Een biecht: Onklopbaar werd puur uit gewoonte gekocht. Een nieuwe gagstrip met een vreemde titel. Veel meer leek het niet. Met een uitgeverij Dupuis verwacht je eenpaginagags in de stijl van grootmeester Cauvin. Of, als ze in een experimentele bui zijn, dan worden het vast absurdistische strookjes zoals Dirk-Jan of Kim Duchateaus Esther Verkest. Nope, het is iets heel anders.
Schrijver: Pascal Jousselin
Tekenaar:
Pascal Jousselin
Uitgever: Dupuis
Aantal pagina’s: 48
Prijs: €14,35
Verschijningsdatum: 7 augustus 2019

Onklopbaar komt uit de koker van Pascal Jousselin. Het is een Europees antwoord op al dat superheldengeweld uit de VS. Deze held komt de inwoners van het kleine stadje waar hij woont te hulp met alles wat ze maar willen. Kat in de boom? Bel Onklopbaar. Een kostbaar schilderij gestolen? Bel Onklopbaar. Enfin, de rest laat zich raden.

Het gebeurt niet snel dat dit genre weet te verrassen. Meestal is het een vorm van troosteten. Onklopbaar is de uitzondering op de regel. Zijn superkracht is namelijk dat hij de ruimte tussen de plaatjes optimaal weet te benutten. Dat levert gags op waarbij je soms meerdere malen moet kijken om te zien hoe het in elkaar steekt.

©Dupuis

Er valt tijdens het lezen genoeg te lachen, maar nog veel vaker zul je een “huh” of een “wow” laten horen. Dit is een van de meest originele strips van de laatste 20 jaar. Jousselin speelt met het formaat en dat levert hele goede pagina’s op die ook als verhaal werken.

Het is geen gagformaat dat 20 albums mee zal gaan. Maar hoeveel hedendaagse stripreeksen zijn 20 albums lang leuk? Jousselin lijkt dit zelf ook te beseffen. In dit album introduceert hij een medesuperheld genaamd 2D-boy (Jan-Peter voor vrienden) wiens gaven de boel nog meer op zijn kop zetten. Alles wat erin zit, wordt er ook uitgeperst.

Het enige nadeel is dat deze strip alleen wordt uitgegeven in een prijzig hardcover formaat. Dat is jammer, want dit betekent dat sommige mensen hem om begrijpelijke redenen zullen laten liggen. En dat is jammer, want Onklopbaar is geweldig.

7 Goed

Onklopbaar is vrij duur. Maar het is wel een van de meets originele gagstrips van de laatste 20 jaar.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties