Parallel windt er bepaald geen doekjes om. Al op de eerste pagina’s wordt een groepje bewapende mannen in het nauw gedreven door hun tegenstanders die wel erg veel weg hebben van een horde zombies. Wat is er hier gebeurd?
Schrijver: Philippe Pelaez
Tekenaar: NG Laval
Uitgever: Microbe
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs: €19,95
Verschijningsdatum: 28 maart 2018

In de nabije toekomst heeft er een grote oorlog plaatsgevonden waardoor de grondstoffen van de aarde bijna zijn uitgeput. Nu kun je wachten op een oorlog om de laatste restjes, maar iemand met visie stuurt zijn laatste ruimteschepen weg om nieuwe gebieden te zoeken. En dat is precies wat de Amerikanen doen. En wat ze vinden, zal ons begrip van het universum op zijn kop zetten.

Het oordeel over Parallel

De pagina’s zijn licht geschilderd en hebben een mangaëske uitstraling. Iets wat je vooral ziet aan de gezichten van de personages en hun manier van acteren. De pagina’s ogen soms ook wat onaf. Er zijn vrij weinig details zichtbaar en soms lijken de mannelijke personages wat op elkaar.

Een persoonlijke ergernis is de lettering van het verhaal. Dit lijkt gedaan te zijn met het font Comic Sans of een variant hierop. Nu is het vast goedkoper om het letteren op deze manier te doen, toch zorgt het er ook voor dat het de pagina’s net even iets lelijker maakt. Veel uitgeverijen lijken te bezuinigen op typografie en dat is jammer want een mooie letter draagt bij aan de leesbaarheid.

Het verhaal is wel heel gedurfd opgebouwd en je mag stellen dat Parallel een van de betere sciencefictionstrips van Europese bodem is geworden. Er is geen echte hoofdpersoon. Het zijn meer de bemanningen van de schepen die de aandacht naar zich toe trekken. Het is verleidelijk om dit tweeluik helemaal binnen te halen. Al moet je dan wel beseffen dat het met €19,95 voor 48 pagina’s erg aan de prijzige kant is.

En dat is misschien wel de ultieme eindconclusie van deze bespreking. Is Microbe als uitgever niet gewoon veel te klein om dit soort goede titels goed weg te kunnen zetten in een fatsoenlijk formaat? Want aan deze prijs zal deze strip aan veel lezers voorbijgaan en dat is zonde.

(Note: Er komen softcovers uit in juni.)

7 Goed

Parallel is een van de betere Europese sciencefictionstrips sinds lange tijd. De laatste pagina's zijn gedurfd. Daar staat tegenover dat het erg prijzig is.

  • Verhaal 9
  • Tekenstijl 6
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties