Het heeft Dupuis behaagd om haar eerste stripheldin Natasja de integrale behandeling te geven. Haar geestelijke vader, Francois Walthéry, tekende in 1969 haar eerste platen die vervolgens in 1970 in Robbedoes verschenen. Natasja is bijna 50! Deze uitgave komt dus beslist niet te vroeg. 
Schrijver: Gos, Etienne Borgers
Tekenaar: Francois Walthery
Uitgever: Dupuis
Aantal pagina’s: 160
Winkelprijs: €27,95
Verschijningsdatum: 3 oktober 2018

Natasja is natuurlijk een icoon van de Belgische stripwereld. Ze reist de wereld rond als stewardess waarbij ze wordt vergezeld door de steward Walter die, uiteraard, stiekem een beetje verliefd op haar is. Pretentieloos avontuur.

Het is bijzonder om de eerste albums van Natasja te zien. Walthéry was hier nog nat achter de oren en kwam net uit de studio’s van Peyo gerold. In de drie albums die deze integrale telt (hoewel er vier op de achterkant staan) oogt ze nog als een fragiel poppetje. Zet haar een kroontje op en je kunt haar zo in Johan en Pirrewiet mee laten doen als prinses Anna.
Toch maakt Walthéry fikse sprongen op grafisch vlak. Zie de vele karikaturen van bekenden uit zijn omgeving die hij op overtuigende wijze bewerkt tot figuren in de strips. Zoals bijvoorbeeld Maurice Tillieux als gangster in het derde album. Let ook op de vele gags in de decors.

Het is ook opvallend dat Walthéry voor bijna elk album gebruik maakt van een andere schrijver. De eerste twee albums worden geschreven door Gos, bekend van zijn eigen reeks De Katamarom. Het derde album Het metalen geheugen is een bewerking van de roman van zijn vriend Etienne Borgers. De personages blijven redelijk hetzelfde, toch is het voor het hoofdverhaal erg verfrissend dat er steeds een ander plot is.

Sommige zaken zijn typisch seventies. De kapers en een vliegtuig met een Zuid-Amerikaans voetbalelftal zijn clichés uit die tijd. Toch is het wel vermakelijk om het weer terug te zien. Het rare is dat het eigenlijk helemaal niet stoort. Deze albums hebben de tand des tijds prima doorstaan.

Uiteraard wordt deze integrale afgemaakt door een bescheiden dossier waarin achtergrondinformatie over deze reeks en haar tekenaar staat. Deze integrale is een aanrader voor jonge en oudere lezers. Iedereen vind hier iets van zijn gading.

7 Goed

Deze integrale van Natasja mag er zijn. Nostalgische oudere lezers en nieuwelingen vinden hier iets van hun gading.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties