Ieder jaar ontsnapt de familie Faldérault aan de drukte en de sleur en vertrekken ze op vakantie in hun R4’tje, Mam’zelle Esterel. In dit eerste deel maken we de eerste vakantierit van het geliefde autootje mee… met de schoonfamilie als passagiers!

Schrijver: Zidrou
Tekenaar:
 Jordi Lafèbre
Uitgever: Dargaud
Aantal pagina’s: 56
Prijs: €9.95
Verschijningsdatum: 21 juni 2017

Het is te zeggen: met de halve schoonfamilie. Yvette en Henry, de ouders van Madeleine, worden door Pierre meegevraagd op vakantie als bedankje voor het esterel-rode Renault 4’tje dat ze hun dochter cadeau gedaan hebben. Helaas is moeder Yvette een nogal… dominante persoonlijkheid en de zachtaardige Henry een pantoffelheld van jewelste. Omdat een verre, avontuurlijke reis naar het zuiden veel te veel vergt van die arme Henry en z’n zwakke hart en het bovendien ook voor Madeleine en haar bengeltjes Julie en Nicole niet wenselijk is, bepaalt Yvette dat de vakantie dit jaar gevierd wordt in het fantastische… Saint-Etienne. Ja hoor, dat is exact zo spannend als het klinkt. Een memorabele eerste vakantierit voor Mam’zelle Esterel… en een verhaal waar Madeleine en Pierre met enige weemoed aan terugdenken wanneer ze het autootje na dertig jaar trouwe dienst verkopen aan een verzamelaar.

mooie zomers 3b

Memorabel was die eerste vakantie zeker. We kennen na twee albums Madeleine intussen al voldoende om te weten dat deze pittige dame de bemoeienissen van haar moeder niet lijdzaam zal blijven ondergaan. Net zoals de temperatuur blijft stijgen in een dat R4’tje in de zomerse files, zo ook raken de gemoederen langzaam maar zeker verhit. En dan zeg je al wel eens dingen waar je later spijt van hebt.

mooie zomers 3a

Het is wederom net die menselijkheid, die onvolmaaktheid die ervoor zorgt dat de mooie momenten des te mooier zijn, die er voor zorgt dat ook dit album van Mooie zomers een voltreffer is die je zeker en vast gelezen moet hebben. Dat Zidrou als scenarist een klassebak is, wisten we natuurlijk allemaal al veel langer. Maar vooral tekenaar Jordy Lafèbre blijft verbazen met z’n illustraties, en dan vooral gelaatsuitdrukkingen, waar de emoties van afdruipen.

Ten slotte is het ook leuk te zien hoe dit verhaal alweer als een puzzelstukje in het grotere geheel past, hoe het connecties legt en dingen uitdiept die in de vorige albums slechts oppervlakkig aan bod zijn gekomen. Zo zien we eindelijk de scenarist Garin waar Pierre zich voor doodwerkt, ontdekken we waarom Madeleine ooit beginnen werken is als hoedenverkoopster en zijn we getuige van het ontstaan van Pierres traditie om van al zijn vakantiebestemmingen een steen mee naar huis te nemen als souvenir.

Mooie zomers is fijn stripreeksje zonder al te veel bombarie, geschikt voor het hele gezin, dat ons netjes met vaste regelmaat aan het begin van de zomer wordt voorgeschoteld… Het voelt net als de vakantieboeken van Zonnekind/Zonnestraal/Zonneland van destijds: het perfecte begin van de vakantie.


Benieuwd naar de latere vakanties van Madeleine, Pierre en de kinderen? Lees dan ook:

8 Gevoelig

Voor de derde maal slagen Zidrou en Lafèbre erin een gevoelige familiestrip te brengen. Ditmaal komt er een generatieconflict in beeld waar iedereen ooit wel eens mee geconfronteerd wordt: bemoeizuchtige (schoon)ouders. En zo echt en oprecht als Lafèbre emoties in beeld brengt, heb je ze nog nooit in een strip gezien.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties