Een nieuwe zomer, een nieuwe vakantie. Ook voor het gezin Faldérault is dat een zekerheid. In De Kreek zijn we getuige van een van hun eerdere reizen naar het zuiden.

Schrijver: Zidrou
Tekenaar:
 Jordi Lafèbre
Uitgever: Dargaud
Aantal pagina’s: 56
Prijs: €9.50
Verschijningsdatum: 22 juni 2016

Eerder? Jazeker. Wat meteen opvalt, is dat de reeks Mooie Zomers zich niet chronologisch zal afspelen, maar met sprongetjes. In dit tweede album, De Kreek, keren we terug naar 1969. De jongste telg van het gezin Faldérault is nog niet meer dan een twinkeling in de ogen van vader Pierre, die net als moeder Madeleine merkbaar minder rimpeltjes heeft. Ze gaat immers binnenkort pas vol goede moed beginnen aan de job die haar enkele jaren later zo zal frustreren, en ook Pierre barst nog van de stripideeën.

Sommige dingen veranderen, sommige ook niet. Zo moet het gezin steevast op vaderlief wachten om op vakantie te kunnen vertrekken, terwijl die nog snel de laatste hand aan een stripstrook legt. En steeds wijst het kompas in dezelfde richting: Zuidwaarts! In 1969 heeft ons gelukkig gezinnetje mazzel: dankzij een toevallige ontmoeting en een gouden tip ontdekken ze namelijk een heus stukje paradijs op aarde.

Mooie Zomers de Kreek

Geen epiek, avontuur of drama in dit stripalbum. Dat wisten we trouwens al van het vorige album. Mooie Zomers is een reeks over alledaags geluk, mooi en vertederend. Over een papa, een mama en hun kleine bengels. “Klinkt maar saai”, zou je kunnen zeggen, maar je zou je vergissen. Het gebrek aan halsbrekende toeren wordt ruimschoots goed gemaakt door scenarist Zidrou’s gevoel voor humor, waarvoor Pierre als flauwe plezante vader een uitstekend vehikel is. Geen avonturen? Geen probleem, dan verzint het gezin Faldérault er wel. Vooral de scène waarin ze met z’n allen de maanlanding naspelen, die overigens nog maar enkele dagen geleden heeft plaatsgevonden, blijft bij. Al bij al geeft het een beetje een dubbel gevoel. Kan geluk echt zo perfect, zo puur zijn? Mocht dit het eerste album van de reeks geweest zijn, zouden we er ons vragen bij gesteld hebben, of de reeks verdacht hebben van onrealistisch escapisme. Maar we hebben ongeveer al wel een idee wat de Faldéraultjes nog te wachten staat, dus zien we er geen graten in om hen nu eventjes van hun onversneden geluk te laten genieten.

Mooie Zomers de kreek

Dat geluk valt van hun gezichten af te lezen, en dat is wederom de verdienste van tekenaar Jordi Lafebre. Ook in De kreek zet die weer zijn beste beentje voor met genuanceerde gelaatsuitdrukkingen, zoals de blik van verrukking van Madeleine wanneer ze de idyllische kreek voor het eerst ziet, of de rollende ogen van Pierre wanneer een plaatselijke inwoner flauwe grapjes aan zijn vrouw vertelt. En de landschappen? Die zijn soms ronduit spectaculair. We kunnen ons perfect inleven in de verwondering van het gezin Faldérault.

Mooie Zomers De Kreek

Kortom: niets zo goed om alvast in een zomerse vakantiestemming te geraken dan De kreek, het tweede album van de heel erg down-to-earth familiereeks Mooie Zomers. Parelwitte stranden om op weg te dromen, een azuurblauwe zee die verfrist en verkwikt en gastvrije locals. Wat kan een mens nu nog meer willen?

8 Zomergevoel

Mooie Zomers 2: De kreek had op geen beter moment kunnen uitkomen. Met een heerlijk ongecompliceerde verhaallijn en tekeningen die je meteen naar exotische oorden voeren, brengen Zidrou en Jordi Lafebre ons meteen in vakantiestemming. We kunnen alleen maar hopen dat onze eigen zomervakantie even geslaagd zal zijn als die van Pierre, Madeleine en de kinderen.

  • Tekenstijl 9
  • Verhaal 7
  • Sfeerschepping 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties