Onbezongen Helden: Chris Menten

0

Reden tot vieren voor Truiense stripliefhebbers: de stripbeurs van Sint-Truiden is dit jaar aan haar tiende editie toe. Op zondag 19 november kunnen bezoekers van 10u tot 17u in ’t Veilinghuis rustig snuisteren tussen de koopwaar van verschillende striphandelaars of albums laten signeren door nationale en internationale stripauteurs. Ter gelegenheid van dit jubileum zet ik vandaag Chris Menten, de bezieler en drijvende kracht van de beurs, in de bloemetjes.

Al tien jaar, Chris, da’s een hele tijd. Herinner je je het begin nog? Hoe ben je ooit op het idee gekomen om een stripbeurs in Sint-Truiden te organiseren?
Chris Menten:
 Ik had vroeger een vriendengroepje stripverzamelaars waarmee ik stripbeurzen afschuimde. Dat was toen nog niet zoals nu, er waren dan maar een paar beurzen per jaar, in het Antwerpse of zo, en dan gingen we daar samen naartoe. Een van die vrienden was Johan Van Torre, die dan later stripwinkel De Galliër geopend heeft. Maar toen Johan jaren geleden ziek is geworden en moest stoppen met de winkel, was er eigenlijk niets meer voor stripliefhebbers in Sint-Truiden. Dan hebben we van KCST (Katholieke Centrumscholen Sint-Truiden, nvdr.) de kans gekregen om een stripbeurs te organiseren. Dat was dan bij wijze van spreken een alternatief voor de spaghettiavond en de kaas-en wijnavond.

strip st

Op tien jaar durven zaken al wel eens veranderen. Geldt dat ook voor de stripbeurs van Sint-Truiden, of is die altijd hetzelfde gebleven?
Chris:
De eerste twee jaar hebben we de beurs in de sportzaal van KCST kunnen doen. Toen kwamen er wat interne strubbelingen in KCST, en toen zijn we verhuisd naar ’t Veilinghuis. En daar zitten we goed. Het is een hele mooie zaal, er is genoeg parkeerplaats, een fijne brasserie… Je kan er ’s middags zelfs warm eten. Dat zijn dan geen culinaire hoogstandjes, maar wel een spaghetti of een vidéke. Dat is voor mij natuurlijk ook interessant als ik striptekenaars uitnodig. Wij maken er een punt van om die een warme maaltijd aan te bieden, en dan is dit praktischer dan ermee op restaurant te gaan. Je loopt dan ook niet het risico dat ze ’s middags “vertraging” oplopen en te laat aan hun signeersessies beginnen. Voor de rest is er eigenlijk nagenoeg niets veranderd, het concept is nog steeds hetzelfde: bekende tekenaars uitnodigen en daar dan ook beginnende tekenaars bijzetten.

stripbeurs st

Zo’n beurs organiseren is vast geen sinecure. Sta je er alleen voor?
Chris:
Ik moet je wat bekennen: ik ben eigenlijk niet de organisator. Dat is de vriend van mijn dochter, Steven Luwel. Ik ben maar een medewerker. Zij regelen de praktische kant. Ik ben een verzamelaar, ik regel vooral de tekenaars, geef advies…

Het artistiek aspect.
Chris:
 Exact.

Dat klinkt bijna als een familiebedrijf.
Chris:
Klopt. De stripbeurs organiseren is ook geen winstgevende bezigheid, we komen ieder jaar juist uit de kosten. En dan zijn vrijwilligers belangrijk. Iedereen die meehelpt, is familie. Al m’n neven, nichten, nonkels, tantes, m’n zoons en dochter, de schoonzoon… En uiteraard, niet te vergeten, mijn lieftallige echtgenote!

Met of zonder hulp, het blijft een werk van liefde. Hoe is die liefde voor strips bij jou ontstaan?
Chris:
 Ik ben begonnen met de goedkoopste stripjes die er waren, die die in kranten of tijdschriften stonden. Ohee (dat kostte vijf frank), Het kapoentje (dat was het middelste blad van de krant dat je moest vouwen), De Rode Ridder, … Kuifje kregen we thuis niet, dat was te duur. Een keer per jaar hoogstens, bij Sinterklaas. Die kostten 49 frank, en ik weet dat mijn pa 7 frank per uur verdiende. Die moest dus al bijna een ganse dag gaan werken om één Kuifje te kunnen betalen.

ohee

En dan was het kwestie van goed overeen te komen met je vriendjes. Je kreeg een stapeltje van een vriend z’n boekjes, hij kreeg er een stapeltje van u… Iedereen las iedereen z’n strips. Met als gevolg dat er weleens strips beschadigd raakten of niet werden teruggegeven. Ik herinner me nog steeds de dag dat er enkele van mijn Ohees , die gedrukt waren op krantenpapier, in de stoof verdwenen zijn toen ma iets nodig had om de Leuvense stoof aan te maken.  Ik wou ze dan toch allemaal ook wel voor mezelf hebben, dus ben ik beginnen te verzamelen.

Je nodigt ook steevast stripauteurs uit om naar de beurs te komen. Op die tien jaar heb je vast al enkele grote namen zien passeren?
Chris:
Een paar jaar terug hebben we ook Malik en Mezzomo gehad. Bij ons vijfjarig bestaan zijn Hec Leemans en Wim Swerts gekomen. Toen stonden de auto’s tot aan de Montini (een discotheek een paar straten verder, nvdr.). Leemans was eigenlijk niet eens aangekondigd toen, Wim Swerts had hem meegebracht.

En met wie verras je de bezoekers dit jaar?
Chris:
 Dit jaar heb ik maar liefst 12 tekenaars kunnen regelen. We hebben Ben Seys, van Piet Pienter & Bert Bibber, Eric De Rop, die nog voor Studio Vandersteen gewerkt heeft, Hachel, die de affiche gemaakt heeft, Bruno Gilson, die met Walthéry aan Natascha werkt. Ook Bart Proost komt, dat is dan eerder een beginnende tekenaar, met zijn stripreeks Alexander de Grote. Vervolgens hebben we ook nog Kim Duchateau en Mario Boon, een rasechte Truienaars en intussen ook een bekendere tekenaar.

kim duchateau

Kim Duchateau, bekend van Esther Verkest en De man van nu, is ook geboren en getogen in SInt-Truiden.

Uitgeverij Daedalus heeft er dan nog voor gezorgd dat er twee Italiaanse tekenaars komen, Bennato en Menzano, die elk een album van Man van het jaar hebben getekend. Ook Walter Laureysen van Kilroy en Dick Heins van Junior Suske & Wiske komen. Als klap op de vuurpijl zal ook Wim Swerts aanwezig zijn, de tekenaar van Vertongen & Co. Dat is best een grote publiekstrekker, maar bij zijn signeersessie krijgen kinderen wel voorrang.

Bij leven en welzijn is de beurs volgend jaar aan de elfde editie toe. Hoe zij je de toekomst? Wat zijn je ambities voor de stripbeurs van Sint-Truiden?
Chris:
Ik wil vooral niet opgeven. Zolang ik het financieel rondkrijg en er m’n broek niet aan scheur, zolang de mensen blijven komen, blijf ik doordoen. Ik ben zelf een verzamelaar, hè, ik doe dat met 200% goesting. Nu, ik ben ook niet alleen, mijn familie moet ook nog mee willen. Zonder hen lukt het ook niet.

stripbeurs

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties