Igor Kordey en zijn makker Darko Macan, een befaamd schrijver in Kroatië, komen samen met Marshal Bass, een western. In principe is dit album het eerste deel van een trilogie.

We gaan naar het Arizona van 1875, tien jaar na de Amerikaanse burgeroorlog. Aan een boom hangt de zwarte man River Bass, een voormalig soldaat die nu ietwat aan lager wal is geraakt. Zijn einde lijkt nabij en dan komt zijn kolonel terug met een aanbod.

Er is een bende zwarte gangsters actief die onder leiding van de blanke baas Milord (What’s in a name?) de streek terroriseert. Het is voor een blanke nogal lastig om deze bende van binnenuit op te blazen. Als Bass nu dit klusje op zich neemt, dan valt er wel wat te regelen.

Bass paginaRiver begrijpt wel dat ie niet veel keus heeft en beseft tegelijkertijd ook dat zijn kostje gekocht is als ie deze klus klaart. En zo is River, na wat bemiddelingswerk van de kolonel, de eerste Afro-Amerikaanse marshal. Marshal Bass.

Niet zo gek lang geleden kwam Igor Kordey nog op de pijnbank te liggen. Zijn werk voor De Verborgen Geschiedenis was tussen de soep en de patatten gedaan en zag er simpelweg afgeraffeld uit. Het was troep. Kordey kan beter en dat laat ie in deze western zien.

De pagina’s zien er verzorgd uit. Een stuk als in de spread op pagina 10 en 11 is een goed voorbeeld van zijn vakmanschap. Het is een hectische scène maar de actie is dus prima in beeld gebracht. Je kunt zien wie elkaars hoofd inslaat of overhoop schiet. Nog een goed voorbeeld van Kordeys veelzijdigheid en vakmanschap zijn de schilderingen op de achterkant en de cover. Twee verschillende technieken die twee sprekende platen opleveren.

De nadruk in deze strip ligt op actie. Maar Bass is een verrassend ‘diep’ personage. Waarom? Omdat Bass duidelijk doorheeft dat hij gebruikt wordt vanwege zijn huidskleur. De titel en macht van het edele beroep van marshal doen hem dat toch vergeten. Het is te aantrekkelijk om te laten liggen en wanneer je beseft dat deze man een slaaf is geweest, dan begrijp je dat wel. Is het een Faustiaanse deal waarbij River Bass uiteindelijk ten onder zal gaan?

In deze politiek correcte tijden kan het vervelend zijn om weer iets te lezen over ras. Dat is echter geen hoofdzaak voor deze comic, eerder een kapstok om het verhaal aan op te hangen. Het is gewoon een toffe western waar niet snel genoeg een tweede deel van kan komen.

7 Goed

Marshal Bass is een vermakelijke strip met een goed uitgedachte hoofdrolspeler.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 8
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties