vergeet immers niet dat ook NeroDe SmurfenDe Kiekeboes en Bakelandt door Standaard Uitgeverij worden uitgegeven. Gezien De Kiekeboes altijd al een erg vooruitstrevende reeks geweest is en de charme van Nero vooral schuilt in het parodiëren van gebeurtenissen in ons apenlandje, zullen ook zij allicht niet in een modern en gritty jasje gestoken worden. Maar een rauwe actiereeks met de kleine blauwe dwergjes van Peyo in de hoofdrol? Dat klinkt aanlokkelijker dan het eigenlijk zou mogen…

Addendum: Op het moment van publicatie van dit artikel werd de volledige line-up van The Wolfpack al wereldkundig gemaakt. Het zou gaan om initiatiefnemers Johan De SmedtBruno De Roover en Romano Molenaar, die reeds eerder J.Rom ter wereld brachten, Steven Degryse (AKA Lectrr), Steven Dhondt (AKA Stedho), Tom MetdepenningenGerben ValkemaAimée de Jongh en Vincent Bal. Deze Geekster had alvast gehoopt minstens Marc Legendre op de lijst te zien en is enigszins sceptisch over de toevoeging van De Roover en Molenaar na het bescheiden succes van J.Rom. Momenteel is het ook niet duidelijk of The Wolfpack al hun concepten zelf zal uitwerken of dat ze op zoek gaan naar andere scenaristen en tekenaars om dat te doen.

nummer-17

Is dat…?


Meer weten over Vlaamse stripklassiekers in een nieuw jasje? Lees dan ook deze reviews:

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties