Nils belooft, volgens de aanprijzing op de achterkant, een mix te zijn tussen de oude vikinglegenden en de wereld van de Japanse animatielegende Hayao Miyazaki. Handig om te weten voordat je deze hardcover opent.
Schrijver: Jérôme Hamon
Tekenaar: Antoine Carrion
Uitgever: Silvester Strips
Aantal pagina’s: 56
Winkelprijs: €16.99
Verschijningsdatum: 14 november 2018

Aan het begin van dit verhaal bevinden we ons in een dorpje. Daar staat een groepje mensen zorgelijk te kijken naar de akkers. Ondanks de nodige bemesting wil er niets groeien. Geen goed teken want met de winter in aantocht belooft voedsel toch al schaars te worden. Het graan is echter niet het enige dat weigert te groeien. Ook de dieren krijgen geen jongen en in het dorp zelf is ook al tijden geen nieuwe aanwas geboren. Ruben, een wetenschapper, gaat met zijn avontuurlijke zoon Nils op weg naar het oosten om de aard van het probleem (en hopelijk ook een oplossing) te ontdekken.

In een afgelegen bos ontdekken ze een jonge scheut en een boel kleine mannetjes. Dit zijn natuurgeesten genaamd Yokai. Zij zorgen voor groei. Maar er zijn ook machines die deze wezentjes vangen en zodoende een bedreiging zijn voor de gehele mensheid.

Deze strip maakt zijn flaptekst waar. Zodra het verhaal begint te lopen, waan je jezelf in een tekenfilm van Miyazaki. Het verhaal, dat in de kern draait om een boosaardig rijk tegen ‘de rest’, is natuurlijk erg voorspelbaar. Ook de bijbehorende zedenpreek waarmee de lezer wordt aangesproken over het milieu ligt er nogal vingerdik bovenop.

Desondanks is het verhaal boeiend genoeg om de aandacht vast te houden. Een groot pluspunt hierbij is het tekenwerk van Antoine Carrion dat ook echt uitnodigt tot kijken. De man moet hier erg veel werk aan hebben gehad. De platen zijn uit meerdere lagen opgebouwd, waarbij de inkleuring dus werkelijk killing is geweest. Serieus, het tekenwerk is erg goed.

Nils wordt uiteindelijk een trilogie. En deze gaat hoe dan ook teleurstellen omdat je als lezer ook met drie albums simpelweg te weinig krijgt. En dat is meteen een groot compliment. Pik het op!

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties