Niemand wist 70 jaar geleden dat het kortverhaal Arizona 1880 het begin zou zijn van een nieuwe westernlegende. Een jaar later verscheen de heldhaftige cowboy in z’n eigen album, Dick Diggers Goudmijn. Dat eerste avontuur werd nu herdrukt.

Schrijver: Morris
Tekenaar:
 Morris
Uitgever: Dupuis
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs: € 6,95
Verschijningsdatum: 7 september 2016

Het spreekt boekdelen over de populariteit van de poor, lonesome cowboy dat men naar aanleiding van z’n zeventigste verjaardag begint met een heruitgave van al z’n albums. Over de loop van de komende vijf jaar zullen al z’n avonturen, tot groot jolijt van verzamelaars met OCD zoals yours truly, in een uniforme reeks uitgebracht worden. De gedroomde kans om een propere verzameling zonder duizend verschillende vormgevingen aan te leggen, en ook om een stukje Vlaamse stripgeschiedenis in huis te halen.

dick-diggers-goudmijn

Want geschiedenis is het wel. Dat merk je aan de nostalgische feel waarvan Dick Diggers Goudmijn doordrongen is. Naar onze huidige maatstaven is dit geen goede strip. De tekeningen zijn knullig, het verhaal evenzeer. Maar we mogen niet vergeten dat dit verhaal al 69 jaar oud is en geschreven voor onze grootvaders en grootmoeders. Dat was een andere, eenvoudigere tijd, waarin kinderen nog tevreden konden zijn met simpele verhaaltjes over koene ridders en avontuurlijke cowboys. Dat die reeks heeft kunnen groeien en evolueren en zich door de jaren heen heeft kunnen aanpassen aan een nieuw publiek, zodat zelfs wij vandaag nog graag een Lucky Luke ter hand nemen, mag je gerust een krachttoer noemen.

Het eerste album van Lucky Luke bevat eigenlijk twee avonturen. In het eerste schiet Luke de oude goudzoeker Dick Digger ter hulp. Na een leven lang ploeteren en graven is deze old-timer eindelijk op een gigantische goudader gebotst, maar een tweetal bandieten is erin geslaagd hem het plan van de goudmijn te ontfutselen. In het tweede avontuur neemt de cowboy het op tegen z’n eigen dubbelganger, Mad Jim. Dankzij twee trawanten die zijn gelijkenis met Lucky Luke hebben uitgespeeld, is deze gevaarlijke desperado weer op vrije voeten. Nu moet Lucky Luke hem weer inrekenen om zijn goede naam te zuiveren.

dick-diggers-goudman-plan

Je hoort het, geen al te complexe verhaallijnen. Maar da’s oké. Zelfs in z’n eenvoud slaagt Dick Diggers Goudmijn er toch in ons te vermaken en te doen wegdromen naar een andere tijd. Bovendien is het interessant om te zien hoe sommige typetjes, zoals de krasse old-timer en de begrafenisondernemer, al van in het begin aanwezig waren in het werk van Morris. De tekeningen zijn rond, kleurrijk en voelen erg cartoonesk aan. Toch zijn ze zeer dynamisch en tovert Morris enkele interessante gezichtsuitdrukkingen tevoorschijn, zoals bijvoorbeeld wanneer een bandiet het wat te kwaad krijgt na het drinken van een wel erg pittige fles rum.

dick-diggers-goudmijn-rum

Ook in de tekenstijl herkennen we bepaalde elementen die tot op de dag van vandaag een vaste waarde zijn in de Lucky Luke-strips en zelfs z’n eerbetonen: de speciale stijl waarbij Morris hele figuren in een enkele kleur invult.

dick-diggers-goudmijn-kleuren

Eerlijkheid gebiedt evenwel te zeggen dat dit eerste album voor de gelegenheid van de heruitgave wat opgefrist is. Taal en kleuren werden een beetje bijgeschaafd en de sigaret die Luke ooit rookte, is al enkele jaren geleden verdwenen uit de strips. Zonder een eigen exemplaar van de originele druk wordt het dus moeilijk om te zeggen wat nu precies historisch is en wat niet. Alleszins voelt dit eerste album van de heruitgegeven reeks wel aan als een échte Lucky Luke, ondanks het feit dat onze cowboy een wel heel erg stevige kaak heeft.


Fan van westerns en revolverhelden? Misschien vind je dan in deze albums leesvoer naar je zin:

7 Nostalgisch

Met Lucky Luke: Dick Diggers Goudmijn haal je een stukje vaderlandse stripgeschiedenis in huis. Verwacht geen diepgaande plots of hypergedetailleerd tekenwerk, maar wel een goede ouderwetse cowboystrip zoals je grootvaders die lazen. Een gedroomd begin voor iedereen die graag een mooie uniforme Lucky Luke-stripreeks wil verzamelen.

  • Tekenstijl 6
  • Verhaal 6
  • Sfeerschepping 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties